Superveleslalom v Kitzbühlu pripadel Svindalu

Zmagovalec superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kitzbühlu je Norvežan Aksel Lund Svindal (1:14,48). Drugi je bil Avstrijec Matthias Mayer (+0,13), tretji pa Italijan Christof Innerhofer (+0,40).

Zmagovalec superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kitzbühlu je Norvežan Aksel Lund Svindal Foto: Aksellundsvindal.Com
Zmagovalec superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kitzbühlu je Norvežan Aksel Lund Svindal Foto: Aksellundsvindal.Com

KITZBÜHEL>Andrej Šporn, Rok Perko in Boštjan Kline so odstopili in ostali brez uvrstitve, Klemen Kosi pa je bil prepočasen za točke.

Četrti superveleslalom sezone je odprl Kanadčan John Kucera, ki je za progo potreboval 1:17,04 minute, a je hitro njegov čas za kar 1,58 sekunde popravil že drugi tekmovalec na startu Italijan Peter Fill, ki je mesto vodilnega ohranil do nastopa rojaka Innerhoferja. Aktualni svetovni superveleslalomski prvak je čas Filla izboljšal za 58 stotink sekunde. A italijansko veselje je bilo bolj kratkega daha. Vrhunsko je progo premagal 22-letni Avstrijec Matthias Mayer, ki v svetovnem pokalu pred postajo v Kitzbühlu še ni stal na stopničkah za zmagovalce in je vodstvo prevzel za 27 stotink sekunde.

...

Mayerjev dosežek je izboljšal šele smučar iz elitne skupine, norveški as, Aksel Lund Svindal, ki se je doslej na vseh štirih superveleslalomih v tej sezoni zavihtel na stopničke, na treh pa celo na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, skupno pa ima že 20 zmag v svetovnem pokalu. Zmagovalec superveleslalomov v Val Gardeni in Lake Louisu, v Beaver Creeku je bil drugi, je za 13 stotink sekunde prevzel vodstvo in ga ohranil do konca tekme. Svindal je povečal vodstvo v posebnem seštevku discipline (380) na že 171 točk pred Italijanom Matteom Marsaglio (209), ki je po veliki napaki odstopil. Norvežan (847) je v skupnem seštevku zmanjšal vrzel do vodilnega Avstrijca Marcela Hirscherja (935), ki je tekmo izpustil in vodi le še za 88 točk. Tridesetletni Svindal, aktualni olimpijski superveleslalomski prvak in branilec malega kristalnega globusa v disciplini, v tej sezoni blesti tudi v smuku, kjer je doslej trikrat stal na stopničkah.

...

Slovenci so imeli danes startne številke od številke 33 do 44. Prvi se je na progo pognal Boštjan Kline (33), ki je hitro z odstopom končal svoj nastop. Po poti Klineta sta šla izkušenejša Andrej Šporn (39) in Rok Perko (40), ki pa prav tako nista končala tekme. Nazadnje je šel na progo še Klemen Kosi (44), ki je z zaostankom 3,23 sekunde zasedel 41. mesto povsem na repu razpredelnice tekmovalcev, ki so končali tekmo. Edine slovenske superveleslalomske točke v tej sezoni tako ima še vedno s 16. mestom v Val Gardeni Perko, ki je zdrsnil na 35. mesto posebnega seštevka discipline.

Tridnevni spektakel na tem mondenem prizorišču se bo nadaljeval v soboto s smukom, na katerem se bo znova preizkusil slovenski kvartet v isti sestavi, v nedeljo pa sledi še slalom.

STA


Najbolj brano