Tina danes vstopila v klub 30

Tina Maze je po koncu sezone, v kateri je kot prva Slovenka v zgodovini osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark, zaokrožila še življenjski jubilej. Na današnji dan pred 30 leti se je v porodnišnici v Slovenj Gradcu rodila mami Sonji in očetu Ferdu.

Na današnji dan pred 30 leti se je v porodnišnici v Slovenj Gradcu rodila Tina Maze Foto: STA
Na današnji dan pred 30 leti se je v porodnišnici v Slovenj Gradcu rodila Tina Maze Foto: STA

LJUBLJANA> Najboljša alpska smučarka minule zime si je po uspehu kariere z življenjskim sopotnikom in trenerjem Andreo Massijem privoščila oddih na Maldivih. Po vrnitvi z oddiha pa se je že lotila priprav na novo, olimpijsko, sezono. Šampionko že ta mesec čakajo testiranja opreme, ker jim tega ni uspelo narediti na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju. Njeni cilji za novo sezono so več kot jasni, nadaljevati s popolnostjo in prepričljivimi predstavami na snegu. Sodeč po rekordnih predstavah v minuli sezoni, ko mesta vodilne smučarke v ženski karavani ni izpustila od uvodne tekme naprej, bi prihodnje leto lahko postala druga Slovenka, ki je v individualnem športu posegla po zlatu. Kot prvi je to lani v Londonu uspelo judoistki Urški Žolnir.

V novo sezono bo novopečena tridesetletnica vstopila s spremenjeno zasedbo šampionske samostojne ekipe Team to aMaze. Pred sezono, v kateri bo glavno tekmovanje na olimpijskih igrah v ruskem Sočiju, je njeno ekipo zapustil italijanski trener Livio Magoni. Andrea Massi se je že sestal z možnim naslednikom, imena novega trenerja sicer Massi ne Mazejeva še nista razkrila. Prav tako še ni jasno, ali bo v novi sezoni z ekipo sodelovala fizioterapevtka Nežka Poljanšek.

Črnjanka je v lanski sezoni začrtala nove smernice v svetu alpskega smučanja, blestela pa je tudi na svetovnem prvenstvu, kjer je zbirko odličij obogatila z naslovom svetovne prvakinje v superveleslalomu in še srebrnima kolajnama v veleslalomu in superkombinaciji. V sezoni presežkov je slavila enajst zmag, 24 uvrstitev na zmagovalni oder in zbrala neverjetnih 2414 točk v svetovnem pokalu, s čimer je za kar 414 točk presegla prejšnji, 13 let stari, rekord avstrijskega šampiona Hermanna Maierja.

STA


Najbolj brano