Soči s primorskim pridihom

Zimske olimpijske igre se nezadržno bližajo. Nekatere športne panoge so že objavile seznam reprezentantov, druge jih še bodo. Kot kaže, bomo imeli Primorci po Juretu Franku spet svojega zastopnika, Jako Hvalo.

Jaka Hvala bo primorski predstavnik na olimpijskih igrah v Sočiju Foto: Szs
Jaka Hvala bo primorski predstavnik na olimpijskih igrah v Sočiju Foto: Szs

NOVA GORICA > Če ne bo kakšnih nepredvidenih zasukov, bo ponikovski orel med peterico smučarjev skakalcev, ki se bodo odpravili v Soči. Pravico nastopa na dveh posamičnih (9. in 15. februar) in ekipni (17. februar) tekmi ima sicer četverica, ki jo bo glavni trener Goran Janus glede na formo in prilagodljivost s skakalnicama v Krasnaji Poljani določil na prizorišču.

Slovenski kandidati za olimpijske igre bodo vozovnice za Soči lovili še v tem tednu. V svetovnem pokalu je v preteklih dveh sezonah občasno tekmovala tudi novogoriška alpska smučarka Ana Bucik, ki pa praktično nima možnosti za nastop v Sočiju. Norme alpskih smučarjev za udeležbo na igrah 2014 sta dve uvrstitvi do 16. mesta v letošnji sezoni svetovnega pokala oziroma dve uvrstitvi med 30 v pretekli sezoni. To zimo je kriterije izpolnila le peščica, zato bo zanimivo spremljati, kakšna bo odločitev olimpijskega komiteja, ki bo zasedal 20. januarja.

Imena skakalcev za olimpijske igre naj bi objavili po mini poljski turneji, ki se bo sklenila 19. januarja v Zakopanah. Poleti, ki so bili pretekli vikend na Kulmu, sicer ne sodijo med izbirno sito. Zanesljivi potniki za Soči so štirje: Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš in Jaka Hvala. Četverica je že lani prispevala levji delež k eni najuspešnejših sezon slovenske reprezentance v svetovnem pokalu. “Pri izboru za svetovno prvenstvo v Predazzu ni bilo težav. Fantje so se s svojimi dosežki razvrstili sami,” je pred začetkom sezone o merilih za izbor olimpijskih potnikov spregovoril Janus. Kranjec, Tepeš in Hvala letos rezultatsko precej nihajo, a so še vedno korak pred preostalo slovensko konkurenco.

Odprt je boj za status prve rezerve oziroma petega potnika za Soči, ki pa ni brez možnosti za olimpijski nastop. Lani na svetovnem prvenstvu je bil v takšni vlogi Matjaž Pungertar, ki je na srednji skakalnici dobil prednost pred Tepešem. In kako kaže letos? Upoštevajoč letošnji izkupiček se bodo za peto olimpijsko vozovnico potegovali Jernej Damjan, Tomaž Naglič in Rok Justin.

Hvala je imel v primerljivem lanskem obdobju precej uspešnejšo sezono. Pred poleti na Kulmu je zasedal 36. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala Član SSK Ponikve je bil praktično prvi mož reprezentance do svetovnega prvenstva. Vrhunec je dosegel z zmago na tekmi svetovnega pokala v nemškem Klingenthalu, 13. februarja. Hvala je bil zelo uspešen tudi na olimpijskih generalkah, ki ju je manjša naprava v Krasnaji Poljani gostila 8. in 9. decembra 2012. Na prvi tekmi je osvojil enajsto, na drugi pa sedmo mesto.

Skakalnice v Rusiji mu torej očitno ležijo, a ko je tekmovalec v formi, v kakršni je bil lani Hvala, potem mu tudi spremembe prizorišč in naprav ne povzročajo preglavic. Tekmovalci z nizom pozitivnih rezultatov so tudi bolj odporni na spremenljive vremenske razmere, ki so v letošnji sezoni zvest spremljevalec skakalne karavane. Izvedbe Hvale v olimpijski sezoni so bile doslej precej skromnejše in temu primerni so bili tudi rezultati. Skoki, ki bi ga zadovoljili, so bili redki. Če so mu že uspeli, pa jih ni povezal v dveh serijah oziroma jih s kvalifikacij ni prenesel na tekmo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano