Slovenski kolesarski pokal v spustu: najhitrejši Pandur

Sobotna in včerajšnja uvodna dirka slovenskega pokala v spustu gorskih kolesarjev v Avčah je bila za domačine pravi praznik, saj so pred številnimi gledalci člani ŠKTD Avče osvojili šest odličij, absolutno pa je zmagal Žiga Pandur (Unior tools).

Primorsko obarvana elita, od leve: Kevin Berginc (4., iz Idrskega), Miran Vauh (Črn trn) ,  Žiga Pandur (Unior), Andrej Markič (Avče) in Jan Cimperman (5., Trbovlje)  Foto: Boštjan Bensa
Primorsko obarvana elita, od leve: Kevin Berginc (4., iz Idrskega), Miran Vauh (Črn trn) , Žiga Pandur (Unior), Andrej Markič (Avče) in Jan Cimperman (5., Trbovlje)  Foto: Boštjan Bensa

AVČE> Športno kulturno turistično društvo Avče je tudi letošnjo 10. otvoritveno dirko slovenskega pokala v spustu gorskih kolesarjev v tem kraju vzorno organiziralo.

Rezultati, elite, 2150 m, 420 m v. razlike), moški : 1. Žiga Pandur (Unior Tools) 3:30,36, 2. Miran Vauh (Črn trn) 3:34,83, 3. Andrej Markič (ŠKTD Avče) 3:38,46, 4. Kevin Berginc (iz Idrskega, Rajd Trek) 3:41, 53); ženske: 1. Zarja Černilogar (Črn trn) 4:09,94, 2. Špela Horvat (Energija) 4:31,37, 4. Urška Mežnar (ŠKTD Avče) 5:42,30; U 19: 1. Miha Ivančič (ŠKTD Avče) 3:37,52, 2. Jure Žabjek (Rajd) 3:39,59, 3. Tilen Leban (Črn Trn) 3:48,40; U17: 1. Luka Berginc 3:51,17, 2. Jure Kurinčnič (oba ŠKTD Avče)4:07,20 3. Jan Erik Peršolja (DEŠ Fleš Šempeter) 4:08,79; rekreativci: 1. Sandi Ornik (DEŠ Fleš) 3:57,77, 2. Klemen Kuk 3:59,93,3. Boštjan Klinkon (oba ŠKTD Avče) 4:03,66.veterani: 1. Janez Bajda (ŠD Life)3:51,64, 2. Saša Merljak (iz N. Gorice, MTB Trbovlje)3:51,92, 3. Andrej Turk (DEŠ Fleš) 3:56.03.

V vasi z 250 prebivalci so za delo poprijeli domala vsi, ki so bili česarkoli sposobni. Nagrajeni so bili z največjih ekipnim tekmovalnim uspehom svojih fantov doslej, saj jih je v različnih kategorijah šest seglo do odličij.

Čisto na vrhu presenečenj ni bilo, saj sta med člani slavila državna prvaka Žiga Pandur (Unior tools Zreče) in Zarja Černilogar (Črn trn Ajdovščina). Uspeh ajdovskega kluba je z drugim mestom med člani dopolnil Miran Vauh, ki je sobotne kvalifikacije celo dobil, nedeljsko finale pa je za štiri sekunde pripadlo Pandurju. Oba dneva se je v nepričakovano lepem vremenu ob progi zvrstilo okoli tisoč ljudi. Na hitri skalnato - prašni stezi je bilo sicer precej predrtih zračnic, kolesarji pa so jo odnesli z le nekaj udarninami in razbito čelado, ki jo bo imel drugi med mladinci, Ljubljančan Jure Žabjek, za spomin na srečno končan spektakularen padec.

Včeraj se je v finalnih vožnjah v vseh kategorijah skupno pomerilo 120 kolesarjev iz petih držav, vendar tuja konkurenca ni bila na ravni prejšnjih let. Trikratni zmagovalec in rekorder proge Nejc Rutar je tokrat dirko opazoval iz ciljnega prostora. Po usmeritvi na dirke UCI in svetovnega pokala v enduru član poklicne ekipe Unior tools v slovenskem pokalu ni želel tvegati poškodbe. Domačine je najbolj navdušil sokrajan Andrej Markič, ki je s tretjim mestom v elitni kategoriji dosegel največ v absolutni konkurenci slovenskega pokala doslej. Temu primerno je bilo njegovo veselje: “Po poškodbah ramena, kolena in ključnice v prejšnjih sezonah sem začel previdno, po tem pa sem tempo stopnjeval. Vesel sem, da je bilo to dovolj za visoko uvrstitev, kar pomeni, da so še rezerve za naslednje dirke.”

V dresu ŠKTD Avče je blestel tudi zmagovalec med mladinci Miha Ivančič, ki je v finalu postavil absolutno tretji čas dneva. Svojo vožnjo je ocenil takole: “Od petkovega treninga do finala smo bili na progi trikrat, a vsakič v drugačnih razmerah. Teren se je od mokrega razmeroma počasnega spremenil v suhega, hitrega, prašnega in drsečega. Boril sem se prav adrenalinsko in uspelo mi je ostati v sedlu. Če bom takšne vožnje še ponavljal, bom visoko tudi v članski konkurenci.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano