Tekmovalne priložnosti za vse

Prihodnji konec tedna se bo s tekmami v Cerknem tudi na Primorskem začela sezona alpskega smučanja. Medtem, ko so najboljši Primorci že nabrali nekaj točk FIS, se bo od konca leta do začetka marca zvrstilo tudi precej tekem za vse kategorije ljubiteljskih smučarjev.

Vrh primorskega alpskega smučanja predstavlja Novogoričanka Ana Bucik, letos že tretja v evropskem pokalu
Vrh primorskega alpskega smučanja predstavlja Novogoričanka Ana Bucik, letos že tretja v evropskem pokalu 

PRIMORSKA>Za najboljša primorska smučarja, člansko reprezentantko Ano Bucik (SK Gorica) in mladinskega reprezentanta ajdovskega SK Dol Štefana Hadalina, se je sezona začela že pred poldrugim mesecem - in to zelo uspešno. Bucikova je na slalomu evropskega pokala s tretjim mestom dosegla uspeh kariere, Hadalin pa je na mladinskem FIS veleslalomu v norveškem Geilu zasedel šesto mesto.

Glavnina resnega primorskega tekmovalnega smučanja je skoncentrirana na tekme otroških selekcij za slovenski pokal, vsem ljubiteljem alpskega smučanja v vseh kategorijah pa so vrata odprta na tekmah primorsko - notranjskega pokala. Sezona tekem slovenskega otroškega pokala se bo začela v januarju, pokalna karavana pa se bo ustavila tudi v Cerknem in na Soriški planini.

Najboljši so Ajdovci

V ekipnem pogledu je najboljši tekmovalno usmerjen primorski alpski smučarski klub ajdovski Sport klub Dol, ki na lestvici slovenskega pokala zaseda 9. mesto med 33 klubi. Ob Štefanu Hadalinu veliko obeta otroška reprezentantka Andreja Slokar - državna prvakinja v slalomu in tudi pomladanska zmagovalka pokala Whistler (Kanada) v tej disciplini. Po njenih stopinjah bi lahko šli tudi Nežka Valenčič in Kristina Fon (8. oz. 10. v skupnem seštevku slovenskega pokala).

V razvrstitvi slovenskega pokala 2012 je med 33 klubi (upoštevane so vse kategorije) zmagal celjski Unior pred mariborskim Branikom in škofjeloškim Alpetourjem. Primorske uvrstitve: 9. SK Dol Ajdovščina, 10. SD Postojna, 17. SK Gorica, 28. Matajur, 31. Kalič, 32. Javornik, 33. Pivka.

Trener Ajdovcev Tomaž Bizjak (tudi eden trenerjev regijske primorsko - notranjske ekipe) pravi: “Tako tekmovalci našega kluba kot najboljši smučarji naše regije - reprezentanti - so dobro trenirali in z optimizmom gredo v sezono. Uspeh bo, če bomo lanske dosežke ponovili, znanja in volje pa je dovolj za izboljšanje položaja mlajših na domačih lestvicah in starejših v nabiranju FIS točk.”

Močno (deseto, pred mnogimi gorenjskimi klubi) je tudi SD Postojna. Najboljši klubski smučar je državni prvak v slalomu in veleslalomu, otroški reprezentant Matevž Rupnik, obetaven pa je tudi njegov vrstnik Krištof Fabjan - 8. v skupnem seštevku slovenskega pokala.

Stik s širšim slovenskim vrhom drži še SK Gorica, kjer so z ugodnostmi pri opremi, krožki in tečaji privabili veliko najmlajših. V minuli sta izstopali Eva Kobal (bron na DP mlajših deklic v SVSL)in Kaja Mrakič (14. v skupnem seštevku slovenskega pokala).

Tekmovanja za vse

Pred vrati je 8. tekmovanje smučarskih klubov notranjsko primorske regije, ki bo šestič tudi čezmejno. To so tekmovanja, namenjena ljubiteljem smučanja vseh starosti. Čezmejni del bo v organizaciji SK Brdina prvič na sporedu 20. januarja na italijanskem smučišču Forni di Sopra. AŠD Mladina bo na Zoncolanu 3. februarja organiziral Pokal Barich, SK Kalič bo šest dni pozneje v Cerknem organiziral Miškotov pokal, za zaključek tek- movanja pa bo 17. marca smučišče Forni di Sopra gostilo že 25. Pokal prijateljstva treh dežel v organizaciji SK Snežnik. Predstavitev vseh tekmovanj v okviru Smučarske komisije Zveze slovenskih športnih društev v Italiji in Notranjsko primorske regije SZS (prva regijska tekma bo 23. decembra v Cerknem) pa bo 19. decembra v zamejskem Zgoniku.IGOR MUŠIČ,

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano