Tina Maze: Potegnila sem vse, kar se je dalo

Švicarka Lara Gut je zmagala na superveleslalomu na finalu svetovnega pokala alpskih smučark v domačem Lenzerheideju. Druga je bila Avstrijka Anna Fenninger, tretja pa Tina Maze, ki je oseminšestdesetič stopila na zmagovalne stopničke pokala.

Tina Maze
Tina Maze 

LENZERHEIDE > Točke je osvojila tudi Ilka Štuhec, ki je bila 12.

Anna Fenninger je tako že osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku pokala, Lara Gut pa je osvojila mali superveleslalomski globus. Tina Maze, lanska skupna zmagovalka, je točkovanje v disciplini končala na sedmem mestu, v skupnem seštevku pa je dve tekmi pred koncem četrta. Nemka Maria Höfl-Riesch, ki je zaradi poškodb na sredinem smuku že končala sezono, je druga v skupnem seštevku (1180), tretja je Lara Gut (1056), četrta pa Mazejeva (964).

Štiriindvajsetletna Fenningerjeva, v Sočiju je osvojila olimpijsko superveleslalomsko zlato, je prvič v karieri postala skupna zmagovalka pokala. “Nimam besed ... Še vedno ne verjamem. Današnji dan je nekaj izjemnega. Neverjetno, da sem osvojila skupno zmago,” je bila takoj po tekmi presrečna Fenningerjeva in dodala: “Olimpijska zmaga je nekaj izjemnega, saj je to največ, kar lahko dosežeš. Potem nisem bila več tako obremenjena in sem po OI v Sočiju lažje tekmovala. Hvala vsem, ki so mi pomagali, saj brez dobre ekipe tega ne bi mogla doseči.”

Mazejeva, ki je v Sočiju osvojila doslej edini slovenski zlati medalji na zimskih OI, je bila najboljša v sezoni 2012/13, ko je dosegla tudi rekordno število točk v zgodovini tako med smučarkami kot tudi med smučarji. Sedaj je krono prepustila Fenningerjevi. “Anna je odlična tekmovalka. Ima veliko talenta in tudi dela dobro. Čestitke za način, kako je opravila svoj posel v tej zimi,” je dejala Mazejeva in ocenila še svoj nastop: “Včeraj in danes je bilo zame težko, a sem dobro odreagirala in sem lahko ponosna na to. Čestitke Lari za to, kar je naredila, jaz pa sem imela sezono, kakršno sem imela. Zelo stresno in vse to me malo 'skuri', tako da nisem takšna, kot bi morala biti. A sem potegnila vse, kar se je dalo, nimam pa več moči in tako se je težko boriti.”

V sredo je Črnjanka na smuku na 15. mestu osvojila zadnje mesto, ki na finalu še prinaša točke svetovnega pokala. “Nisem vedela, če bom danes sploh startala. Ker sem utrujena, težko je najti harmonijo, proga je zahtevna in če nisi pripravljen, hitro končaš tam, kjer ne želiš. Neumno je tvegati, če se ne počutiš v redu, sama ne bi nič tvegala za zdravje. Da me odpeljejo s helikopterjem ... ni šanse,” je o utrujenosti in nepotrebnem tveganju nekaterih tekmic dejala slovenska smučarka.

V petek je na programu finala ekipna tekma, v soboto se bodo alpske smučarke pomerile v slalomu, v nedeljo pa še v veleslalomu.

STA


Najbolj brano