Trentino kot nadomestilo za mariborsko univerzijado pričakuje promocijo

Zimsko univerzijado, ki bi jo moral letos gostiti Maribor, bo od 11. do 21. decembra gostil italijanski Trentino.

Zimsko univerzijado, ki bi jo moral letos gostiti Maribor, bo od 11. do 21. decembra gostil italijanski Trentino Foto: Ok Val Di Fiemme 2013
Zimsko univerzijado, ki bi jo moral letos gostiti Maribor, bo od 11. do 21. decembra gostil italijanski Trentino Foto: Ok Val Di Fiemme 2013

VAL DI FIEMME > Tri tedne pred začetkom tekmovanj so italijanski prireditelji potrdili, da si od dogodka obetajo predvsem veliko promocijo in tudi izboljšanje infrastrukture.

Kot je povedal član novinarskega združenja Forum Nordicum, Diego Decarli, ki je zadolžen za stike z javnostmi, odločitev, da Trenitno prevzame odpovedano mariborsko prireditev, sploh ni bila težka: “Razlog je preprost. Imamo vse potrebne športne objekte in ko nas je Mednarodna univerzitetna športna zveza zaprosila za izvedbo tekmovanja, smo privolili v izvedbo tega projekta. Časa za izvedbo smo imeli malo in zato zelo veliko dela.”

V Italiji pri organizaciji tekmovanja ni nobenih skrivnosti. Proračun prireditve je 4,5 milijona evrov, 1,5 milijona od tega je namenjenih za ureditev 12 tekmovališč. Računica se skriva v posodobljeni infrastrukturi v regiji, kjer med večjimi pridobitvami poudarjajo okrog 1600 kilometrov novih optičnih kablov za prenos podatkov. Regija naj bi zaslužila predvsem dolgoročno s turizmom, saj bo univerzijada odlična priložnost za promocijo.

Televizijska pokritost dogodka bo velika. Eurosport bo imel v času univerzijade z dogodka za 25 ur neposrednih prenosov, prav toliko ur pa bo ta televizija na obeh programih namenila tudi posnetkom tekmovanj, reportažam in drugim oddajam. Podobno je bilo letos med letno univerzijado v Kazanu, pri Eurosportu pa so se pohvalili, da so s poletnimi oddajami dosegli 27 milijonov gledalcev.

“Samo na italijanski televiziji bomo imeli okrog 75 ur prenosov, z dogodka bodo poročale tudi televizije iz Rusije, Kitajske, Japonske, Avstralije, Nove Zelandije, Južne Koreje, prenose imata najavljene ameriški CBS, brazilski Rete Globo ...” našteva Decarli. Regija bo močno promocijo doživela tudi s spletnimi mediji, na socialnih omrežjih, na radijih in v časnikih.

Italijani v dogodku, ki ga Slovenija ni znala organizirati, vidijo dobro promocijo regije in turizma. Pri tem ne gre spregledati, da nekateri športni delavci v Sloveniji opozarjajo, da bi dogodek lahko gostila tudi Gorenjska s prenovljenim nordijskim centrom v Planici, bližnjo Kranjsko Goro, dvoranami na Jesenicah in na Bledu ter športnim centrom na Pokljuki, saj bodo kmalu tudi tam na voljo vsi potrebni objekti in dovolj prenočitvenih zmogljivosti.

STA


Najbolj brano