Tekma v Innsbrucku prekinjena, Prevc šesti

Tekmovalna komisija je zavoljo spremenljivih vetrovnih razmer odpovedala drugo serijo tretje tekme novoletne turneje v Innsbrucku, tako da so obveljali izidi prve serije. Zmagal je Finec Anssi Koivuranta, drugo mesto je zasedel Švicar Simon Ammann, tretje pa Poljak Kamil Stoch.

Peter Prevc je danes zasedel šesto mesto Foto: STA
Peter Prevc je danes zasedel šesto mesto Foto: STA

INNSBRUCK > Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Tomaž Naglič je osvojil 17., Robert Kranjec 25. in Jaka Hvala 28. mesto. V veliki finale se ni uvrstil Rok Justin, ki je zasedel 42. mesto, v kvalifikacijah za današnjo tekmo pa sta bila neuspešna Jernej Damjan in Jurij Tepeš.

Po preizkušnjah v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu so se najboljši smučarski skakalci na svetu zbrali v tirolski prestolnici. Razmere na tekmovališču so bile vetrovno zelo spremenljive, današnja preizkušnja pa je minila v izjemno toplem vremenu, saj je temperatura znašala 11 stopinj Celzija. V teh prav nič zimskih vremenskih razmerah je tekmovalna komisija po dolgotrajnem “mučenju” in vetrovni loteriji v drugi seriji ter nastopih dvajsetih skakalcev nato vendarle odpovedala nadaljnje skoke in obveljali so dosežki iz prve serije, kjer se je nekoliko nepričakovano, a povsem zasluženo zmage veselil Koivuranta s skokom dolgim 132,5 metra. Za skandinavskim skakalcem je pristal v tej olimpijski sezoni zelo motivirani Švicar Ammann (133,5 metra), tretji pa je bil vodilni v skupni razvrstitvi svetovnega pokala Stoch (126,5 metra).

Slovenci so dobro opravili današnjo preizkušnjo, vnovič pa je po najvišjem mestu posegel trenutno najboljši slovenski skakalec Peter Prevc, ki je po tretjem mestu v Oberstdorfu in 18. v Garmisch-Partenkirchnu v tirolski prestolnici osvojil šesto mesto in v skupni razvrstitvi novoletne turneje napredoval na peto mesto. Najboljši športnik Slovenije v leta 2013 ter nosilec odličja srebrnega in bronastega leska z lanskega svetovnega prvenstva v italijanskem v Val di Fiemmeju zaradi prenevarnih razmer na tekmovališču ni dočakal svojega nastopa v finalni seriji, a nato vendarle dosegel enega svojih najboljših izidov na tekmah za novoletno turnejo.

Od preostalih treh slovenskih tekmovalcih je na današnji tekmi zagotovo največ pridobil Tomaž Naglič, ki se je danes prvič uvrstil v veliki finale na novoletni turneji. V drugi seriji je namreč s skokom dolgem 99,5 metra močno pokvaril svojo uvrstitev, a zavoljo odpovedi finalne serije vendarle ostal na 17. mestu s skokom dolgim 121 metrov. Veliko boljšo predstavo sta v drugi seriji prikazala Hvala (116,5 m) in Kranjec (116 m), a nato ostala na 25. oziroma 28. mestu.

Novoletna turneja se bo končala v ponedeljek, 6. januarja, v Bischofshofnu.

“Tekma ni bila le vetrovna, bila je tudi stresna. Ne le za žirijo, tudi za trenerje in predvsem za tekmovalce. Čestitke Petru Prevcu za vrhunski rezultat. Najboljši izid kariere je dosegel Naglič, nekoliko več sreče sta imela tudi Hvala in Kranjec. Najprej je potrebna tehnika, nato pride še sreča, ki pa ni vse, potrebno je tudi dobro skočiti. Imamo še določene rezerve, vendar je celotna zadeva dobra,” je po današnji preizkušnji na Bergislu dejal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus.

Po treh preizkušnjah na novoletni turneji je v vodstvu Avstrijec Thomas Diethart (716,1), ki ima slabih deset točk prednosti pred Ammannom. Tretji je Avstrijec Thomas Morgenstern (700,7), četrti Japonec Noriaki Kasai (681,1).

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala vodi Stoch (526) pred Ammannom (484), tretji je Avstrijec Gregor Schlierenzauer (463). Prevc (247) je na enajstem mestu, sledijo mu 15. Robert Kranjec (192), 20. Jurij Tepeš (135), 35. Jaka Hvala (56), 47. Tomaž Naglič (24), 53. Rok Justin (15) in 58. Jernej Damjan (devet točk).

STA


Najbolj brano