Tri slovenske zmage v razredih

Medtem ko tržaški organizatorji preštevajo številke in dobiček največjega dogodka v njihovem mestu, pa v jadralskih krogih še vedno premlevajo razplet 45. Barkolane. Kot se za regato vseh regat spodobi, je slednja tudi letos postregla s svojevrstnimi zasuki.

Desetmetrska Mini Jena je dosegla najboljšo primorsko in drugo najboljšo slovensko uvrstitev Foto: Damjan Balbi
Desetmetrska Mini Jena je dosegla najboljšo primorsko in drugo najboljšo slovensko uvrstitev Foto: Damjan Balbi

TRST >A so prav nepričakovane spremembe in odzivnost nanje glavni značilnosti jadranja, zato stari jadranski jadralski mački v beležnico pod številko 45 lahko zapišejo zgolj opravljeno. Zapisana bo kot najkrajša doslej, saj so organizatorji po slabi lanski izkušnji, ko je regato končalo manj kot pet odstotkov nastopajočih, tokrat regatno polje močno skrajšali in regato končali že po drugi boji. Letošnja Barkolana je bila ponovno brezvetrna (tako kot lanska), vlečenje po Tržaškem zalivu in čakanje na vsaj rahle sapice pa na rekreativne jadralce ne vpliva prav blagodejno. Vsi imajo raje močnejši veter, v katerem je na obrazih čutiti hitrost vetra in jadrnic.

Vrstni red 45. Barkolane (778 uvrščenih jadrnic od 1526) - 1. EE 2 (Schömann), 2. Aniene (Spangaro), 3. TuttaTrieste, 4. Mega Energija (Žvan), 5. Robertissima 3, 6. Sayonara, 7. Shining (Perović), 8. Airis ...

Čeprav je bilo slovensko jadranje prikrajšano z odsotnostjo dveh legendarnih jadrnic, Maxi Jene in Velikega viharnika, je vseeno odigralo bistveno vlogo pri razpletu najhitrejših in najboljših posadk. Ne samo zaradi Esimita Europe 2, ki si ga zaradi Goričana Igorja Simčiča in člana posadke Vasilija Žbogarja upravičeno delno lastimo tudi Slovenci, temveč predvsem zaradi nastopov drugih jadralcev, ki so bili v preteklih letih kar nekoliko nepravično v senci velikih.

Tokrat pa so stopili na plano! Najmanj tri nedeljske junake iz slovenskih jadralnih vrst velja izpostaviti. Mega Energija je osvojila četrto mesto v absolutni konkurenci, z naskokom pa je zmagala v razredu 1. “Zadovoljni bi bili s 15. mestom, uvrstitev pod 35. mestom pa bi smatrali kot neuspeh, zato niti približno nismo računali na kaj takega. Odločilno je bilo, da smo tudi miljo in pol pred prvo bojo ostali na levi strani, ostale jadrnice pa so obrnile na desno. Na prvi boji smo bili drugi, nato pa je bil veter bolj konstanten in sta nas prehiteli še dve večji jadrnici. A smo vseeno izredno zadovoljni,” je včeraj povedal krmar Uroš Žvan, ki je bil na Barkolani doslej najviše leta 2008 na 17. mestu. Mariborčani iz JK Skipper so nekdanjo Gaio Cube kupili leta 2003, v preteklem obdobju pa je jadrala pod imenom Amis. Ob Žvanu so na njej jadrali še Marko Kocmut, Matija Brecelj, Tomaž Grobelnik, Matjaž Meško, Jakica Jesih, Tomaž Lango, Juta Ošlak Kranjc, Hine Kranjc in Tanja Heler.

Drugi slovenski junak je Mitja Kosmina, ki je z desetmetrsko jadrnico The One design osvojil odlično 11. mesto. “Prebiti se iz predstartne gneče s tako majhno jadrnico, je res težavno. To smo dobro izvedli in potem smo jadrali brez napak. Iskreno povedano bi težko še enkrat ponovili takšno regato. Pred prvo bojo smo prehiteli še dva maksija. Športno gledano smo veliko tvegali, vsekakor je bila to zanimiva izkušnja,” je povedal štirikratni zmagovalec Barkolane, ki si je po prihodu v ciljni prostor na tržaškem obrežju nerodno zvil gleženj. Ali se bo projekt Mini Jene, ki je nadomestila zaradi finančnih težav nasedlo Maxi Jeno, nadaljeval, še ni znano in odločeno. Koprčani so sicer z naskokom slavili v najbolj številčnem razredu 4.

Tretji junak pa je zagotovo Gorazd Fras s svojo jadrnico Lucifer. Zmagal je v razredu 7 in mešal štrene mnogo daljšim in novejšim jadrnicam. Fras s svojo izkušeno posadko vsako leto dokazuje, da je na Barkolani še kako pomembno golo jadralsko znanje in pravilno predvidevanje ter poznavanje lokalnih vremenskih zakonitosti. Od ostalih slovenskih jadrnic so vidnejše uvrstitve dosegli še Jernej Tesar z Glenfieldom (27.), Tomaž Virnik s Sošolko (72.), Srečko Kenda z Limonco (75.), France Mihelič z Daphne (88.) in Niko Kmetovič s Petrom (102.).

DENIS SABADIN


Najbolj brano