Snežana Rodić atletinja leta

Primož Kozmus in Snežana Rodić sta postala najboljša slovenska atleta leta v tradicionalni anketi Atletske zveze Slovenije (AZS), na slovesni razglasitvi na Bledu pa jima je čestital tudi Sergej Bubka, svetovni rekorder v skoku s palico, zdaj član Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) in podpredsednik Mednarodne atletske zveze (Iaaf).

Primož Kozmus in Snežana Rodić sta postala najboljša slovenska atleta leta v tradicionalni anketi Atletske zveze Slovenije Foto: STA
Primož Kozmus in Snežana Rodić sta postala najboljša slovenska atleta leta v tradicionalni anketi Atletske zveze Slovenije Foto: STA

BLED > Primož Kozmus, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Moskvi v metu kladiva osvojil četrto mesto, je dobil 224 glasov in je tretjič zapored in skupno osmič postal postal atlet leta. Drugi je bil Rožle Prezelj (67), tretji pa Mitja Kosovelj (Kobarid, 62). Medtem ko je Primož Kozmus stalno na vrhu v zadnjem obdobju, pa je Snežana Rodič prvič atletinja leta v državi med članicami. Koprska tekmovalka v troskoku ima v lasti peti izid sezone na svetu in je na čelu slovenskih atletinj s 184 točkami prehitela Martino Ratej (Šentjur, 100), ki je bila na prvem mestu prejšnji dve leti. Tretja je bila Marina Tomič (Kladivar, 57). Najboljši kljub je ljubljanski Mass.

Med mlajšimi člani sta bila najboljša Žan Rudolf (Mass, 203) in Barbara Špiler (Brežice, 208), med starejšimi mladinci Luka Janežič (Kladivar, 160) in Maruša Mišmaš (Mass, 213), med mlajšimi mladinci Matija Muhar (Satler, 204) in Tina Božič (Almont, 164), med pionirji pa Anej Zupanc (Kladivar, 219) in Aneja Simončič (Žalec, 195). Priznanja najboljšim trem pionirjem in pionirkam sta na popoldanskem srečanju z mladimi generacijami atletov pred osrednjo večerno prireditvijo podelila slovenski predsednik Borut Pahor in Bubka.

V večernem delu sta bila na podelitvi nagrad v soju žarometov ponovno Kozmus in Rodićeva. “Priznanje atleta leta mi veliko pomeni, saj sem najboljši med kar nekaj vrhunskimi slovenskimi atleti. Moji cilji so sicer višji, kot je bilo četrto mesto v Moskvi. Želim si osvajati medalje in to bodo cilji tudi za naprej. Kljub vsemu je bilo četrto mesto potrdilo vrhunskosti in dobra popotnica za naprej. Dobro se počutim in sem motiviran. Naslednje leto si želim osvojiti medaljo na evropskem prvenstvu, ki je še nimam v svoji zbirki. Če ne bo poškodb, potem bo to dosegljiv cilj. V pripravah pred naslednjo sezono nimam težav, tudi zdravstvenih ne. Priprave potekajo po načrtih in zelo dobro. Sem že v pravem ritmu treningov za naslednje leto in tudi že na stabilni ravni, tako da lahko delam že vse vaje. Trenutno sem zelo zadovoljen,” je dejal Kozmus.

“Leto 2013 je zame pomembno leto, saj je bila to moja najboljša atletska sezona doslej. Sem še vedno peta na svetu po izidih in sem naredila velik korak naprej. Sedaj že potekajo priprave za zimsko sezono. Želim si dobrih dvoranskih nastopov, popraviti nameravam osebni rekord in dobro nastopiti na svetovnem dvoranskem prvenstvu. Potem pa se bodo začele priprave še za evropsko prvenstvo, kjer prav tako ne bom nastopila s skromnimi cilji,” je napovedala Rodićeva.

Bubka se je po obisku Postojnske jama ne Bledu srečal tudi s slovenskim predsednikom Pahorjem, najboljšim slovenskim atletom vseh časov Kozmusom in Gregorjem Benčino, ki je letos postal predsednik AZS.

“Pred prihodom v Slovenijo sem vedel, da ste zelo športen narod. Kozmusa sem videl že na številnih velikih tekmah, tudi ko je osvojil zlato olimpijsko medaljo. Poleg tega pa imate še številne vrhunske športnike, ki živijo v tako lepi državi. Lep dan je za mano, posebej, ko sem se lahko pogovarjal z mladimi športniki, nekateri med njimi so bili še otroci. Vesel sem bil srečanja s Pahorjem, Kozmusom in Benčino. Pahor je tudi sam rekreativni tekač in želi spodbuditi mlade generacije, jih usmeriti v šport zaradi zdravega načina življenja. Le peščica je lahko poklicnih športnikov, toda telesna vadba je vsem temelj za zdravo življenje in izgradnjo trdne osebnosti ne glede na telesne sposobnosti,” je dejal Bubka, ki je bil v četrtek še v Londonu, v soboto pa se bo pridružil udeležencem maratona v Atenah.

“Zelo smo zadovoljni, ker smo uspeli pritegniti Bubko v Slovenijo. Pokazali smo, kako je široka atletika, od otroške, rekreativne in vrhunske. Z Bubko smo se pogovarjali, kako voditi atletsko barko tako na lokalni kot tudi na svetovni ravni, saj so nekateri športi v prednosti, vsaj kar se tiče možnosti za zaslužek na vrhunski tekmovalni ravni. Pomembno pa je, da povečamo tudi možnosti vadbe za številne generacije. Današnji dan je obenem za slovensko atletiko tudi velik praznik,” je zatrdil Benčina. Jernej Pikalo, minister, pristojen za šport, je v nagovoru na prireditvi dejal, da se vlaganje denarja, tudi državnega, v šport, izplača že zaradi tega, ker se s tem znižujejo stroški za zdravstvene storitve.

STA


Najbolj brano