Strelska popolnost

Teja Gregorin je v zadnjem desetletju nosilka kakovosti slovenskega ženskega biatlona. V Sočiju bo še četrtič zapored tekmovala na zimskih olimpijskih igrah. Želje segajo visoko.

Teja Gregorin bo edina slovenska biatlonka na olimpijskih igrah v Sočiju Foto: Scanpix Norway
Teja Gregorin bo edina slovenska biatlonka na olimpijskih igrah v Sočiju Foto: Scanpix Norway

LJUBLJANA > Na svojih prvih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 je zastopala slovenske barve v smučarskem teku. Svojo prvo biatlonsko izkušnjo pod olimpijskimi krogi je 34-letna Teja Gregorin doživela v Torinu, kjer se je že pokazalo, da je povlekla pravo potezo. V vseh disciplinah se je prebila med najboljših 20, pred štirimi leti v Vancouvru pa je še stopnjevala rezultate. V skupinskem startu je osvojila celo peto mesto in s tem izenačila najboljšo žensko biatlonsko uvrstitev, ki jo je v Naganu leta 1998 dosegla Andreja Grašič. Lahko torej edina slovenska biatlonka v Sočiju stopi še korak naprej in se povzpne na oder za zmagovalce, kot je to storila na svetovnem prvenstvu leta 2009 v Južni Koreji?

“Predpogoj je popoln strelski nastop. Le ničla na strelišču odpira vrata do vrhunskega rezultata, ki je moja želja. Da bi se uresničila, pa bo treba pokazati tudi optimalno tekaško formo.”

> Kakšna so izhodišča?

“Do olimpijskih iger moram izboljšati še nekaj stvari, predvsem streljanje stoje, ki mi je povzročalo težave na zadnji tekmi svetovnega pokala. Trije zgrešeni streli, ki so se mi primerili v zasledovanju, so odločno preveč. Stvari se v biatlonu lahko namreč zasučejo že v naslednjem strelskem postanku. Spodrsljaji na strelišču te lahko stanejo vrhunske uvrstitve in hitro potisnejo v ozadje.”

> V Anterselvi ste prav na zadnji zasledovalni tekmi s šestim mestom dosegli uvrstitev zime. Je forma torej prišla ob pravem času?

“Ni bilo tako načrtovano. Boljše dosežke sem pričakovala že prej, a sem imela težave z zdravjem.”

> Od katere discipline pričakujete največ?

“Ne favoriziram nobene. Kar precej jih je povezanih med sabo in predstavljajo sito oziroma izhodišče za drugo disciplino.”

> Kako široka je konkurenca za medalje?

“Ožji krog kandidatk za stopničke tvori pet, šest biatlonk. V širšem pa jih je vsaj še 15. V to skupino prištevam tudi sebe.”

> Kakšna je olimpijska proga?

“Izjemno težka, a meni to načeloma ustreza. Na lanski generalki sem se dobro odrezala in bila zelo hitra v smučini. Večjo nevšečnost utegnejo predstavljati spremenljive vremenske razmere.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano