Srebro ali bron ima Vasilij že v žepu

Vasilij Žbogar si je že dan pred koncem evropskega prvenstva razreda finn prijadral odličje. Ali bo kolajna srebrna ali bronasta, bo znano danes. Evropski prvak je sicer že znan, saj ima Britanec Giles Scott (24 točk) neulovljivo prednost.

Vasilij Žbogar jadra novemu odličju naproti Foto: Robert Deaves
Vasilij Žbogar jadra novemu odličju naproti Foto: Robert Deaves

LA ROCHELLE > Na sporedu predzadnjega dne evropskega prvenstva v najelitnejšem olimpijskem jadralnem razredu finn sta bila dva plova. V prvem plovu je Vasilij Žbogar (58 točk) jadral odlično in zasedel drugo mesto, tik za Hrvatom Kljakovičem Gašpićem.

Vasilij Žbogar je v razredu finn lani osvojil evropski naslov, leta 2012 pa je bil srebrn.

V drugem plovu je po odličnem začetku končal na 12. mestu. V skupni razvrstitvi dan pred zadnjim plovom za odličja, v katerem sodeluje le deset najboljših tekmovalcev, ostaja na odličnem drugem mestu. “Za mano je zanimiv dan. Med prvo regato je vel lahen veter in to sem hotel izkoristiti. Dobro mi je uspevalo, bil sem drugi, medtem ko je bil Scott 15. Toda v drugi regati je začelo močneje pihati in v takih razmerah mi je bilo jasno, da ga bom težko premagal. Poleg tega je Scott že od starta budno pazil name, saj je vedel, da sem mu edini tekmec za prvo mesto. Uspelo mi je pobegniti, vendar me je dohitel, potem pa samo nadziral položaj do cilja. Z ene strani sem imel Britance, ki so me ovirali, z druge strani Francoze, domačine, ki so želeli, da njihov jadralec osvoji medaljo,” je petkovo jadranje ocenil Žbogar.

Že pred zadnjim dejanjem EP je jasno, da ima Izolan v žepu srebro ali bron. Četrtouvrščeni Hrvat Kljaković Gašpić za njim zaostaja že za 23 točk. V regati za odličja sicer točke štejejo dvojno. Naslov evropskega prvaka je že osvojil Britanec Giles Scott, ki je prevladoval že od prvega dne tekmovanja pred francosko obalo. V desetih plovih je zbral kar šest prvih mest, še najslabše je jadral včeraj.

Aktualnemu evropskemu prvaku Žbogarju lahko srebro odvzame le še Britanec Edward Wright (66 točk), aktualni podprvak stare celine, ki za slovenskim šampionom zaostaja za 8 točk, kar pomeni, da mora biti Britanec vsaj štiri mesta pred njim, če ga želi prehiteti. “Pričakujem trd boj z Wrightom. Težko bo, ker je napovedan močan veter. Ob tem Scott že zagotovljeno prvo mesto in bo verjetno pomagal rojaku Wrightu,” pravi najboljši slovenski jadralec vseh časov, ki bo danes osvojil že tretjo zaporedno odličje na EP v finnu.

Gašper Vinčec (284) je nadaljeval v podobnem slogu kot prejšnje dni in se je ostal daleč od najboljše deseterice. Njegov današnji cilj je izboljšati trenutno skupno 35. mesto. RM


Najbolj brano