Štafeta: Martin Otoničar, kolesar Hita Gorice

Štafeta še vedno ostaja v pivški občini. Iz Trnja se je preselila v bližnje Selce. Kristina Bele jo je predala enemu najobetavnejših slovenskih kolesarjev, Martinu Otoničarju, ki brani barve novogoriškega Hita.

Martin Otoničar, kolesar Hita Gorice
Martin Otoničar, kolesar Hita Gorice 

Martin Otoničar je 18-letni mladinski reprezentant v cestnem kolesarstvu. Dijak postojnskega šolskega centra bo naslednje leto prestopil med mlajše člane.

> Našo predhodno sogovornico zanima, kakšen bo prehod iz mladinske v člansko konkurenco. Ali vas v svoje okolje vabijo močnejši oziroma tuji klubi?

“O članski konkurenci še ne razmišljam. Bo pa treba razmišljati o novem klubu v Sloveniji, saj v Novi Gorici ni članske ekipe. Če bi se kot član odločil za tujino, bi se za Italijo.”

> Preteklo leto je bilo v vaši tekmovalni karieri najuspešnejše. Katere rezultate velja poudariti?

“Gotovo 14. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu na Danskem. V ciljnem sprintu nisem bil v ospredju, kar me je stalo najmanj uvrstitve med deseterico. Osvojil sem še prvo mesto v drugi etapi cestne dirke za Pokal narodov v Luksemburgu, kjer sem bil skupno šesti, državni naslov v cestni vožnji, naziv pokalnega mladinskega prvaka in naslov najboljšega v državi na krožni stezi na 1000 m. Skupaj sem v minulem letu nastopil na 40 dirkah in s treningi vred prevozil od 15 do 17.000 kilometrov.”

> Kdo so vaši trener in sotekmovalci, kje trenirate?

“Do 13. leta sem bil član Atletskega kluba Pivka, kjer sem tekel pod taktirko Marjana Korenta, nato sem postal član Kolesarskega kluba Postojna. Začetni uspehi so bili povod za resnejše treniranje in s 15 leti sem odšel v Novo Gorico. Trener je Andrej Cimprič iz Tolmina, ki je obenem tudi vodja mladinske reprezentance Slovenije. Med klubskimi kolegi so tudi Aljoša Bricelj, Jernej Vidmar, Žan Podgornik, Filip Šušmelj. Kolesarimo predvsem po primorskih cestah, Krasu, Istri pa tudi bližnji Italiji. Sam vadim najmanj štiri ure dnevno. V pomoč in spodbudo mi je oče Roman, nekdanji atlet, ki mi vedno stoji ob strani, popravlja kolesa in je sploh deklica za vse.”

> Kaj vas čaka v letošnji tekmovalni sezoni?

“Ponovno več kot 40 dirk doma in v tujini. Prva bo 11. marca v Italiji. V avgustu imamo starejši mladinci svetovno prvenstvo na Nizozemskem, za julijsko evropsko prvenstvo še ni lokacije. Spet bom nastopil na različnih državnih prvenstvih, v Pokalu narodov in na dirkah v Italiji, Franciji, na Hrvaškem, v Srbiji. Sezona traja do sredine oktobra. Moji specialnosti sta kronometer in sprint. Najhujši tekmec na dirkah je Gorenjec Matej Mohorič.”

> Imate morebiti vzornika? Kakšni so letošnji cilji?

“Najbolj imam v čislih Švicarja Fabiana Cancellaro, saj gojim podoben slog vožnje. Od naših kolesarjev cenim Kristijana Korena, Boruta Božiča, sicer pa smo imeli v Sloveniji veliko odličnih kolesarjev. Bratje Valenčič, med njimi dva olimpijca, so prav tako doma s Pivškega. V letošnji sezoni si želim le izboljšati lanske rezultate. Trdega treninga se ne bojim. Imam določene ambicije, dolgoročno tudi nastop na olimpijskih igrah.”

> Letos ste osvojili tudi naziv najboljšega v akciji Ona - on, ki ga vsako leto organizira Radio 94 iz Postojne.

“Takšnega priznanja, ki so mi ga dodelili poslušalci, nisem pričakoval, saj tako mlade osebnosti še niso izbrali. Ob prejemu priznanja pa sem se z grenkobo spomnil tudi mojega bivšega sotekmovalca Klemna Michelizze, ki je prav tisti dan tragično preminil. Za nenadejan uspeh so mi čestitali tako sošolci kot naša ravnateljica Helena Posega Dolenc, pa tudi župan občine Pivka Robert Smrdelj. Ugaja mi, da moji rezultati in uspehi niso ostali neopaženi. Priznanje sem dobil tudi od Športne zveze Pivka.”

> Komu predajate štafeto?

“Ostane naj v pivški občini. Balinar Andrej Kastelic iz Kala pri Pivki naj pove, zakaj se je preselil v Koper, ali se spogleduje tudi z igranjem v tujini?”

BRANE FATUR


Najbolj brano