Tina peta v superveleslalomu

Švicarka Lara Gut je zmagala na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v italijanski Cortini d'Ampezzo (1:27,81). Druga je bila Tina Weirather (+0,12), tretja pa Maria Höfl-Riesch (0,61), vodilna v seštevku pokala. Tina Maze je bila peta (+0,72), Maruša Ferk, druga Slovenka na tekmi, je bila 11. (+1,47).

Tina Maze je bila peta (+0,72) Foto: STA
Tina Maze je bila peta (+0,72) Foto: STA

CORTINA D'AMPEZZO > Pred nastopom Mazejeve je vodila Italijanka Verena Stuffer, ki je bila na koncu četrta. Mazejeva je večji del proge, ki jo je postavil njen trener Mauro Pini, odpeljala precej slabše in imela pri drugem merjenju za njo že pol sekunde zaostanka, pri predzadnjem pa že 67 stotink. Nato pa je naslednje zahtevne zavoje do cilja presmučala izvrstno in le za štiri stotinke zaostala za Stufferjevo.

Po 23 tekmah v sezoni v svetovnem pokalu vodi Höfl-Riescheva (1071 točk), druga je Weiratherjeva (943), tretja Avstrijka Anna Fenninger (871), Gutova (796) pa je na četrtem mestu prehitela Mazejevo. Najboljša slovenska športnica lanskega leta ima sedaj na petem mestu 754 točk. V superveleslalomskem seštevku vodi Gutova (348), Tina Maze pa je osma (123).

Črnjanko, ki je v soboto v smuku prekinila desetmesečni zmagovalni post, so v nadaljevanju prehitele le Gutova, Weiratherjeva in Höfl-Riescheva. Avstrijka Elisabeth Görgl, zmagovalka prejšnjega superveleslaloma, se je po padcu na petkovem smuku vrnila na tekmovališča že v soboto in na drugem smuku zasedla 14. mesto, nedeljski nastop pa je končala na šestem mestu tik za Mazejevo.

Tina Maze je po lanski izjemni zimi, ko je s številnimi rekordi za zgodovino osvojila prvi slovenski veliki kristalni globus v alpskem smučanju, v tej sezoni tekmovala slabše, kot se je nadejala. Le trikrat je stala na zmagovalnih stopničkah z drugim in dvema tretjima mestoma, preden je prišla v njej ljubo Cortino d'Ampezzo. Že 23. januarja je s šestim mestom vpisala najboljši izid v superveleslalomu v tej sezoni. Dan pozneje je na smuku dosegla sedmo mesto, z zmago in današnjim petim mestom pa se je v štirih dnevih v Cortini štirikrat uvrstila med prvo deseterico; pred tem ji je to v tej zimi skupaj uspelo šestkrat.

To je zelo dobra popotnica pred naslednjimi tekmami. Svetovni pokal se bo v soboto in nedeljo nadaljeval v Kranjski Gori, kjer bosta na Vitrancu slalom in veleslalom za 50. Zlato lisico. To bosta tudi zadnji tekmi pred olimpijskimi igrami v Sočiju, kjer bo Tina Maze branila dve srebrni medalji iz iger pred štirimi leti v Vancouvru.

Tudi Maruša Ferk je dobro izkoristila tekme v Cortini in na četrti tekmi v štirih dnevih dosegla peti izid kariere v pokalu. Po ponesrečenem smuku je danes v superveleslalomu pristala tik za deseterico. Edine stopničke je zabeležila s tretjim mestom na slalomu v Garmisch-Partenkirchnu leta 2009, leto pozneje je bila četrta na smuku v Crans Montani, peta na superkombinaciji v Bad Kleinkirchheimu leta 2012, tega leta pa je bila še deseta v St. Moritzu, prav tako v superkombinaciji.

STA


Najbolj brano