Težje je zmagati na DOS kot na RAAM

Veliki junak letošnje Dirke okrog Slovenije (DOS) je Avstrijec Christoph Strasser, ki je v moški konkurenci premagal lanskega zmagovalca Marka Baloha. V absolutni konkurenci je do cilja najhitreje prišla dvojica Bicikel.com, počasnejše kolesarje pa je v nedeljo zjutraj spremljal celo sneg.

Nekateri od tekmovalcev so po prihodu v cilj zavriskali od navdušenja  Foto: Simon Maljevac
Nekateri od tekmovalcev so po prihodu v cilj zavriskali od navdušenja  Foto: Simon Maljevac

POSTOJNA> Po nekaj neuspelih poskusih je do zmage na izjemno atraktivnem DOS prišel Christoph Strasser. Avstrijec, ki je lani zmagal na legendarnem ameriškem RAAM, je v preteklih letih na slovenski dirki moral priznati premoč Juretu Robiču in Marku Balohu, letos pa je končno prišel do prestižne zmage.

Strasser je po malce počasnejšem začetku, ko je malenkostno zaostajal za Balohom, pred tretjo kontrolno točko prevzel vodstvo in ga z odlično vožnjo zadržal do cilja. Ciljno črto v Postojni je prečkal v soboto, nekaj minut čez poldne, po 40 urah in osmih minutah vožnje. Avstrijec je kot drugi v zgodovini dirke povprečno vozil preko 30 km/h, kar je do sedaj uspelo le Robiču. Kot najhitrejši na vzponu na Vršič je prejel tudi poseben pokal v spomin na pokojnega slovenskega kolesarja. Letošnji uspeh ga je zelo razveselil: “DOS je izjemno težka dirka, na kateri je celo težje zmagati kot na ameriškem RAAM, saj je konkurenca izjemna. Malce me je presenetilo, da je imel Baloh prednost v prvih dveh etapah, a sem nato z odlično vožnjo to nadoknadil. Izjemno sem užival v vožnji čez Vršič. Najtežje je bilo v zadnjem delu dirke, a nisem popuščal in sem ohranil prednost.”

Drugouvrščeni Marko Baloh je bil malce razočaran z drugim mestom, v zadnjem delu dirke pa je upočasnil ritem, tako da je na koncu zaostal dve uri in pol za zmagovalcem: “Zadovoljen sem s svojo vožnjo, a malce razočaran, ker sem ostal brez zmage. Nimam si kaj očitati, saj sem odpeljal dirko po načrtu, vendar je bil Strasser tokrat premočan. Začel sem izjemno hitro, posebnih težav pa nisem imel.”

Od primorskih predstavnikov se je v moški konkurenci najbolje odrezal Idrijčan Anže Štucin, ki je končal na devetem mestus časom 47 ur in 53 minut. Koprčan Sebastjan Nedoh je končal na 19. mestu, Pivčan Tomaž Česnik na 26., Denis Rautovič iz Škofij pa na 30. mestu.

V absolutni konkurenci je slavila moška dvojica Bicikel.com, ki sta jo sestavljala Tadej Blatnik in Uroš Komac, za 1188,7 kilometra dolgo pot je porabila 38 ur in 48 minut. Komac je bil izjemno vesel tesne zmage: “Odpeljala sva po načrtu. Nisva imela večjih težav, a sva v zadnjem delu morala 'pritisniti na plin', saj so se nama konkurenti nevarno približali.” Gorenjski dvojec je ciljno črto prečkal le dobrih 26 minut pred moštvom T&T Extreme Bela Krajina (Tomaž Šimec - Tomaž Kapele). Od Strasserja pa je bila malenkost hitrejša tudi tretjeuvrščena dvojica M-Sora Team (Anže Račič - Aleš Udir).

Tudi v konkurenci veteranov nad 50 let je zmaga odšla v Avstrijo, saj je s progo najhitreje opravil Josef Ebner (55 ur in 20 minut), ki je slavil pred najstarejšim udeležencem dirke 58-letnim Valerijem Zambonijem iz Italije. Solkanka Tanja Kavčič je kot edina ženska udeleženka dirke skupaj z svojim partnerjem v mešani dvojici Andrejem Zamanom do cilja potrebovala 49 ur in dve minuti: “Sicer sem odvozila samo polovico proge, partner pa je odvozil hujše klance. Vseeno je bilo zelo težko, a niti malo ne obžalujem nastopa. Večjih težav nisem imela, razen zaspanosti, ki me je lovila drugo noč.”

Zadnji tekmovalci so prišli v cilj v nedeljo okoli 15. ure, za razliko od najboljših pa jim je dirkanje v zadnjem delu trase otežilo poslabšanje vremena z občasnimi nalivi in precej močnim vetrom, v Novi vasi je cesto celo pobelil sneg. Sedemnajst tekmovalcev je predčasno zaključilo z nastopom.

Med žrtvami so bili tudi eden izmed favoritov Thomas Ratschob, Koprčan Evgen Vižintin ter domačin Franci Horvat. Direktor dirke Andrej Berginc je utrujen, a zadovoljen z opravljenim delom celotne ekipe organizatorjev, pokomentiral dogajanje na šesti izvedbi ekstremne dirke: “Izredno sem zadovoljen, da ni bilo večjih težav s poškodbami. Ekipa je opravila izredno delo. Že danes pa se bomo začeli pripravljati na naslednje leto.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano