Tratnik čaka naslednika

Pred cestnimi kolesarji v mlajših kategorijah je prvi vrhunec sezone. Jutri se tudi s primorskim zastopstvom na Češkem začenja evropsko prvenstvo z mlajše člane in mladince.

BRNO > Slovenski kolesarji so lani na prvenstvu stare celine blesteli. V glavnih vlogah sta bila Matej Mohorič pri mladincih in Idrijčan Jan Tratnik, ki je osvojil zlato medaljo v cestni vožnji med mlajšimi člani. Omenjenega dvojca letos na evropskem prvenstvu (EP) ni, a v slovenski reprezentanci, ki se je včeraj odpravila na prizorišče, se adutov za vrhunsko uvrstitev ne manjka. V mladinski ekipi sta tudi dva Primorca, ki prihajata iz novogoriškega kluba Hit Casinos. Selektor je Andrej Cimprič, Kristijan Kumar pa je uvrščen v moštvo za cestno vožnjo, ki bo na sporedu v soboto.

Jutri bodo EP z razpršenimi prizorišči v trikotniku Brno-Ostrava-Olomouc odprli z vožnjo na čas za mladince, kjer bo glavni kandidat za vidni dosežek David Per. Vrh naj bi krojili Danci, od kolesarja Adrie Mobila pa pričakujejo vsaj preboj med deseterico. Rezultatska popotnica je dobra, profil proge spominja na traso državnega prvenstva v Solkanu. V petek se bodo na zahtevnejšem terenu pomerili še mlajši člani, kjer pa Slovenija nima izrazitega aduta. Zato pa bo imela na nedeljski cestni dirki vsaj dve vroči železi v ognju.

Kolesarja ljubljanske Radenske, Jan Polanc in Luka Pibernik, sta v preteklih mesecih dokazala, da sta zrela za vrhunski dosežek tudi v absolutni konkurenci. Polanc, ki bo 1. avgusta prestopil k Lampreju, je opozoril nase na dirki po Sloveniji z drugim mestom. Njegov aktualni in morda tudi bodoči moštveni kolega pri italijanski Pro Tour ekipi pa je ugnal vso konkurenco na cestnem državnem prvenstvu. Razgibana trasa, ki bo potekala tudi na znanem motociklističnem dirkališču v Brnu, utegne biti precej bolj selektivna kot lani na Nizozemskem, kjer je imel pomembno vlogo veter. Podoben razvoj dogodkov s številnimi pobegi in zaključnim obračunom na izpadanje gre pričakovati tudi pri mladincih.

Forma je spodbudna, razdelane imamo vse taktične različice. Kumar je eden od trojice reprezentantov, zadolžen za pokrivanje pobegov. Če pričakovane akcije ubežnih skupin ne bodo imele srečnega konca, pa sta predvidena aduta za zaključek dirke Novak in Per. Bomo videli, kako se bo vse odvijalo v praksi,” je strnil pričakovanja Andrej Cimprič. ALEŠ SORTA


Najbolj brano