Teroristične grožnje zakrožile po spletu, prejeli so jo tudi v OKS

Potem ko so predvsem nacionalni olimpijski komiteji zahodnih držav v zadnjih dneh po elektronski pošti prejeli domnevne teroristične grožnje za februarske zimske olimpijske igre v Sočiju, so jih danes tudi pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Mednarodni olimpijski komite se je že odzval in poudaril, da sporočilo ne predstavlja nobene grožnje.

Nekateri predstavniki olimpijskih komitejev po svetu so danes preko elektronske pošte prejeli grožnje s strani teroristov. Grožnje so prejeli tudi v Olimpijskem komiteju Slovenije. Foto: STA
Nekateri predstavniki olimpijskih komitejev po svetu so danes preko elektronske pošte prejeli grožnje s strani teroristov. Grožnje so prejeli tudi v Olimpijskem komiteju Slovenije. Foto: STA

LJUBLJANA > Tako na OKS, ki je sporočilo posredoval ustreznim organom, kot tudi na madžarski, avstrijski in še nekatere druge olimpijske komiteje po svetu je prišlo naslednje elektronsko sporočilo: "Zavedajte se, da bo olimpijska ekipa tarča terorističnega napada v Sočiju, saj bodo ruski državljani Doku Umarov, Marat Ralifoviš Safin in Ralif Rafiloviš Safin verjetno poskusili razstreliti državljane zahodnih držav v prihodnjih tednih, še preden se bodo igre uradno odprle. Ruska obveščevalna služba FSB vam ne bo pomagala, saj ne more izslediti komunikacije med Safinovima in Dokujem Umarovom."

MOK: Sporočilo ne predstavlja nobene nevarnosti

Iz Mednarodnega olimpijskega komiteja so odgovorili, da tesno sodelujejo s prireditelji iger v Sočiju, ki se bodo uradno začele 7. februarja. "Mok jemlje varnost zelo resno in predaja vsako kredibilno informacijo ustreznim varnostnim organom. A v tem primeru se zdi, da sporočilo ne predstavlja nobene nevarnosti. Vse kaže na to, da je naključno in poslano z javnega naslova," so v odgovoru zapisali pri Moku.

Slovenska policija: Pismo ne vsebuje grozilne vsebine

OKS je omenjeno sporočilo že predal slovenski policiji. "V zvezi z današnjimi poročanji medijev o pismu in domnevnih grožnjah v povezavi z olimpijskimi igrami vam sporočamo, da smo prejeli omenjeno pisanje in da preverjamo njegovo verodostojnost. Po do sedaj opravljenem preverjanju pismo ne vsebuje grozilne vsebine. Sicer pa slovenska policija v zvezi z udeležbo slovenskih športnikov olimpijskih iger že dalj časa sodeluje z vsemi pristojnimi organi, s katerimi poteka izmenjava informacij in načrtovanje ukrepov za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev olimpijskih iger," je v sporočilu za javnost zapisal predstavnik za stike z javnostmi na slovenski policiji Drago Menegalija.

Pri avstrijskem olimpijskem komiteju, ki je prav tako prejel to grožnjo, pravijo, da gre za potegavščino. "To je lažno sporočilo. Poslal ga je pošiljatelj iz Izraela, ki že nekaj let pošilja podobne grožnje. Sporočilo smo že preverili, saj smo ga dobili že pred dvema dnevoma," je dejal predstavnik za stike z javnostmi avstrijskega olimpijskega komiteja Wolfgang Eichler.

Pred nekaj dnevi je bilo na spletu objavljeno video sporočilo s terorističnimi grožnjami olimpijskim igram v Sočiju. Dva moška sta povedala, da med igrami nihče ne bo varen. Ruski mediji so nato poročali, da je sporočilo pripravila islamska teroristična skupina, ki je odgovorna tudi za bombne napade konec decembra v Volgogradu.

STA


Najbolj brano