Trije državni reprezentanti

Po tem, ko sta Ana Bucik in Štefan Hadalin s tekmovanji že začela, se jima bodo preostali primorski alpski smučarji pridružili po 20. decembru. Največ jih bo v primorsko - notranjskem pokalu, posamezniki pa se bodo merili z najboljšimi tudi na višjih ravneh.

Štefan Hadalin Foto: Igor Mušič
Štefan Hadalin Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA >Čeprav Primorska, z izjemo Cerknega, praktično nima primernih smučišč za resno vadbo tekmovalnega alpskega smučanja in čeprav si ta dragi šport lahko privošči vse ožji krog ljudi, v najbolj zagnanih klubih - v trikotniku med Postojno, Novo Gorico in Tolminom - pri tekmovalnem smučanju vztrajajo.

Vrh primorskega tekmovalnega smučanja ta čas predstavljata 20-letna članska B reprezentantka Ana Bucik (SK Gorica) in mladinski reprezentant, 18-letni Štefan Hadalin (SK Dol Ajdovščina. Po njunih stopinjah hodi tudi reprezentant selekcije mlajših mladincev, 17-letni Job Rupnik, (SD Postojna) - lani srebrn (smuk) in bronast (superveleslalom) na DP vrstnikov. Vsi so od sredine novembra že trenirali na novem snegu v Skandinaviji. Bucikova, ki se bori za vstop v slalomsko ekipo za svetovni pokal (lani bronasta na DP), ta čas sicer še nima pravih občutkov, saj je na štirih tekmah nanizala dva odstopa in dve skromni uvrstitvi. Še najboljše je bilo 37. mesto na evropskem pokalu v finskem Leviju. Bolje je začel Hadalin, ki je že segel do devetega mesta na mednarodnem slalomu (lani zlat na evropskih olimpijskih dnevih mladih) v norveškem Geilu.

Na Primorskem bo vrhunec prihajajoče sezone 13. in 14. februarja v Cerknem s štirimi FIS mladinskimi veleslalomi, primorske meje pa se bo dotaknil tudi FIS slalom, ki bo 1. marca na Soriški planini nad Podbrdom. Sicer se bo tekmovalna sezona notranjsko-primorskega pokala SZS, kjer tekmuje večina primorskim alpskih smučarjev, začela 21. decembra. Do konca marca se bo v Trbižu, Cerknem, Javorniku, na Starem vrhu in v Kranjski gori zvrstilo 12 tekem, organizatorji pa na vsaki pričakujejo okoli 120 otrok. Napredek najbolj obetavnih bodo spremljali trije regijski trenerji. Edini s Primorske je Peter Carli (SK Matajur Tolmin). Najboljši bodo odhajali na tekme državne ravni in kandidirali za vstop v eno izmed otroških reprezentanc.

Primorsko tekmovalno alpsko smučanje je najbolj množično zastopano v kategorijah do 16. leta. Lani je bil v tem tekmovanju najuspešnejši kranjski Triglav pred mariborskim Branikom, celjskim Uniorjem in ajdovskim SK Dol. Ostale primorske uvrstitve. 8. SD Postojna, 19. Gorica, 25. Matajur ..., 27. Javornik, 29. Pivka (31 klubov).

Primorsko tekmovalno smučanje je skoncentrirano v otroške kategorije do 16. leta, za te pa bo v Sloveniji vrhunec 39. pokal Loka 15. in 16. februarja na Starem vrhu, kjer nastopajo državne reprezentance iz cele Evrope. Lanskega se zelo rada spominja članica ajdovskega SK Dol Andreja Slokar, ki je tam zmagala v slalomu in veleslalomu. Te dni se na novo sezono s klubsko ekipo pripravlja v Skandinaviji. Pred njo je velik preskok v kategorijo mlajših mladink in na tekme FIS. Pred podobnim izzivom je še en obetaven smučar SD Postojna - lanski državni prvak v slalomu in veleslalomu med starejšimi dečki Matevž Rupnik.

Klubi s Krasa in slovenske Istre bodo večinoma prirejali tečaje in izlete, v tekmovanja pa se bodo vključevali po novem letu - predvsem v tista, že utečena medklubska in v čezmejni rekreativni pokal prijateljstva treh dežel. Večina tovrstnega dogajanje bo na furlanskih smučiščih.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano