Slovenski pridih v Avstraliji

Ponoči po našem času se je začel prvi teniški turnir velike četverice v koledarskem letu. Odprto prvenstvo Avstralije bo zaradi obetavnih predstav Grege Žemlje in Aljaža Bedeneta letos pod drobnogledom slovenskih privržencev.

Novak Đoković se je lani takole razveselili zmage na odprtem prvenstvu Avstralije Foto: Tim Wimborne
Novak Đoković se je lani takole razveselili zmage na odprtem prvenstvu Avstralije Foto: Tim Wimborne

MELBOURNE> Australian open si je v dobrih dveh desetletjih in pol, odkar so ga ga s travnate površine premestili na igrišča s trdo podlago in ga terminsko premaknili s konca na začetek leta priboril enakovreden status s preostalimi tremi turnirji za teniški Grand Slam. Če je bila konkurenca običajno okrnjena je v zadnjih letih domala popolna. Turnir je tudi zaradi sproščenega ozračja na tribunah v očeh igralcev praviloma zelo priljubljen, nočne tekme, ki se neredko zavlečejo v avstralske jutranje ure, pa so ga zelo približale tudi televizijskim gledalcem po Evropi. Igralci so se po naporni sezoni osvežili ter si spet zaželeli igre, zato dvoboji na igriščih Melbourne parka neredko postrežejo s teniškimi poslasticami.

Vidne rezultate si slovenske predstavnice obetajo tudi v konkurenci ženskih dvojic. Pod drobnogledom bo zlasti Katarina Srebotnik, ki bo imela z novo soigralko Rusinjo Nadjo Petrovo status petih nosilk. Polona Hercog bo združila moči z Italijanko Francesco Schiavone. Primorske barve bo zastopala Andreja Klepač. Koprčanka, ki se je lani v Melbournu v konkurenci dvojic prebila do 3. kroga se bo v paru z Gruzijko Ano Tatišvili za uvod pomerila s kitajsko navezo Han-Zhou.

Odpovedim lahko botruje le višja sila (poškodba, bolezen). Letos se je primerila Rafaelu Nadalu, ki sicer ni stopil na igrišča že od lanskega Wimbledona. Španec je lani odigral in izgubil epski finale s prvim igralcem sveta Novakom Đokovićem, ki je v Avstraliji zmagovito začel sezono in jo s slavjem na mastersu v Londonu tako tudi končal. Srb bo v Melbournu prvi nosilec, glavna tekmeca pa mu bosta preostala člana velike četverice, Roger Federer in Andy Murray. Švicar in Škot sta v istem delu žrebu, in če bosta upravičila naziv favorita, se bosta med seboj pomerila v polfinalu.

Po obetavnih dosežkih ob koncu in na začetku sezone se lahko vidnega nastopa nadejajo tudi slovenski igralci. Prvič se je zgodilo, da je imela Slovenija pred žrebom kar tri igralce med najboljšo stoterice računalniškega zaporedja, vsi trije pa so bili uvrščeni na glavni turnir. Veliko upov teniška javnost polaga predvsem v Grego Žemljo in Aljaža Bedeneta. Slednji se je na začetku leta prebil do polfinala turnirja v Čenaju, v prvem krogu pa mu je žreb namenil 65. igralca z lestvice ATP Benjamina Beckerja Nemec je premagljiv, vprašanje je le kako se bo Bedene obnesel v igri na tri dobljene nize, v kateri nima veliko izkušenj.

Tudi Žemljev tekmec, sicer 30. nosilec Španec Marcel Granollers, ne sodi v kategorijo nepremagljivih, še zlasti upoštevajoč predstave najboljšega slovenskega loparja v zadnjem obdobju. Žemlja se razvija v zelo čvrstega in stabilnega igralca, ki je lahko trd oreh tudi za člane širšega svetovnega vrha. Bolj vprašljivo je zdravstveno počutje, ki utegne biti v avstralski vročini - vreme je sicer v Melbournu precej nepredvidljivo oziroma ga zaznamujejo veliki temperaturni odkloni - pomemben dejavnik. Tako Bedene in še zlasti Žemlja sta namreč imela v preteklem tednu težave. Blažu Kavčiču, ki sicer ni v najboljši formi, je žreb namenil 29. nosilca, Brazilca Thomaza Belluccija.

Pri dekletih bo naslov branila prva nosilka Belorusinja Viktorija Azarenka, a vse oči bodo uprte v Sereno Williams. Američanka je bila v drugi polovici pretekle sezone razred zase. Obeti za Polono Hercog po ponesrečeni pretekli sezoni niso najboljši. Edini slovenski predstavnici med posameznicami je žreb namenil 21. nosilko, naturalizirano Američanko Varvaro Lepčenko. ALEŠ SORTA


Najbolj brano