Štafeta: Frane Morelj, športnik in športni delavec

Štafeta se iz Kala pri Pivki seli v sosednjo vas Neverke, kamor jo balinar Andrej Kastelic predaja legendi košanskega in pivškega športa, vsestranskemu Francu (Franetu) Morelju, čilemu 65-letniku.

Frane Morelj
Frane Morelj 

KOŠANA > Nekdanji soigralec pri BK Košana Franeta Morelja sprašuje, kako je z gradnjo balinarske dvorane v Košani in ali bo prvoligaška ekipa kdaj zaigrala v superligi.

“Balinarska dvorana v Košani bo umeščena v obstoječi športni park, ne vem pa kdaj. Že pred leti smo na občino Pivka dali pobudo za gradnjo večnamenske dvorane. Ogledali smo si balinarske dvorane v Kopru in Sežani ter izrazili naše želje. V tem trenutku poteka izdelava celovite prostorske ureditve športnega parka, kjer naj bi bila tudi otroška igrala in kombinirano igrišče z atletsko stezo. Poteka tudi izdelava gradbene dokumentacije, saj želimo že v letošnjem letu zaprositi za evropska denarna sredstva. Glede igranja v naši najvišji ligi pa: to se lahko zgodi takoj, ko bomo imeli ustrezen objekt. Igralski kader in organiziran klub že imamo.”

> Kakšno pa je bilo minulo leto za BK Košana, kjer ste še posebej aktivni?

“Že nekaj zadnjih let smo v ožji regiji najbolj uspešen klub, saj poleg članske delujejo tudi ekipe dečkov, žensk in veteranov, ki se z različnih tekmovanj vračajo z medaljami. V letu 2011 smo postali pokalni prvaki Slovenije, veteranski prvaki, osvojili smo prvo mesto v 1. ligi, a je bila kasneje v končnici za superligo boljša Skala Sežana. Naši dečki so v ekipnem DP osvojili peto mesto, imamo pet uvrstitev med deseterico na različnih DP, na našem štiristeznem balinišču pa vsako leto organiziramo odmevne turnirje.”

> Poleg aktivnega igranje ste aktivni tudi v organih BZS, ki je lani ostala brez predsednika Jožeta Rebca.

“Od leta 1992 sem dejaven v naši osrednji zvezi, dva mandata sem bil član izvršnega odbora, zdaj pa sem predsednik strokovnega sveta. Bil sem vodja reprezentanc dečkov in mladincev na različnih tekmovanjih. Sem tudi predsednik OBZ Postojna in aktiven tudi v ŠZ Pivka in klubskih strukturah. Lani je iznenada preminil dolgoletni predsednik, primorski rojak Jože Rebec, ki ga nadomešča Renčan Sandi Kofol. Do marca morajo vse OBZ oddati kandidature za novega predsednika, ki ga bomo izvolili na aprilski redni skupščini BZS.”

> Že leta 1976 ste bili med ustanovitelji ŠD Košana. S čem se lahko društvo najbolj pohvali?

“Prva aktivnost v društvu je bil vsekakor nogomet, tudi odbojka, namizni tenis, balinanje. Leta 1984 smo ustanovili balinarsko sekcijo, deset let zatem samostojen balinarski klub, ki ima svoje balinišče in ustrezen klubski prostor. Tudi nogometaši, ki tekmujejo v ligi MNZ Koper imajo funkcionalno igrišče, ki so mu lani dodali še razsvetljavo (uradno še ni predana namenu op. p.) in obnovljene slačilnice v bližnji telovadnici osnovne šole. V naši sredi je v tem času zraslo nekaj uspešnih športnikov, recimo nogometaš Andrej Želko, nekdaj najboljši balinar pri dečkih, zdaj nogometaš pri Hitu Gorica Alen Pavič, balinarski reprezentant Aljoša Morelj, mednarodni balinarski sodnik Danijel Milavec ...”

> Sami pa ste dolgo časa igrali nogomet. Kdaj ste se odločili za prestop med balinarje?

“Leta 1962 sem prvič zaigral za NK Pivka, nato za Ilirsko Bistrico in sežanski Tabor, kjer sem leta 1976 igral v finalu pokalnega tekmovanja proti ljubljanskemu Mercatorju-Svobodi. Kariero igralca in trenerja sem pri 43-letih končal pri NK Košana. V letih 1980/84 sem balinal za Skalo, kjer smo bili v 1. jugoslovanski ligi najboljši slovenski klub. Moj soigralec je bil tudi pokojni reprezentant in selektor Darko Guštin. Od leta 1979 redno nastopam na DP v različnih disciplinah, z izjemo štafete. Osvojil sem tudi osem medalj.”

> Komu predajate štafeto?

“Štafeta naj gre tokrat v OŠ Pivka, k Mojci Korent, športni pedagoginji, ki vodi plesno in navijaško skupino Pike. Sprašujem jo, kako uspeva skupino že vrsto let obdržati na tako visokem nivoju?BRANE FATUR


Najbolj brano