Štirikros se vrača v Ajdovščino

Z gorsko kolesarsko konferenco v Ajdovščini in z rekreativnim Kras krosom v Mirnu se je začela sezona dirk tega športa pri nas. Kljub zakonskim omejitvam vožnje v naravi izvedba tekem na Primorskem ni ogrožena.

Na prvi dirki sezone,  na Kras Krosu v Mirnu, se je pomerilo 230 gorskih kolesarjev  Foto: Bojan Marusic
Na prvi dirki sezone, na Kras Krosu v Mirnu, se je pomerilo 230 gorskih kolesarjev  Foto: Bojan Marusic

AJDOVŠČINA > Na gorsko kolesarski konferenci v Ajdovščini, je domači MTB klub Črn trn zbral 60 predstavnikov klubov in strokovnjakov. Iskali so odgovore, kako odpraviti prehude zakonske omejitve vožnje z gorskimi kolesi v naravi. Priložnost za to je prav sedaj, ko teče postopek sprejemanja sprememb in dopolnitev zakona o ohranjanju narave.

Gorsko kolesarska sezona v Sloveniji se je začela z 2. maratonom Kras kros v Mirnu. Med moškimi je slavil italijanski maratonski specialist Tiziano Carraro pred Hrastničanom Miho Halzerjem (srebro na SP v eliminatorju 2012) in Komencem Tomažem Volčičem (Meblojogi hitcasinos team). Med dekleti je zmagala Italijanka Antonela Incristi pred Tino Perše (Calcit Kamik).

Predsednik Črnega trna Klavdij Blažko poudarja, da v Ajdovščini ne čakajo na spremembe zakonodaje: “Čas dveh sezon, ko nismo smeli uporabljati naše proge za štirikros, smo izkoristili za pridobivanje dokumentacije za uporabno dovoljenje. Smo tik pred zaključkom postopkov, zato pričakujem, da bomo junija lahko izvedli dirko za slovenski pokal.”

Prav ta disciplina, ki za urejanje prog potrebuje tudi manjše gradbene posege, je bila z v zadnjih letih doslednejšim izvajanjem naše stroge zakonodaje najbolj prizadeta in je skoraj zamrla. V letošnjem koledarju KZS je predvidena le ajdovska dirka. Črn trn ima sicer na tem področju državnega prvaka Urbana Rotnika.

V zakonskem omejitvenem primežu so vse discipline, ki se ne morejo izvajati zgolj na stranskih cestah in kolovozih - tudi na primorskem priljubljeni spust in kros. Zaradi težav s pridobivanjem dovoljenj za slovenski pokal štejejo tudi nekatere dirke na Hrvaškem (Buzet, Grožnjan, Samobor) in v Italiji (Trst bo 12. aprila gostil enduro).

Generalko pri pridobivanju dovoljenj so imeli organizatorji 2. Kras Krosa v Mirnu in XC Griči, ki bo 21. aprila. Tu združujeta moči društvi Ales.ca-racing in društvo Deš Fleš. Borut Klančič,ki je vodil prireditev v Mirnu, pravi: “Na upravni enoti in zavodu za gozdove so bili sicer zelo korektni, a dosledni. Najbolj zanimiv del predlagane proge po stezah je bilo treba spremeniti in se omejiti na makadamske ceste in kolovoze.” Podobne izkušnje ima tudi Primož Gulin, ki že vrsto let vodi dirko v Vrtojbi: “Traso smo sproti prilagajali zahtevam in kaže, da bo letošnja lahko takšna kot lanska - pretežno po kolovozih med vinogradi.”

Koledar primorskih gorsko kolesarskih dirk slovenskega pokala: 21. aprila - kros v Vrtojbi; 26. aprila - spust v Avčah; 17. maja - enduro v Cerknem in kratki kros na Ledinah; 7. junija - enduro v Bike parku Javornik; 17. junija - štiri kros v Ajdovščini; 4. julija - eliminator v Kobaridu; 6. julija - enduro v Tolminu; 23. - avgusta kros v Črnem vrhu.

Zaradi dirk svetovnega pokala v Afriki in Avstraliji ne bo najboljših s Primorko Tanjo Žakelj na čelu.

Dolgo je pri pridobivanju dovoljenj na nitki visel spust Avčah. Spust je pač nastal kot dirkanje po gozdnih stezah - z različnimi atraktivnimi skoki vred. Prireditelji so si pred letošnjo dirko oddahnili. Predsednik ŠKTD Avče Miha Jakopič je povedal: “Po dobrih štirih letih nam je uspelo, da je naša proga vrisana kot športni objekt v občinski prostorski načrt, zato z legalnostjo prirejanj dirk ne bo več težav. Priprave na letošnjo, ki bo 26. in 27. aprila, že tečejo.”

V Avčah imajo najboljšega slovenskega mladinca Miho Ivančiča, primorski vrh pa predstavljata lanska zmagovalca evropskega pokala Miran Vauh in Zarja Černilogar (oba Črn trn).

Drugi organizatorji gostujejo na smučiščih, ki imajo interes urejati dokumentacijo za uporabo strmin tudi za gorske kolesarje. Na primorskem to velja za Cerkno in Javornik, kjer bosta tekmi gostila MTB kluba Pedal in Kamplc.

V Ajdovščini je generalni sekretar KZS Aleš Kalan težave gorskega kolesarstva strnil takole: “Paradoks je, da smo v svetovnem vrhu v gorskem kolesarstvu, imamo pa eno najbolj togih zakonodaj. Uredbo o prepovedi vožnje v naravnem okolju bi morali razveljaviti. Kolo bi moralo biti obravnavano kot športni rekvizit in ne kot vozilo in bi ga bilo treba umakniti iz novega osnutka zakona ohranjanju narave ter gorsko kolesarstvo izenačiti s športi v naravi kot je smučanje in kajakaštvo.”

KZS se zavzema tudi za urejanje rabe nekaterih planinskih poti za pohodnike in kolesarje.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano