Škoberne brani zmago

Jutri ob 16.30 se bo v kongresnem središču novogoriškega hotela Perla pričel 17. Hitov mednarodni odprti šahovski turnir, na katerem bo lansko zmago branil tolminski velemojster Jure Škoberne.

Tolminski velemojster Jure Škoberne bo branil lansko zmago Foto: Leo Caharija
Tolminski velemojster Jure Škoberne bo branil lansko zmago Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Hitov odprti mednarodni šahovski turnir je po tem, ko so omagali organizatorji v Portorožu, na Bledu, Ptuju in v Ljubljani, še zadnji te vrste in takšnega ranga, ki se je v Sloveniji obdržal. ”Organizacija 17. turnirja je bila najtežja doslej,” je na včerajšnji predstavitvi povedal prvi mož organizatorjev, predsednik Šahovskega kluba Nova Gorica, Stojan Karer: “Proračun turnirja z nagradnim skladom 7200 evrov je bilo letos še težje zagotoviti kot lani. Gospodarska kriza se zelo pozna, z njo pa je omejen tudi naš turnir. Žal nismo mogli zagotoviti toliko velemojstrov in mednarodnih mojstrov kot prejšnja leta, a smo z uvedbo posebnega turnirja za mlade šahiste privabili več tekmovalcev kot lani - tudi cele družine. Ena je prišla celo iz Rusije. Na srečo so šahu ostali zvesti ključni pokrovitelji - Hit, Mestna občina Nova Gorica in še nekateri, ki so naša stalnica.”

Lansko zmago na turnirju bo branil tolminski velemojster Jure Škoberne, ki bo z ratingom 2542 točk tretji nosilec turnirja. Pred njim sta srbska velemojstra Dušan Popović (2573) in Aleksandar Kovačević (2557). Skupno je novogoriški turnir privabil osem moških velemojstrov, ki bodo imeli po besedah dolgoletnega mednarodnega sodnika Dušana Rusjana (tokrat ga bo zamenjal Aljoša Grosar) nekaj zanimivih tekmecev, ki se borijo za velemojstrsko normo: “V Novi Gorici si bosta za velemojstrski normi gotovo prizadevala mednarodna mojstra Kenny Solomon iz Južne Afrike in naš Jure Zorko iz Podpeči. Glavni turnir bo zanimiv še za nekatere mlajše šahiste, ki želijo norme za mojstra in mednarodnega mojstra. Med takšne sodi Žan Tomazini iz Slovenske Bistrice.“

Primorski šah si z izjemo Jureta Škoberneta v moški konkurenci ne more obetati veliko. Prvo ime novogoriške šole, velemojster Jure Borišek, se je odločil za podiplomski študij, obetavni FIDE mojster Marko Srebrnič pa je prednost dal svežim očetovskim obveznostim. Ostali primorski šahisti na A turnirju so ljubiteljske kategorije, mladi pa bodo norme za posamezne kategorije lovili na posebnem turnirju v mali dvorani kongresnega centra Perla. V ženski konkurenci je favoritinja velemojstrica ŠK Nova Gorica Ana Srebrnič.

Turnir se bo začel jutri ob 16.30 v veliki dvorani kongresnega centra hotela Perla, kjer bosta udeležence pozdravila župan Matej Arčon in predsednik Hitove uprave Drago Podobnik. Takoj za tem bo na vrsti prvi krog. Sobotni in nedeljski turnirski dan se bosta za skupno 130 šahistov začela že ob 10. uri (po dva odigrana kroga), turnir pa se bo po devetih krogih zaključil v četrtek, 2. februarja.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano