Tina Maze je bila na Zlati lisici skupno tretja

Tina Maze je na 48. Zlati lisici, ki je bila zaradi pomanjkanja snega iz mariborskega Pohorja prestavljena na Vitranc pri Kranjski Gori, zasedla skupno tretje mesto. Peta je bila v veleslalomu in četrta v slalomu.

Tina Maze je na Zlati lisici v Kranjski Gori skupno zasedla tretje mesto Foto: Petr Josek
Tina Maze je na Zlati lisici v Kranjski Gori skupno zasedla tretje mesto Foto: Petr Josek

KRANJSKA GORA> Pred tem sta v petek medijsko obračunavali njena ekipa in vodstvo Smučarske zveze Slovenije (SZS).

"Mislim, da sem lahko zadovoljna z doseženim v Kranjski Gori. Nisem bila stoodstotno pri obeh tekmah. Bolezen, trebušna viroza, mi je pred tednom dni pobrala nekaj moči. To sem videla že na treningih, saj so tehnične discipline zelo zahtevne in hitro začneš izgubljati čas, če nisi povem pripravljen. Tudi raznorazne polemike sem lahko pustila ob strani in se osredotočila na tekme," je povedala Tina Maze.

Tekmi sta bili lepi

Smučarke so tokat nastopale na eni najtežjih tekem v svetovnem pokalu. "Tekme so bile težke, slalom še bolj kot veleslalom. Na slalomu je bil zgornji del leden, spodnji pa bolj snežen. Veliko je bilo različnih prehodov. Težko je bilo, tudi 'v nogah' nisem imela domačega terena. Tako v tem pogledu nisem imela nobene prednosti pred tujimi tekmicami. Vzdušje in podpora gledalcev pa sta bila izredna in bila sem del lepe tekme."

Najboljša slovenska športnica zadnjih dveh let je bila posebej vesela sobotnega razpleta. "Vesela sem veleslalomskega dosežka, kjer sem imela v tej sezoni največjo luknjo med vsemi disciplinami. Sedaj sem se približala najboljšim tudi v veleslalomu. Že v Andori bom lahko še boljša, saj tu nisem imela najboljših voženj. Toda bila sem med najboljšo peterico, kar je glede na vse izjemno."

Tina se veseli St. Moritza

Sezona je v polnem zagonu in čaka jo pot v Švico, kjer bodo v St. Moritzu od 27. do 29. januarja na programu smuk, superveleslalom in dve superkombinaciji. "Potrebovala bi dan ali dva, da bi si nabrala nove moči. Toda to ni mogoče. Bila pa sem tudi v krogu svoje družine, mojih najbližjih, kar mi je vlilo dodatne moči. St. Moritz mi je bil vedno pri srcu in veselim se tekem v Švici, kjer imam tudi veliko navijačev. Želim odmisliti slabe strani in se posvetiti dobrim."

Ni se rokovala z Lovšetom

Po četrtem mestu na nedeljskem slalomu se ni želela rokovati s predsednikom SZS Tomažem Lovšetom. "Prvič sem zelo težko smučala doma, nisem bila sproščena. Čutila sem podporo navijačev, toda del mene ni bil povem pri stvari in težko je bilo graditi mozaik in ohraniti boj za svetovni vrh, kjer odločajo malenkosti. Poleg bolezni so leteli še očitki na moj račun prek medijev. Sama nimam nobenega osebnega odnosa z vodstvom SZS, obstaja pa sodelovanje na profesionalni ravni. Držim se svojih obveznosti do sponzorjev. Včasih se sicer ne vidijo vsi logotipi na moji opremi, ker je to včasih težko zagotoviti. Posnela sem tudi veliko reklam za zvezo, razen za avtomobilsko firmo SZS, ker pač imam svojega opremljevalca že pet let. Toda težko je sodelovati, če ni izpolnjevanja dogovorov s strani SZS. Nimam poravnanih obveznosti za nazaj in videti je, kot da lanska sezona v tem denarnem pogledu še ni končana," je spor s SZS osvetlila Mazejeva.

Še naprej bodo gladili spore

"V petek se je Lovše med drugim tudi žaljivo izrazil o Tini Maze. Dejal je, da ima v glavi deset odstotkov tistega, kar je imela Petra Majdič. To je za predsednika SZS nesprejemljivo in pričakujemo, da se bo opravičil in preklical to izjavo. Ta je bila podana na osebni ravni in je povem nesprejemljiva. Tina Maze je športnica, velika šampionka in s takimi besedami predsednik njene zveze ne more reagirati. Ko bo storil korak, ki sem ga omenil, bo steklo. Vse ostalo, tudi denarne zadeve, bomo lahko uredili, skupaj sedli in zgladili spor," je menil Damjan Terpin, odvetnik Tine Maze.

Tomaž Lovše je v petek po uradni novinarski konferenci zatrdil, da Mazejevi po pogodbi s SZS niso izplačali le januarskega zneska, bodo pa to storili v začetku februarja, sam osebno pa zaenkrat tudi ni poravnal vseh obveznosti od nagrad Mazejevi za lansko leto, "ker tudi ona ne izpolnjuje vseh obveznosti".

Odnosi niso normalni

"Na zahodu nič novega. Tina Maze je velika šampionka, toda tudi sam sem veliko storil, da ima ustrezne pogoje. Od SZS ima na voljo 212.000 evrov letno, vendar mora za to spoštovati pravila. Osebno sem ji plačal 80.000 evrov od 200.000 obljubljene nagrade za naslov svetovne prvakinje. Z nami pa komunicira prek odvetnika, odhaja s snemanj za naše sponzorje in krši tudi druga pravila, o tem se je nabral že debel fascikel. Ko jo na to opozorimo, pa se vedno pojavljajo napadi name in na zvezo. Vse pa ima svoje meje in dokler se to ne uredi, dokler ne bodo odnosi ekipe Mazejeve s SZS normalni, toliko časa Mazejeva ne bo dobila nobenega denarja. Naše sodelovanje s Petro Majdič je bilo povsem drugačno in s takimi športniki je vedno prijetno sodelovati," je povedal Lovše.

STA


Najbolj brano