Slovenija je slavila proti Madžarski

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 3. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Ljubljani premagala Madžarsko s 4:1 (1:0, 2:0, 1:1). V četrtek se bo Slovenija v 4. krogu ob 20. uri pomerila z Ukrajino.

Slovenijo danes čaka obračun z Ukrajino Foto: STA
Slovenijo danes čaka obračun z Ukrajino Foto: STA

LJUBLJANA> Že tako pomemben dvoboj med Slovenijo in Madžarsko v boju za vrh lestvice je dobil še pomembnejši pridih zaradi izida popoldanske tekme. Avstriji je namreč spodrsnilo na tekmi z Japonsko, tako da bi zmagovalec včerajšnjega slovensko-madžarskega obračuna dobil že veliko prednost pri boju za vrnitev v elitno skupino. Slovenci so nazadnje predvsem po zaslugi odlične druge tretjine dosegli visoko zmago in naredili velik korak k želenemu cilju.

Priložnosti so se kar vrstile

Začetek je bil za domače odličen. V znova polnih Stožicah so imeli tokrat tudi močne nasprotnike na tribunah, saj madžarske hokejiste spremlja več sto glasnih navijačev. A so jih slovenski igralci hitro utišali, saj je domača ekipa silovito pritisnila že od prve minute in v tretji so domači navijači prvič skočili v zrak. Po strelu Roberta Saboliča je plošček namreč vratarju Benceju Baliszu ušel in končal za njegovim hrbtom. Nato so se prvih deset minut priložnosti domačih kar vrstile, dvakrat so imeli tudi igralca več, sprožili pa več nevarnih strelov. Toda poskusi Žige Jegliča - njegov strel je oplazil vratnico -, Aleša Kranjca in Andreja Hebarja niso bili dovolj natančni, po polovici tretjine, ko so imeli sami prvič na ledu igralca več, pa so postajali vse bolj nevarni tudi Madžari. Vratar Robert Kristan je imel kar nekaj dela, ki pa ga je opravil zelo dobro in streli Martona Vasa in Ladislava Sikorcina so postali njegov plen.

Sodnik razveljavil strel

Za razplet tekme sta bila nato ključna dva dogodka v drugi tretjini. Madžari so najprej po napaki slovenske obrambe pobegnili v protinapad, toda Kristan je odlično posredoval ob strelu Istvana Sofrona.

Dvorana Stožice, gledalcev 9800, sodniki: Ravodin (Rusija), Kaderli (Švica), Leermakers (Nizozemska). Strelci: 1:0 Sabolič (Gregorc, Jeglič, 3.), 2:0 Gregorc (Robar, Tičar, 27.), 3:0 D. Rodman (Kovačevič, Kranjc, 28.), 4:0 Tičar (Gregorc, Robar, 48.), 4:1 Vas (Ladanyi, 51.). Kazenske minute: Slovenija 26, Madžarska 26 + 10.

V nadaljevanju akcije pa so bili pred madžarskimi vrati nevarni Slovenci, gostje pa so dvakrat tekmece ustavili s prekrškom. V 27. minuti je imela tako domača zasedba polni dve minuti na ledu dva igralca več. In prednost je, končno, tudi kronala z akcijami, kakršne so ljubitelji hokeja pričakovali že vse od začetka prvenstva. Najprej je s silovitim strelom mrežo Balisza razparal branilec Blaž Gregorc, ko pa so imeli Madžari na klopi za kaznovane še enega igralca, je bil po podaji Sabahudina Kovačeviča 56 sekund pozneje uspešen še David Rodman in nenadoma je imela Slovenija v rokah trdno prednost. Da je tudi ostalo pri visokem vodstvu, pa je imel nato veliko zaslug spet Kristan, ki je v nekaj minutah madžarske prevlade spravljal gostujoče napadalce v obup. A tudi močna strela Jegliča in Tomaža Razingarja bi zlahka našla pot v mrežo. Slovenija je sicer v 40. minuti dosegla še en zadetek, ko sta z igralcem manj v protinapad ušla Razingar in Mušič, po mnenju sodnika pa plošček po strelu slednjega ni v celoti prešel golove črte in je gol razveljavil. Vseeno pa je bilo visoko vodstvo domačih glede na dogajanje v tretjini povsem realno.

Pred koncem brez težav

Zadnji del ni več bistveno spremenil poteka dvoboja. Slovenija je brez težav narekovala ritem, živčni Madžari pa so si kar zapored prislužili več kazni. Slovenija sicer prvih številčnih prednosti ni izkoristila, čeprav je imela nekaj lepih priložnosti, nato pa je v 48. minuti, ko je imela Madžarska spet igralca manj na ledu, premoč z lepo akcijo še enkrat kronal Rok Tičar ter dokončno zapečatil usodo vzhodnih sosedov. Tudi po zaslugi Kristana, saj je bil zelo zanesljiv. Nedotaknjene mreže pa vendarle ni ohranil, kajti do častnega gola je prišla tudi Madžarska, tudi ob “power playu” v 51. minuti. A takrat je bilo upov za goste že nekaj časa konec, Slovenci pa so pred navdušenimi domačimi navijači, ki so pripravili veseljaško vzdušje v Stožicah, pokazali, da je vrnitev v elitno skupino vse bližja.

Danes se bodo pomerili z Ukrajinci

Zanimivo pa je, da se je še tretji zaporedni dvoboj teh ekip na svetovnih prvenstvih te ravni na slovenskih ledenih ploskvah končal z enakim izidom: tudi v letih 2007 in 2010 so, takrat še v Tivoliju, domači slavili s 4:1 in se nato obakrat uvrstili med elito ...

Danes se bo Slovenija v 4. krogu SP pomerila z Ukrajino, zanimiva pa bo tudi popoldanska tekma med Madžarsko in Avstrijo, saj bo poražena ekipa imela le še minimalne možnosti za uvrstitev na eno prvih dveh mest, ki vodita med najboljše na svetu.

STA


Najbolj brano