Tina Mrak in Teja Černe 25. po prvem dnevu SP v razredu 470

Tina Mrak in Teja Černe sta po prvem dnevu in uvodih dveh regatah razreda 470 na svetovnem prvenstvu v jadranju, ki poteka v morju pred avstralskim Perthom, na 25. mestu (51 točk).

Jadralki Tina Mrak in Teja Černe
Jadralki Tina Mrak in Teja Černe 

PERTH> Med 48 posadkami sta zasedli 22. in 29. mesto. Vesna Dekleva Paoli, Katarina Kerševan in Lena Koter si v dvobojevanju delijo 14. mesto (tri točke).

Vse tri so imele dan prej zelo slab dan in so izgubile vseh šest dvobojev, danes pa so imele na programu le enega. Za 11 sekund do ugnale prvo špansko posadko s krmarko Tamare Echegoyen. Proti aktualnim evropskim prvakinjam so Slovenke startale s prednostjo dolžine jadrnice ter prednost nato tudi obdržale. Doslej so v drugem delu nanizale tri zmage, pred njimi pa so še štirje dvoboji.

V preostalih razredih, ki so se začeli drugi teden SP, so Slovenci v ozadju. Karlo Hmeljak je po dveh plovih razreda laser 49. (36 točk, 15., 21.), Luka Domjan 94. (63, 31., 32.), Nik Pletikos pa 118. (74, 37., 37.). V razredu Rs:X je med 89. jadralci na deski Aljaž Maslo 76. (75, 36., 39.). V razredu 470 vodita Japonki Ai Kondo in Wakako Tabata (4), v razredu laser je med 147 jadralci prvi Šved Jesper Stalheim (6), Izraelec Nimrod Mashich pa je na čelu med tekmovalci na jadralni deski (3).

Slovenija je imela najmočnejši železi v ognju prvi teden SP, ko sta v razredu finn po pričakovanju Vasilij Žbogar (13.) in Gašper Vinčec (17.) državi zagotovila prvo olimpijsko kvoto za London. V preteklosti sta oba posegala po višjih mestih, zato nista bila najbolj zadovoljna z doseženim, je pa Vinčec kljub nekoliko nižji uvrstitvi uspel zadržati prednost v točkovanju v internih kvalifikacijah z Žbogarjem. Po dveh regatah za svetovni pokal v prihodnjem letu pa bo odločeno, kdo bo zastopal slovenske barve na olimpijskih regatnih poljih v Weymouthu. STA


Najbolj brano