Spasojevič po petih sekundah do brona

Državno prvenstvo v judu je največ razlogov za slavje prineslo članom in članicam celjskega kluba JK Z'dežele Sankaku, član Judo kluba Koper Igor Spasojević pa je osvojil bron.

V Bonifiki je bilo kar nekaj atraktivnih prijemov  Foto: Primožič/Fpa
V Bonifiki je bilo kar nekaj atraktivnih prijemov  Foto: Primožič/Fpa

KOPER> Več kot 130 judoistov in judoistk je na članskem državnem prvenstvu v dvorani Bonifika v Kopru potrdilo, da se slovenski judo nahaja v svetovnem vrhu. Prva zvezdnica tekmovanja, ki ga je uspešno organiziral Judo klub Koper, je bila zagotovo bronasta iz olimpijskih iger v Pekingu Lucija Polavder. Aktualna olimpijska šampionska iz Londona Urška Žolnir je prvenstvo spremljala v civilni obleki in z nasveti pomagala klubskim kolegom, obalni ljubitelji te plemenite borilne veščine pa so stiskali pesti za edinega domačega aduta Igorja Spasojeviča.

Novi državni prvaki, moški: Rok Plešnik (-60 kg), Adrijan Gomboc (-66 kg), Marko Prodan (-73 kg), Aljaž Sedej (-81 kg), Mihael Žgank (-90 kg), David Kukovica (-100 kg), Mitja Jenuš (+100 kg). Ženske: Kristina Vršič (-48 kg), Vesna Đukić (-52 kg), Katja Rigelnik (-57 kg), Nina Milošević (-63 kg), Tina Trstenjak (-70 kg), Anamari Velenšek (-78 kg), Lucija Polavder (+78 kg).

Dopoldanski predtekmovalni boji niso prinesli večjih presenečenj, v kategoriji do 90 kilogramov se je skozi uvodno sito uspešno po gladki zmagi nad Damirjem Miholičem prebil tudi izkušeni Spasojevič. Njegove sanje o tretjem naslovu državnega prvaka je v drugem krogu razblinil Tadej Mulec. Koprski judoist je v nadaljevanju premagala Vinka Ervina, v boju za bron pa se je pomeril z Markom Žgajnerjem. Dvoboj se je že po petih sekundah razpletel po Spasojevičevih željah, slednji pa je bil s tretjim mestom dokaj zadovoljen: “Prvenstvo je bilo odlično organizirano in zelo kakovostno. Morda sem glede končne uvrstitve pričakoval malce več, vendar se ni vse izšlo po mojih željah. V nadaljevanju sezone me čakajo nastopi na tekmah svetovnega pokala in evropskem prvenstvu, kjer se bom poskusil odrezati po najboljših močeh.”

Finalni boji so pričakovano največ uspeha prinesli celjskemu JK Z'dežele Sankaku, kjer pod vodstvom izjemnega trenerja Marjana Fabjana trenira tudi večina najboljših slovenskih judoistov. Suvereno je do novega naslova v kategoriji nad 78 kilogramov po finalni zmagi nad Urško Gračner prišla tudi Polavderjeva, presenetljivo pa je brez zlata ostal olimpijec Rok Drakšič (do 73 kg). Odsotnost nekaterih najboljših so uspešno izkoristili mlajši tekmovalci.

“V organizacijo prvenstva je bilo vloženega veliko truda, a smo s skupnimi močmi uspešno opravili svojo nalogo. Po nekajletnem stagniranju se število članov našega kluba povečuje. Svoje so naredili tudi izjemni uspehi najboljših slovenskih judoistov, ki so veliko pripomogli k popularizaciji našega športa. Zlata olimpijska medalja prinese marsikaj,” je trenutne razmere v slovenskem judu opisal prvi mož JK Koper Goran Prša.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano