Sporna ograja je napoti

Predsednik KKK Adria Vlado Jakomin predsedniku KKK Orka Mehu Titoriču očita, da je zaprl pot za nošenje čolnov k vodi. KS Ankaran se ne namerava vmešavati, dokler razmerij ne uredijo s pogodbami in jih uskladijo z zakoni.

Vlado Jakomin kaže na prestavljeno ograjo Orke, ki je za nekaj metrov razširila svoje “dvorišče” in ob ograji pustila zgolj ozko potko, neprimerno za nošenje čolnov Foto: Venčeslav Japelj
Vlado Jakomin kaže na prestavljeno ograjo Orke, ki je za nekaj metrov razširila svoje “dvorišče” in ob ograji pustila zgolj ozko potko, neprimerno za nošenje čolnov Foto: Venčeslav Japelj

ANKARAN> Kajakaška kluba Adria in Orka sta v sporu glede uporabe prostora, ki ga zasedata pri Sv. Katarini. Skupnega jezika ne najdeta, krajevna skupnost pa ne namerava posredovati, dokler njihovi medsebojni odnosi in uporaba prostora ne bodo usklajeni z zakoni. Predsednik kajakaškega kluba Adria Ankaran Vlado Jakomin je športno uredništvo PN opozoril na dogajanje ob morju pri Sv. Katarini pri Ankaranu, kjer ima klub svoje prostore.

Ne morejo do vode

Ob treh zabojnikih na prostoru Adrie je pet zabojnikov kajakaškega kluba Orka Ankaran. Pred kratkim so člani Orke svoje območje razširili, za šest metrov so prestavili ograjo in - po Jakominovih besedah - onemogočili prehod ob morju proti mandraču, do katerega vodi makadamska pot. “Tako po tej poti ne moremo več v vodo nositi naših čolnov, z njimi moramo naokrog, po daljši poti do morja. Čolni pa so veliki in težki, četverec je na primer dolg kar enajst metrov.”

Izvedeli smo, da Jakomin o tem s predsednikom Orke Mehom Titoričem še ni govoril; dobili smo vtis, da se takšnega pogovora boji.

Titorič je na naše vprašanje, zakaj so se razširili in sosedom zaprli pot, odgovoril, da se je njihovo članstvo močno povečalo, v klubu je 50 tekmovalcev, in ko jih pride na trening 20 ali 30, ni dovolj prostora za vse. Povedal je še: “Tam ni bilo nikoli poti in po tisti poti niso nosili čolnov. Adria noče sodelovati pri urejanju zadev, karkoli naredimo mi, jih moti. Imam vtis, da bi Jakomin rad svoj klub zaprl in za seboj potegnil še koga.”

KS se ne bo vtikala

Za komentar smo zaprosili predsednika KS Ankaran Gregorja Strmčnika. Povedal nam je, da gre pri Sv. Katarini za dolgoletno neurejeno problematiko, in nadaljeval: “Z vsemi društvi bo treba najprej pod enakimi pogoji vzpostaviti pravno-formalno razmerje do lokalne skupnosti, urejeno s pogodbami. Začasno bo treba določiti pravice in dolžnosti uporabnikov tega prostora, vzpostaviti enoten hišni red za vse in določiti gospodarja Sv. Katarine. Potem pa bomo morali v okviru odbora za družbene dejavnosti pri KS pripraviti poenoten program bodočih dejavnosti ter z njim sodelovati pri umeščanju v prostor in državni prostorski načrt. Vsa razmerja na tem prostoru so zdaj nezakonita, KS pa nima ničesar s tamkajšnjimi društvi. V spore in velike težave, ki jih imajo, se zato ne moremo vtikati. Ko bodo vzpostavljena pravna razmerja, si bomo prizadevali za red, v zadovoljstvo tako lokalne skupnosti kot društev in njihovih članov, predvsem za varnosti otrok, ki se v njih ukvarjajo s športnimi dejavnostmi.”

KS oziroma občina Ankaran v konstituiranju pa ima tačas prek glave drugih opravkov, tako da bodo kajakaški spori morali počakati na boljše čase. Do tedaj bi veljalo sosede pozvati, naj se vzdržijo potez, ki bi rušile njihovo sobivanje.

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano