Srb(ija) pod drobnogledom

Če se bo v Londonu danes začel sklepni turnir osmerice najboljših teniških igralcev na svetu, pa se je zastor nad sezono pri dekletih spustil včeraj z zmago Italije v pokalu federacij.

Novak Đoković bo srbski adut na zaključnem turnirju najboljše osmerice in v finalu Davisovega pokala  Foto: Reuters
Novak Đoković bo srbski adut na zaključnem turnirju najboljše osmerice in v finalu Davisovega pokala  Foto: Reuters

LONDON, CAGLIARI > Slavje Italijank v sklepnem obračunu z Rusijo je bilo pričakovano. Gostje so po številnih odpovedih prišle na Sardinijo v močno oslabljeni zasedbi. Selektor Šamil Tarpišev je po sili razmer za sobotna dvoboja posameznic v reprezentanco uvrstil šele 12. rusko igralko z lestvice WTA, Aleksandro Panovo (136. v teniškem zaporedju) in Irino Hromačevo (236).

Panova je sicer nudila ogorčen odpor Roberti Vinci (13) in klonila po treh nizih, zato pa je Sara Errani (7) gladko opravila svojo nalogo proti Homačevi. Ko je včeraj prav tako v dveh nizih premagala še Aliso Klejbanovo (183), je bilo že jasno, da bodo gostiteljice po letih 2006, 2009 in 2010 še četrtič osvojile žensko različico Davisovega pokala. Pokal federacij je zaradi kopice odpovedi najboljših igralk sicer v globoki senci ekipnih obračunov v moški konkurenci. Zaključno dejanje Davisovega pokala bo na sporedu od 15. do 17. novembra, za solatno skledo pa se bosta v Beogradu pomerili branilka naslova Češka in Srbija z Novakom Đokovićem. Slednji je po zmagi 7:5 in 7:5 nad Špancem Davidom Ferrerjem včeraj osvojil zadnji letošnji turnir serije Masters. Zaporedna slavja v Pekingu, Šanghaju in Parizu so za Đokovića tudi sijajna popotnica pred zaključnim turnirjem osmerice najboljših v Londonu, kjer bo Srb branil naslov. Đoković od finala v New Yorku namreč ni izgubil dvoboja in je to jesen še nepremagan v dvorani. Za povrh bo imel v Londonu Srb še en dodatni motiv, če je ta sploh potreben.

Z zmago v Parizu je Đoković ohranil možnosti, da ob koncu sezone osvoji prvo mesto na računalniški lestvici. Zato bi moral v Londonu ponoviti lanski uspeh in osvojiti turnir, Rafael Nadal, pa ne bi smel dobiti več kot dva dvoboja. Scenarij je sicer malo verjeten, saj ima Španec na papirju lažje tekmece v skupini: rojaka Ferrerja, ki je sicer v pariškem polfinalu ugnal prav Nadala, Čeha Tomaša Berdycha in novinca na zaključnem turnirju Švicarja Stanislasa Wawrinko.

V skupini z Đokovićem pa so Argentinec Juan Martin del Potro, Švicar Roger Federer, in Francoz Richard Gasquet.

ASO


Najbolj brano