Triatlonci pod vročim koprskim soncem

V soboto so mestno plažo in okolico preplavili udeleženci Triatlona Luke Koper za pokal Istre. Četrto leto zapored so ga priredili člani domačega Športnega društva 3šport.

V vnemi se zgodi, da triatlonka izgubi čevelj Foto: Tomi Cikron
V vnemi se zgodi, da triatlonka izgubi čevelj Foto: Tomi Cikron

KOPER > Posamično ali v štafetah se je v plavanju, kolesarjenju in teku pomerilo več kot 300 udeležencev. Največ je bilo seveda Slovencev, nekaj pa jih je prišlo tudi iz Italije, Madžarske, Avstrije in Hrvaške. Prizorišče se je raztezalo po semedelski promenadi, po pomolu na Ukmarjevem trgu, kjer so imeli tekmovalci menjalni prostor, in po cesti mimo pristanišča do Srminu. Ob sončnem vremenu so nastopajoče vzpodbujali številni gledalci.

Izidi, zmagovalci - cici triatlon - cicibanke - Sara Kovic; cicibani Aljaž Udovič; ml. deklice - Nika Tominc; ml. dečki - Lan Vrčkovnik; super sprint za otroke - starejše deklice - Gaja Perko; st. dečki - M. Dečman; kadetinje - Laura Lovšin; kadeti - Klemen Bojanc; mali triatlon za vsakogar - ženske - Maja Benkovič; moški - Dejan Glavnik; sprint triatlon - ženske skupno - 1. Eva Skaza 1:08:38, 2. Eva Troha 1:08:50, 3. Manca Dečman 1:10:59, moški skupno - 1. David Pleše 0:58:30, 2. Matija Meden 0:59:30, 3. Matic Modic 1:00:09; zmagovalci po kategorijah, ml. mladinke - E. Skaza; ml. mladinci - U. Klenovšek 1:02:04; st. mladinke - E. Troha; st. mladinci - L. Kovic 1:03:59; članice do 30 let - A. Grkman; člani do 30 let - M. Meden; članice do 40 let - M. Hajdinak 1:15:08; člani do 40 let - D. Pleše; veteranke do 45 let - R. Capuder 1:20:17; veterani do 45 let - U. Maček 1:05:14; veteranke do 50 let - M. Rupnik 1:22:49; veterani do 50 let - S. Meden 1:01:01; veteranke do 55 let - Nataša Nakrst 1:13:42; veterani do 55 let - M. Rajh 1:11:22; veteranke do 60 let - M. Hergouth 1:29:15; veterani do 60 let - R. Aćimović 1:11:45; veterani nad 60 let - A. Trkman 1:14:19; štafete - ženske - 1. Nakrst, Čop, Gašpar 1:12:04; mešane štafete - Kopač, Škof, Setnikar 1:10:35- moški - Reščič, Pribac, Pribac 1:04:56.

Najprej se je na progo podalo 41 najmlajših udeležencev cici triatlona (50 m plavanja, 2,5 km kolesarjenja in 0,5 km teka). Sledila sta super sprint triatlon za otroke in mali triatlon za vsakogar (250 m plavanja, 11,5 km kolesarjenja in 2,5 km teka). S tako dolgo progo je uspešno opravilo nekaj manj kot 50 tekmovalcev. Kot zadnje je bilo na vrsti tekmovanje v sprint triatlonu (750 m plavanja, 21,5 km kolesarjenja in 5 km teka), ki je štelo tudi za državno prvenstvo in je bilo namenjeno najbolj pripravljenim. Rahlo vzvalovano morje se je ogrelo na prijetnih 24 Celzijevih stopinj.

Najhitrejši je bil eden najboljših slovenskih triatloncev, David Pleše, ki je povedal: “Odplaval sem solidno. Na kolesu mi je šlo zelo dobro. Tek je bil pod vprašanjem, glede na to, da sem imel pred kratkim poškodbo prepone, ki pa je sedaj sanirana. Tek sicer ni bil zelo hiter, vendar dovolj, da sem dosegel naslov državnega prvaka. Upam, da bo šlo sedaj samo še na boljše, brez poškodb.” Nov podvig ga čaka že konec meseca, ko se bo v Avstriji udeležil tekmovanja ironman. Med dekleti je bila prva v cilju Eva Skaza, sicer mlajša mladinka.

Najboljši so se na koncu zbrali ob spomeniku na pomolu, kjer jim je medalje in nagrade podelila predsednica ŠD 3šport in Športne unije Slovenije Leni Fafangel. Kot glavna organizatorka je ocenila: “S potekom sem več kot zadovoljna. Razen padca na kolesu, pri katerem je tekmovalec utrpel nekaj odrgnin, so vsi udeleženci varno prečkali ciljno črto. Navdušeni in nasmejani obrazi nastopajočih in obiskovalcev so potrditev uspeha prireditve. Za navdihujoče vzdušje, pester spremljevalni program in tekočo izvedbo dogodka se zahvaljujem številnim članom ŠD 3šport, brez katerih takšnega dogodka ne bi bilo. V spomin se mi je najbolj vtisnilo podeljevanje priznanj tistim, ki so opravili svoj prvi triatlon. Njihovi pogledi so povedali več kot tisoč izrečenih besed. Zavedam se, da je štiriurna zapora mestnega središča za Koprčane precej obremenjujoča, vendar menim, da imajo športni dogodki, ki na zdrav način povezujejo vse generacije, pomembno vlogo v današnji družbi.”

Na podelitvi nagrad je sodeloval tudi finančni minister Uroš Čufer, ki se je na tekmi v Kopru že drugič preizkusil tudi sam. Bil je zelo zadovoljen, čeprav je zaradi slabše pripravljenosti dosegel slabši rezultat kot lani. Priznanje za najštevilčnejšo udeležbo je prejel TK Trisport Alprem.

Dogajanje je popestrila mala tržnica domačih dobrot, ponudba športne opreme, ustvarjalni kotiček za najmlajše ter glasbena spremljava. Na pobudo organizatorja so zbrali tudi nekaj rabljene športne opreme, ki jo bodo podarili otrokom v stiski. BK


Najbolj brano