Skomine po svetovni skupini

Po tekmi deklet pred skoraj tremi leti s Kanado za pokal federacij v slovensko Istro prihaja tudi moška ekipa, ki se bo konec tedna v Davisovem pokalu merila z Izraelom. Najbolj turistično primorsko mesto se spet pojavlja na mednarodnem teniškem zemljevidu.

Aljaž Bedene tudi tokrat ne bo nastopil za reprezentanco v Davisovem pokalu Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Aljaž Bedene tudi tokrat ne bo nastopil za reprezentanco v Davisovem pokalu Foto: Vid Ponikvar/Sportida

PORTOROŽ > Julija se mu obeta ponovitev moškega ATP challengerja, najprej pa se bodo na peščenih igriščih pomerili teniški igralci Slovenije in Izraela v okviru prve evroafriške skupine Davisovega pokala. Tokrat bo slovenska reprezentanca najmočnejša v zadnjem obdobju, saj bo od najboljših manjkal le Aljaž Bedene, medtem ko bodo ob Janezu Šemrajcu v ekipi še Blaž Rola, Blaž Kavčič in Grega Žemlja.

Že sestava take ekipe je velik uspeh, saj so se naši najboljši igralci v zadnjem obdobju otepali igranja za reprezentanco. Kavčič in Žemlja sta se in se še soočata z zdravstvenimi težavami, zelo vprašljiv je bil nastop Role, ki je bil v zadnjem času v precej dobri tekmovalni formi, medtem ko je Bedene znova zavrnil igranje. Raz- log za otepanja je sicer preprost in ga poznajo tudi drugod: gre za prepletanje tekmovanj s turnirji, tako da tekmovalci raje izbirajo možnost napredka na lestvici in dodatnega zaslužka. Pri Bedenetu, ki igranje zavrača že dalj časa, je položaj sicer precej nejasen in v obtoku so pretežno govorice - od slabih odnosov z nekaterimi v TZS do tega, da bi igral za Anglijo. Dejstvo je, da ima igralec, ki je dalj časa nastopal za TK Idrija, stalno bivališče v Londonu. Ko je bil nazadnje v stiku s slovenskimi novinarji, je povedal, da lovi točke na svetovni lestvici in si želi pozdraviti zapestje. Na včeraj objavljeni novi ATP lestvici sta med Slovenci nekaj mest pridobila Bedene (113.) in Rola, ki je zdaj 118., eno mesto je izgubil Kavčič, po novem je na 121., 154. pa je Žemlja.

“Za Blaža Kavčiča ni bilo dvoma o povabilu v ekipo, kljub temu, da je še v obdobju okrevanja. Imam sicer možnost, da še eno uro pred žrebom spremenim postavo. Če Blaž ne bo pripravljen, bom povabil koga drugega. Aljaž Bedene je moje povabilo zavrnil. Zakaj, je potrebno vprašati njega. Želel bi si ga v ekipi, a mi je njegov tabor sporočil, da tokrat na Davisovem pokalu ne bo branil slovenskih barv,” je povedal slovenski kapetan Blaž Trupej.

Slovenija je v drugi krog napredovala po zmagi proti Portugalski. Pri Izraelcih bo večina bremena na plečih najvišje uvrščenega igralca med vsemi, ki bodo vihteli lopar v Portorožu. Dudi Sela je trenutno na 61. mestu lestvice ATP, njegova rekordna uvrstitev (29. ATP) pa sega v leto 2009. Rola se je na nedavnem turnirju challenger meril z drugim izraelskim igralcem Amirjem Weintrauberjem in ga ugnal z 2:0.

Teoretično je favorit Slovenija, ki bi se v primeru zmage v neposrednem dvoboju za uvrstitev v svetovno skupino v jeseni lahko pomerila s Srbijo, Španijo, Argentino, ZDA, Avstralijo, Belgijo, Nizozemsko ali Kanado. RM


Najbolj brano