Tanja Žakelj: Brez modric ni uspeha

V mesecu maju je z dosežki med primorskimi športniki vsekakor izstopala gorska kolesarka Tanja Žakelj. Na uvodnih tekmah svetovnega pokala v olimpijskem krosu je s četrtim in prvim mestom prevzela vodstvo v skupnem seštevku sezone.

Tanja Žakelj je na uvodnih tekmah svetovnega pokala v olimpijskem krosu  s četrtim in prvim mestom prevzela vodstvo v skupnem seštevku sezone Foto: Grega Stopar
Tanja Žakelj je na uvodnih tekmah svetovnega pokala v olimpijskem krosu s četrtim in prvim mestom prevzela vodstvo v skupnem seštevku sezone Foto: Grega Stopar

LEDINE > 24- letna Tanja Žakelj iz Ledin nad Idrijo je maja postavila nov mejnik v slovenskem gorskem kolesarstvu. V olimpijskem krosu je že na uvodni tekmi svetovnega pokala s 4. mestom izenačila doslej najboljši slovenski dosežek, v zgodovino pa bo zapisan 26. maj, ko je v češkem Novem mestu osvojila prvo slovensko zmago.

> Kako se počutite z belo majico vodilne v svetovnem pokalu?

“Vsakič na treningu pomislim na tisti dan in še podoživljam vse skupaj. To me žene naprej, kar je tudi potrebno, saj sem šele na začetku sezone. Doslej sem v glavnem vozila neko svojo dirko, prehitevala tekmice in upala, da se prebijem v ospredje. Sedaj sem se pa tam nenadoma znašla že na začetku in potrebno je bilo razmišljati, kako položaj obdržati in se ubraniti napadov. Na prvi tekmi v Nemčiji sem se te taktike še učila, na drugi na Češkem pa sem že dobila samozavest in izkušnje za pravo odločitev.”

> Kaj je bilo odločilno za zmago?

“Izogibala sem se nenehnemu pospeševanju in zaviranju, ki je značilno za boje v vodilni skupini. Napadla sem na klancu v predzadnjem krogu in pridobila prednost, ki me je rešila, ko sem naredila tehnično napako na skalah in poletela čez krmilo. Bila sem dovolj spredaj, da sem se lahko pravočasno pobrala in nadaljevala pred prvo zasledovalko, Poljakinjo Majo Wloszczowsko.”

> Kako ste proslavili zmago?

“Na Češkem na hitro v družbi slovenskih sotekmovalcev, saj je bila kmalu po prihodu v cilj slovesna razglasitev, sledila je dopinška kontrola, za njo tiskovna konferenca in po tem dolga vožnja domov. V domači vasi pa je bila ob prihodu dogodku primerna veselica.”

> Verjetno boste po tem uspehu imeli kar nekaj navijačev na naslednji tekmi svetovnega pokala ...

“Ta bo sredi junija v kraju Commezzadura v italijanski dolini Val di Sole, ki je našim krajem dokaj blizu. Domačini so si že organizirali poseben avtobus.”

> Kaj pričakujete v Italiji?

“Commezzadura je zame srečen kraj. Tam sem postala svetovna prvakinja med mlajšimi članicami. Tam je več klancev in so obremenitve bolj konstantne, kar mi ustreza. Odločena sem, da ubranim vodstvo v svetovnem pokalu. Seveda se zavedam, da bo pot do morebitnega veselja ob koncu sezone še dolga in težka. Konec junija bo EP v Švici. Po tem bodo še štiri tekme svetovnega pokala in svetovno prvenstvo. Naporno bo, saj bomo potovali od Južne Afrike do Kanade, vendar sem dobro pripravljena, nabrala pa sem si kar nekaj izkušenj.”

> Kolikšna je podpora kluba?

“Nova ekipa Unior Tools se je izkazala. Trener Samo Rauter in vodja ekipe Tine Mahkovec med potovanji in dirkami poskrbita za vse, vključno s kuhanjem. Plače sicer ne dobivam, ker proračun tega ne dovoljuje, dobim pa to, kar vrhunski kolesar najbolj potrebuje - odlično opremo, strokovno podporo in imam pokrite vse stroške tekmovanj in priprav.”

> Konkurenca v Slovenji se omejuje na vaše dvoboje z Blažo Klemenčič. Zakaj v tem športu ni več deklet?

“Po poškodbi Nine Homovec, ki se sedaj predvsem ukvarja z vzgojo mladih, je res tako. Za ta šport moraš biti kot dekle nekaj posebnega. Gorsko kolesarstvo ni ravno pot do lepote. Treba je tvegati in pri tem se dogajajo padci, pri katerih se dobi veliko modric. A vendar je to atraktiven šport in upam, da bodo moji rezultati pritegnili še kakšno dekle. Vsaj med najmlajšimi je sedaj kar nekaj deklet. Za večjo prepoznavnost gorskega kolesarstva bi potrebovali dober in razširjen splošni program za tovrstne krožke na osnovnih šolah, kot imajo to mnogi drugi športi.”

> Naša zakonodaja prepoveduje vožnjo v naravnem okolju. Kako trenirate?

“Seveda ne bi bila primerno pripravljena, če bi trenirala le na cesti. Izrabljam vse, kar mi okolica v naši vasi ponuja - tudi gozdne in planinske poti. Vaščani imajo za to razumevanje in me podpirajo.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano