Stoch z zmago v Lahtiju spet oblekel rumeno majico

Poljski smučarski skakalec Kamil Stoch (281 točk) je zmagovalec svetovnega pokala v finskem Lahtiju, prve tekme nordijske turneje. Japonka Sara Takanaši (230,4 točke) pa je zmagovalka druge tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih v romunskem Rasnovu.

Peter Prevc je zdaj skupno drugi Foto: STA
Peter Prevc je zdaj skupno drugi Foto: STA

LAHTI, BUKAREŠTA > Z današnjo zmago, še peto to zimo, je dvakratni olimpijski prvak Kamil Stoch spet oblekel rumeno majico vodilnega.

Peter Prevc šesti

Peter Prevc, ki je zdaj skupno drugi, je v finalu dobro nastopil in se z desetega povzpel na končno šesto mesto.

Zelo dober nastop je v finalu uspel tudi Nejcu Dežmanu (249,1 točke), sicer vodilnemu v celinskem pokalu, ki je s 15. mesta po prvi seriji na koncu napredoval na 11. Velik skok po lestvici navzgor je uspel tudi Jerneju Damjanu (241,8), ki je z 28. napredoval na 17. mesto, Jurij Tepeš (236,6) pa je bil 20.

Brez finala je ostal Matjaž Pungertar, medtem ko se v današnjih kvalifikacijah na tekmo nista prebila Jaka Hvala in Tomaž Naglič.

V svetovnem pokalu je vodstvo prevzel današnji zmagovalec Stoch, ki ima 1131 točk. Prevc je drugi (1078), na tretjem mestu pa je Nemec Severin Freund (907), ki je bil po dveh zmagah zapored danes drugi.

Z današnjo tekmo se je začela finsko-norveška nordijska turneja (Lahti - Kuopio - Trondheim - Oslo), preden se bo svetovni pokal končal pod Poncami. Vmes skakalce čaka še svetovno prvenstvo v poletih v češkem Harrachovu.

Maja Vtič za desetinko točke ob stopničke

Japonka Sara Takanaši je dvanajstič zmagala to zimo. Odlično je v finalu nastopila tudi Slovenka Maja Vtič (212,2), ki se je z devetega mesta po prvi seriji povzpela na četrto in zgolj za 0,1 točke zaostala za stopničkami.

Sedemnajstletna Takanašijeva je dosegla že jubilejno 20. zmago v svetovnem pokalu, po sobotni tekmi v Romuniji pa je tudi dokončno ubranila veliki kristalni globus. Druga je bila Američanka Jessica Jerome (220 točk), tretja pa vodilna po prvi seriji Italijanka Evelyn Insam (2012,3), ki je zgolj za desetinko točke ugnala Vtičevo.

Poleg Vtičeve so se med trideseterico finalistk uvrstile še Urša Bogataj (188,4), ki je z 21. napredovala na 17. mesto, Špela Rogelj (183,1), ki je napredovala na 19. mesto, ter Katja Požun (179), ki je bila 22. Brez finala je ostala Anja Javoršek, ki je tekmo končala na 33. mestu, medtem ko je bila Eva Logar diskvalificirana zaradi dolžine smuči.

Smučarske skakalke do konca sezone čakajo še tekme v Oslu in Falunu, preden bodo 22. marca sezono sklenile na finalu v Planici. Prva tekma v Oslu bo na sporedu prihodnjo soboto, do takrat pa v slovenskem taboru upajo, da bodo lahko trenirali na 120-metrski skakalnici v Planici.

STA


Najbolj brano