Slovenija plesna velesila

Koper je od četrtka do nedelje (od 12. do 15. julija) živel kot evropska prestolnica plesa, Slovenija z osvojenimi 12 zlatimi, 13 srebrnimi in sedmimi bronastimi odličji pa je na tokratnem evropskem prvenstvu v hip hopu, break danceu in electric boogieju ter v svetovnem pokalu v produkcijah ponovno potrdila sloves plesne velesile.

 Solze veselja ob osvojitvi evropske lovorike za solo hip hop mladinke (z leve proti desni): Tia Krašovec, trenerka Monika Veselčič in Nika Bolčič
Solze veselja ob osvojitvi evropske lovorike za solo hip hop mladinke (z leve proti desni): Tia Krašovec, trenerka Monika Veselčič in Nika Bolčič 

KOPER > Veselili so se tudi plesalci domačega plesnega društva Fiona's dance Company, sicer glavnega organizatorja evropskega prvenstva v Kopru, saj je Nika Bolčič v hip hopu ubranila naslov evropske mladinske prvakinje, že četrtič pa je stala na najvišji stopnički v paru z Gašperjem Kunškom. Uspeh Koprčanov so dopolnili še Tia Krašovec z osvojenim naslovom evropske mladinske podprvakinje v hip hopu, srebrna je bila pionirska mala skupina FTW mini, bronasta pa je bila mladinska formacija Zone. Zadnji dan, v nedeljo, si je naslov najboljših v Evropi priplesala še članska mala skupina FTW.

Koprčanka Nika Bolčič je že drugič osvojila naslov evropske mladinske prvakinje med solistkami. Prav ta zmaga ji tudi največ pomeni, saj, kot pravi, lahko v solu pokaže vse svoje plesno znanje in tudi najbolj uživa. Nika se bo drugo leto preselila med članice, ima pa Fionas dance Company v ognju novo žezlo - Tio Krašovec, evropsko mladinsko podprvakinjo.

2100 tekmovalcev iz 28 držav je z enim od najprestižnejših tekmovanj pod okriljem Mednarodne plesne zveze IDO in Plesne zveze Slovenije preplavilo tri obalna mesta. V štirih dneh se je na parketu Bonifike zvrstilo kar 128 tekmovalnih skupin. Pogosto je zvenela slovenska himna, saj je Slovenijo zastopala kar 730-članska državna reprezentanca. Z naslovom evropskih prvakov so se med drugim okronali mladinska skupina v break danceu Go breakers Pantheras (AGK Panter), mladinska hip hop formacija The hardest ever (Bolero), solist med break dance člani Aleš Ivanuša (PK Zeko), Gašper Kunšek v kategoriji hip hop mladinci solo in članska hip hop formacija Why stop now (PK Bolero).

V finalu je med člani 4. mesto zasedel break dance team Gorica k-te zlom (Maestro), ki jih trenira večkratni svetovni prvak v break dancu, Novogoričan Edi Činej.

Organizacija evropskega prvenstva v Kopru je požela vrsto pohval. Sissel Storbraten, delegatka mednarodne IDO organizacije pravi: “Iskreno čestitam celotni ekipi Fiona's dance Company, saj je delo vse štiri dneve potekalo brezhibno in na vrhunskem nivoju. Po mnenju tekmovalcev in obiskovalcev lahko prvenstvo ocenimo v samih superlativih, izredno zadovoljni s potekom pa so bili tudi mednarodni sodniki. Nedvomno je v Kopru bilo izredno veliko in obsežno tekmovanje, po zaslugi Fione Johnson Kocjančič pa predvsem izjemno dobro strukturirano. Tudi tukajšnji prebivalci so izredno prijazni in gostoljubni.”

Zadovoljna je bila tudi glavna organizatorka Fiona Johnson Kocjančič, ki si želi, da bi EP dobilo v Kopru domicil in napoveduje organizacijo evropskega prvenstva leta 2014 in celo svetovnega prvenstva leta 2015.

ROBERT ŠKRLJ


Najbolj brano