Šutejeva v finalu dvoranskega svetovnega prvenstva

V poljskem Sopotu se je včeraj z enim slovenskim finalom - desetim mestom Tine Šutej - končalo svetovno dvoransko atletsko prvenstvo, kjer ni bilo primorskega zastopstva.

Ljubljančanka Tina Šutej je bila edina Slovenka v finalu SP Foto: STA
Ljubljančanka Tina Šutej je bila edina Slovenka v finalu SP Foto: STA

SOPOT > Po tem, ko je kar nekajkrat zapored na velikih tekmovanjih slovensko atletiko reševala koprska specialistka za troskok Snežana Rodić, je tokrat po težavah z zdravjem ostala doma. Njeno vlogo je prevzela 25-letna Ljubljančanka Tina Šutej, ki se je prebila v finale skoka s palico in tam zasedla 10. mesto. S tem je po nekaj letih razočaranj, ko je po dobrih izidih odpovedala na velikih tekmah, le naredila še ta kakovostni preskok. Na poljskem je zmogla 455 centimetrov - sicer 16 cm manj od njenega letošnjega državnega rekorda. Ta rekord jo je postavil med kandidatke za finale (sedmi izid sezone), kar je na Poljskem potrdila, imela pa je priložnost še za višjo uvrstitev. Svetovna prvakinja je postala Kubanka Yarisley Silva (470).

Številčno skromna slovenska reprezentanca je bila tokrat dobro izbrana. Nihče ni zgolj sodeloval. Njeno drugo ime je tokrat Celjanka Marina Tomić. V Sopotu je izenačila osebni rekord 8,05 v teku na 60 metrov z ovirami. Finale je zgrešila le za dve stotinki sekunde, tekmovanje pa je končala na 11. mestu. Zmagala je Američanka Nia Ali (7,80).

Ob pravem času je največ pokazal tudi njen klubski kolega pri Kladivarju, Mitja Krevs. V teku na 1500 metrov je postavil državni rekord 3:42:22, kar je zadoščalo za 14. mesto. Najhitrejši je bil reprezentant Džibutija Ayanleh Souleiman (3:37,52).

Na enaki progi se je solidno borila tudi najmlajša v ekipi, 19-letna članica ljubljanskega AD Mass Maruša Mišmaš. Za svojim najboljšim letošnjim izidom je zaostala za pet sekund in je s časom 4:18,92 zasedla 18. mesto. Zlato je osvojila naturalizirana Švedinja Abeba Aregawi (4:00,61).

Med tujimi dosežki svetovnega formata velja omeniti 6632 točk Američana Ashtona Eatona, kar je 13 točk manj od svetovnega rekorda. V teku na 400 metrov je s češkim rekordom (45,24) zmagal evropski prvak Pavel Maslak, ki je ugnal favorizirano temnopolto konkurenco. Valerie Adams iz Nove Zelandije je prvakinja v metu krogle postala z najboljšim izidom sezone na svetu (20,67 ).

STA, IM


Najbolj brano