Špela se zna razjeziti

Špela Ponomarenko Janić se z vozovnico za London v žepu pripravlja na letošnjo olimpijado. Moški kolegi še upajo, da se ji bodo pridružili, za mlade kajakaše na mirnih vodah, večinoma Primorce, pa bo osrednja letošnja tekma evropsko prvenstvo na Portugalskem.

Špela Ponomarenko Janić je  v Pekingu na polkilometrski progi zasedla odlično šesto mesto, s tem pa njene olimpijske ambicije ne na tej ne na novi, 200-metrski progi še niso izčrpane. Zimske priprave na London so tako temeljite in uspešne, kot niso bile še nikoli ob tem času.  Foto: Arhiv Pn
Špela Ponomarenko Janić je v Pekingu na polkilometrski progi zasedla odlično šesto mesto, s tem pa njene olimpijske ambicije ne na tej ne na novi, 200-metrski progi še niso izčrpane. Zimske priprave na London so tako temeljite in uspešne, kot niso bile še nikoli ob tem času.  Foto: Arhiv Pn

SLOVENIJA> Državna reprezentanca kajakašev na mirnih vodah začenja sezono 2012, v katere središču je londonska olimpijada. Letos se bosta pisali dve zgodbi, slikovito pove direktor kajakaške reprezentance Andrej Jelenc, tista o Špeli Ponomarenko Janić in zgodba o ostalih.

Na koledarju Špele Ponomarenko Janić so podčrtani dnevi od 6. do 11. avgusta, ko bodo na olimpijskih igrah na vrsti kajakaške tekme. Od najboljše slovenske kajakašice na mirnih vodah se pričakuje največ na 200-metrski progi, ki bo prvič na olimpijskem sporedu, zdi pa se, da Koprčanka nič manj resno ne jemlje nastopa na 500 metrov. Mnenju, češ da je daljša proga “bolj tako”, za “rezervo”, pa jezno in energično ugovarja: “Kako bolj tako?! Obe tekmi sta zame enako pomembni. Normalno, saj sem bila v Pekingu na 500 metrov šesta!”

Špela Ponomarenko Janić je v prejšnjih sezonah osvajala medalje na evropskem in svetovnih prvenstvih ter sodi v sam svetovni vrh na 200-metrski progi; tu ima največ možnosti za visoko uvrstitev, meni Jelenc. “Prvi cilj je priti v olimpijsko finale, tam pa je vse možno, to je tekma zase.” Tridesetletna Koprčanka si je vozovnico za olimpijado priborila lani in se na London pripravlja nadvse resno. Tačas ne vesla, temveč po navodilih moža in trenerja Stjepana Janića teče, plava in se poti v fitnesu. “Zdaj je najteže, komaj čakam, da grem veslat! 29. januarja gremo na priprave na Portugalsko, pred olimpijado pa bom nastopila samo v Poznanu in na EP v Zagrebu konec junija. Priprave tečejo super, vse gre po načrtih, počutje in forma sta dobra, tako dobro v tem času nisem bila še nikoli pripravljena. Začela sem sodelovati z bioterapevtom Marjanom Ogorevcem (Ogorevc športnikom pomaga izboljševati psihofizične sposobnosti in premagovati poškodbe, op. a.). S psihologom doslej še nisem sodelovala, a se mi zdi, da to še potrebujem. Delam meditacije, duhovne vaje, ukvarjam se z jogo. Naredili smo zelo veliko treningov na ergometru in posebnih vaj za zaveslaj, tako da ne pričakujem težav, ko bo tisto, kar sem naredila pozimi, treba prenesti na vodo. Upam na najboljše,” je povedala Koprčanka.

Olimpijsko kvoto bo pet minut pred dvanajsto poskusilo osvojiti še nekaj kajakašev. Mostarja Rok Kuk in Lovro Leban bosta morala na evropskih kvalifikacijah v poljskem Poznanu sredi maja v dvojcu na kilometrski progi zmagati med posadkami, ki še nimajo londonske vozovnice, kar pa bo vse prej kot lahka naloga. “Evropa ima na razpolago samo še eno mesto, konkurenca pa bo huda; verjetno bosta nastopila tudi Francoza, ki sta bila pred dvema letoma svetovna prvaka. A Rok in Lovro sta na dobri poti, sta motivirana, zdrava, imata možnost, da uspeta,” ocenjuje Jelenc.

Na kilometrski progi se bo po koncu reprezentančne kariere Koprčana-Mostarja Jerneja Župančiča Regenta, ki se zdaj posveča predvsem delu s kajakaškim naraščajem v Posočju, za olimpijsko vozovnico boril Ljubljančan Jošt Zakrajšek, a njegove možnosti so manjše od možnosti Mostarjev, ocenjuje Jelenc.

Divjevodaš Nejc Žnidarčič iz Solkana sicer trenira tudi mirne vode, zdi pa se, da je njegova motivacija na 200-metrski progi po ne prav uspešni lanski mirnovodaški sezoni upadla. Osvojitev olimpijske kvote se ne zdi prav verjetna.

Za mlajše reprezentante bo vrhunec sezone evropsko prvenstvo za mlajše člane in mladince v juliju na Portugalskem. “V tej sezoni največ stavimo na Ptujčana Tilna Vidoviča ter Ankarančane Anjo Osterman, Alana Apollonia in Simona Blaževiča. Alan in Simon sta še mladinca, Tilen in Anja pa prvo leta mlajša člana,” je povedal direktor reprezentance.

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano