Svetovni pokal je še v sanjah

Član smučarskega društva Postojna, Matevž Rupnik, je štafeto predal v roke klubskemu kolegu, 16-letnemu Pivčanu Krištofu Fabjanu iz Pivke, ki bo v novi sezoni prvič nastopal v mladinski konkurenci.

Za Krištofa Fabjana bo nova sezona zelo pomembna, saj ga čakajo nastopi tudi na tekmah Fis. Med njegovimi tekmeci bo tudi Rupnik, s katerim se na snežnih poljanah kosata že od otroških let. Fabjan upa, da bo konkurenčen svojim vrstnikom: “Tekmoval bom tudi na FIS tekmah, kjer bom na uvodnih tekmah imel visoke startne številke. Med glavnimi cilji bo ravno izboljšanje startne številke za naslednjo sezono, saj bi mi to omogočilo nastope v bistveno boljših razmerah. Letos si želim predvsem držati korak s sovrstniki.”

> Kdaj ste prvič stopili na smuči?

“Na smuči sem prvič stopil pri štirih letih. Dve leti pozneje sem že začel tekmovati na regijskih tekmovanjih, kjer se zabeležil tudi zmago v skupnem seštevku. Že takrat sem se za najvišja mesta boril ravno z Matevžem Rupnikom, s katerim sva največja tekmeca še danes.”

> Imate v Sloveniji dovolj dobre pogoje za trening ali se morate za kakovostne priprave voziti v tujino?

“V Sloveniji razmere za trening niso ravno idealne, predvsem hitrih disciplin, ki pa jih pri teh letih še ne treniramo v velikem obsegu. Pri nas praktično nimamo primerne proge za trening superveleslaloma in smuka. Na slovenskih smučiščih lahko treniramo tehnične discipline, gremo v Cerkno in na Krvavec, včasih pa tudi na Roglo. Včasih se zapeljemo tudi na avstrijsko Koroško ali pa na smučišča v italijanskem zamejstvu, kjer smo v zimskem obdobju med tekmami. V pripravljalnem obdobju, od maja do decembra, pa gremo na ledenike v Avstrije, Italije in Švice. Konec novembra ter v začetku decembra opravimo tudi daljši trening na Norveškem. Za letošnjo sezono imamo v načrtu okrog 130 dni snežnih treningov, od tega bomo 80 dni v tujini.”

> Ste vsaj po opremi konkurenčni tujcem”

“Glede tega se lahko primerjamo z njimi. Za letošnjo sezono sem podpisal pogodbo z Elanom in tako dobim smuči zastonj, dober material pa nudijo tudi ostali zastopniki smučarske opreme v Sloveniji. Večja razlika je pri treningu, saj imajo Avstrijci na enem samem večjem smučišču trikrat več prog za trening kot celotna Slovenija. Kljub temu se dobro kosamo z njimi. Nekateri smučarji živijo pod smučiščem, jaz pa se moram najmanj uro in četrt voziti do najbližjega smučišča na Krvavcu.”

> Kakšna je organizacija v smučarskih klubih v vaši okolici?

“Večinoma propadajo. Le naš klub se krepi, saj k nam pristopajo tekmovalci iz drugih klubov. V naši regiji je močan le še klub iz Ajdovščine, ki ima sicer malo tekmovalcev, vendar so ti zelo kakovostni. Moje treninge in vse ostale stroške krijejo starši. Smučanje je zelo drag šport. Včasih se moram odreči kakšni stvari, vendar me to ne moti. Pošiljam tudi številne prošnje za sponzorstvo, vendar na te dopise skoraj ni odziva. Trenutno iz tega naslova dobim zelo malo sredstev.”

> Katere discipline vas najbolj navdušujejo?

“Ljubše so mi tehnične discipline, nimam pa najljubše. Vsaka izmed disciplin mi je po svoje všeč. Moj največji vzornik je Ivica Kostelić . Do svojih uspehov je prišel s trdim garanjem. Všeč mi je njegov stil smučanja, saj smuča zelo mehko, obenem pa je tudi izjemna osebnost.”

> V prihodnjih letih računate tudi na nastope v svetovnem pokalu?

“V moškem smučanju je konkurenca veliko močnejša kot pri dekletih, zato je tja do 20 leta težko priti. Je pa ta cilj z obilico trdega dela na treningih ter z veliko vztrajnosti in kančkom sreče dosegljiv. Zaenkrat so to bolj sanje, saj se osredotočam na kratkoročne cilje.”

Komu predajate štafeto?

“Štafeto predajam atletskemu trenerju in odličnemu poznavalcu pivškega športa Marjanu Korentu . Sprašujem ga, kako je zadovoljen s trenutnim stanjem športa v naši občini?”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano