Tina Maze druga na slalomu v Zagrebu

Tina Maze je bila druga na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark na Sljemenu nad Zagrebom. Za zmagovalko, Avstrijko Marlies Schild (2:01,32), je zaostala sekundo in štiri desetinke. Tretja je bila Avstrijka Michaela Kirchgasser (+2,27). Preostali Slovenki, Ilka Štuhec in Katarina Lavtar, sta odstopili na prvi progi.

Tina Maze Foto: Nikola Solic
Tina Maze Foto: Nikola Solic

ZAGREB>Tina Maze je še drugo slalomsko tekmo zapored končala na drugem mestu ter je druga v slalomskem seštevku, na tretje mesto pa se je povzpela v skupnem vrstnem redu svetovnega pokala. Tokrat je zaostala le za Schildovo, ki je v tej zimi v slalomih nepremagljiva in je dobila že peto tekmo v nizu v tej disciplini.

Mazejeva je bila druga že po prvi vožnji, za Schildovo pa je zaostajala devet desetink sekunde. Vse ostale tekmovalke so imele že več kot sekundo zaostanka na čelu s tretjeuvrščeno Michaelo Kirchgasser (+1,16). "Rezultat, ki sem ga dosegla, je dober. Smučala sem tekoče, smuči so mi lepo stekle. Le na ravnini sem naredila napako. Zadovoljna sem z uvrstitvijo, manj pa z zaostankom," je po prvi vožnji dejala Mazejeva. Nastop je začela s številko tri, ki je bila zelo ugodna, zato pa si je pred finalom zaželela, da bi se bolje od Schildove znašla na luknjasti drugi progi.

Drugo progo je zakoličil trener Mazejeve Livio Magoni, kar je najboljša slovenska športnica zadnjih dveh let dobra izkoristila. Pred finalom je imela pred Kirchgasserjevo četrt sekunde prednosti. Ta se je v drugem nastopu le še povečevala, na 66, 79 in 87 stotink. "Zelo sem zadovoljna, da mi je uspela tudi druga vožnja. V finalu sem zelo dobro smučala in dosegla najboljši izid na Sljemenu. Zelo mi je pomagalo, da je progo postavil Magoni. Lahko pa bi bilo to tudi še večje breme, saj je bilo potrebno postavitev, ki je bila pisana na mojo kožo, potrditi tudi z dobrim nastopom," je pojasnila Mazejeva.

Najboljša slovenska smučarka je visoko dvignila roke po prihodu v cilj in nato z aplavzom, tako kot 8000 gledalcev ob progi, nagradila nov izvrsten nastop Schildove. Tridesetletnica v letošnji sezoni v slalomih še ni prepustila zmage tekmicam. Premaguje jih z veliko prednostjo. V Lienzu je na prejšnji tekmi 29. decembra lani Tina Maze drugo mesto osvojila z 79 stotinkami zaostanka, vse ostale pa so bile več kot sekundo za Avstrijko. V hrvaški metropoli je bila razlika še večja in so vse, razen Mazejeve, v cilj prišle z več kot dvema sekundama razlike. Schildova je bila na Sljemenu prva že v letih 2006, 2007 in 2011, slavila pa je 34. zmago v svetovnem pokalu. Po 32. slalomski zmagi na drugem mestu večne lestvice zaostaja le še za dve zmagi za Švicarko Vreni Schneider (34).

V finalu se je najprej izkazala vodilna v pokalu Američanka Lindsey Vonn. Imela je šele 24. čas prve vožnje (+3,02), na koncu pa je z drugim časom finala, prva je bila Schildova, tretja pa Mazejeva, pristala na devetem mestu. Vonnova ima v skupnem seštevku 641 točk, Schildova na drugem mestu 540, Tina Maze na tretjem pa 390. Zagrebška tekma ima največji nagradni sklad ženskih tekem v sezoni, 120.000 evrov, od tega je Schildovi pripadlo 42.000, Mazejevi pa 21.000 evrov.

Preostali Slovenki na progi Crveni spust nista prišla do cilja. Najbolj je bilo žal Štuhčevi, ki je imela 21. in 17. vmesni čas, pa je odstopila nekaj vratc pred ciljno črto. "Za cilj sem si zadala, da bi z napadalno vožnjo storila največ, kar je mogoče. Žal sem naredila napako in ostala brez uvrstitve. Vidim pa, da se korak za korakom moja forma izboljšuje. Zadovoljna sem z današnjo vožnjo do odstopa," je pojasnila Štuhčeva.

V četrtek bo v Zagrebu še moški slalom, ženski del svetovnega pokala pa se bo konec tedna nadaljeval konec v avstrijskem Bad Kleinkirchheimu, kjer bo v soboto smuk, v nedeljo pa še superveleslalom.

STA


Najbolj brano