Tango ob zvokih Zdravljice

Slovenski balinarji so svetovno prvenstvo v Argentini zaključili s tremi zlatimi, dvema srebrnima in z bronastim odličjem. Slovenija je bila najuspešnejša med 33 državami udeleženkami.

Primorec Anže Petrič je z Alešem Borčnikom na SP osvojil bron v štafetnem zbijanju Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Primorec Anže Petrič je z Alešem Borčnikom na SP osvojil bron v štafetnem zbijanju Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BAHIA BLANCA >Na zadnji dan svetovnega prvenstva so Slovenci tekmovali v kar petih izmed šestih finalnih disciplin. Naša reprezentanca je formo stopnjevala od začetka do konca SP. V natrpanem urniku so se balinarji selektorja Aleša Škoberneta izkazali z odlično kondicijsko pripravljenostjo.

Rezultati finalnih obračunov; igra v krog - Tonejc : Percherancier (FRA) 29:28, posamezno klasično- Kozjek : Garcia (FRA) 10:7; štafetno zbijanje - Brnič, Živolič (HRV) : Chirat, Micoud (FRA) 54:53, natančno zbijanje: Zapata (ARG) 21, Janžič 19, Garcia 18, Zhang (KIT) 13; dvojice - Janžič, Kozjek : Grattapaglia, Bruzzone (ITA) 7:8; hitrostno zbijanje - Borčnik : Ziraldo (ITA) 48:44.

Sobotni spored sta odlično odprla Jure Kozjek in Dejan Tonejc, ki sta ju na poti do zlata čakali francoski oviri. Tonejc je v igri v krog vztrajno lomil odpor Percherancierja in ga z dvema zadetima balinoma dokončno zlomil v predzadnjem obratu. Kozjek je imel malce več sreče v zaključku finala v igri posameznikov, v katerem je Garcia imel priložnost za dodatni obrat, vendar je ni izkoristil. “Že pred pričetkom prvenstva sem bil prepričan, da sem sposoben takšnega dosežka. S svojo najboljšo igro sem sposoben premagati vsakega nasprotnika in to mi je uspelo tudi v finalnem nastopu,” je dejal Kozjek, ki je ubranil naslov prvaka.

Le malenkosti so ločile Davorja Janžiča od slavja v natančnem zbijanju, a mu je domačin Zapata z zadetim zadnjim balinom izpred nosa izmaknil zlato, po dodatnem obratu igre dvojic pa sta brez naslova ostala Janžič in Kozjek, ki sta morala stisniti roko Italijanoma Grattapaglii in Bruzzoneju.

V zadnji disciplini prvenstva je Aleš Borčnik poskrbel za tretje slovensko zlato in potrdil, da je slovenska reprezentanca korak pred svetovno konkurenco. Izkušeni Italijan Ziraldo se je že v uvodnih dveh minutah znašel v zaostanku, Borčnik pa je do konca finalnega nastopa vztrajal v visokem tempu in prišel do svojega drugega naslova svetovnega prvaka v hitrostnem zbijanju. “Osredotočil sem se le na svoj nastop in uspel zdržati pritisk. Vedel sem, da moram v prvih dveh minutah zadeti čim več krogel, kar mi je uspelo, nato pa sem mirno držal prednost. Lani sem na evropskem prvenstvu v Pazinu osvojil srebro, tokrat pa sem prišel do tako želenega zlata,” je pojasnil Borčnik, ki je skupaj z Anžetom Petričem osvojil bron v štafetnem zbijanju. Edini primorski reprezentant s svojimi nastopi ni bil povsem zadovoljen: “Vedela sva, da bo boj za vrh zelo izenačen. Za finalom sva zaostala le za točko. Z najinimi rezultati ne moreva biti povsem zadovoljna, kljub temu pa se lahko z dvignjeno glavo vrneva domov.”

Članom zlate generacije slovenskega balinanja motivacije za nadaljnje delo zagotovo ne bo zmanjkalo, saj bo Slovenija gostiteljica naslednjega evropskega prvenstva, ki naj bi bilo na sporedu septembra 2014 v Kopru.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano