Straši jih morski pes

Na svetovnem jadralskem prvenstvu v Perthu se je vreme uneslo in umirilo. Peti dan prvenstva se je začel s srhljivim sporočilom direktorja Johna Longleya.

Veliki morski pes, ki ogroža najboljše svetovne jadralce
Veliki morski pes, ki ogroža najboljše svetovne jadralce 

PERTH > Za valobrani pristanišča v Fremantleu so opazili najmanj štiri metre dolgega velikega morskega psa. Od avgusta do konca oktobra so v okolici Pertha morski psi povzročili smrt treh ljudi, za morskim morilcem oprezujejo iz ducata patruljnih čolnov obalne straže in iz štirih helikopterjev. Toda sredinih regat za svetovno prvenstvo niso odpovedali, zato pa velja posebno pravilo, da jadralkam, jadralcem in posadkam v primeru prevračanj lahko pomagajo tudi drugi udeleženci na morju in jadralca zato ne kaznujejo.

In kako je šlo Slovencem? Vasilij Žbogar je bil v tretji regati enoseda finn drugi, tudi zaradi diskvalifikacije kar 11 tekmecev (med njimi Angleža Wrighta, Američana Raileya, Šveda Birgmarka, Španca Trujilla), ki so bili na startu na črno zastavo prehitri. V četrti regati je bil Izolan osmi, v peti pa peti. Po črnem ponedeljku se je z 8., 6. in 5. mestom v igro za višjo uvrstitev vrnil tudi Gašper Vinčec.Vodi Nizozemec Posma (6), petkratni svetovni prvak Anglež Ainslie je tretji (8), Žbogar je z 23 točkami skupno 12, Vinčec ima 37 točk, napredoval je na 18. mesto.

Mitja Mikulin in Sebastjan Prinčič sta v dvosedu 470 včeraj pristala na 21., 16. in 19. mestu, po petih jadranjih sta z 69 točkami na 37. mestu.

FS


Najbolj brano