Simčič kmalu spet v Sloveniji

“Vidimo se marca v Sloveniji,” je svojim privržencem iz Münchna sporočil Denis Simčič. Briški boksar se bo po ubranitvi naslova mednarodnega prvaka po različici WBF v kratkem spet predstavil slovenski javnosti.

Denis Simčič (levo) bo predvidoma  marca  spet boksal v Stožicah
Denis Simčič (levo) bo predvidoma marca spet boksal v Stožicah 

MÜNCHEN> Športna zgodba Denisa Simčiča je zanimiva in hkrati poučna. Rodil se je očetu Jožetu, ki izvira iz Goriških brd, in materi češkega rodu v Münchnu. V Nemčiji je odraščal in se šolal, v Biljano se je vračal na počitnice. Slovanski geni in nemška miselnost, torej. Borilni začetki so bili v mlajših letih povezani s kikboksom, kjer je v Nemčiji požel kar precej uspeha. Boksarske veščine pa je na začetku razvijal v matični domovini. V BK Ljubljana se je pod taktirko Saša Taraniša tudi uveljavil med amaterji, kjer je pred prestopom med profesionalce osvojil tudi naslov državnega prvaka.

Veliko srce, bistra glava

“Denis je pravi domoljub, kleni Bric: neustrašen borec z velikim srcem, a tudi bistro glavo. Je telesno in psihološko močan. Prihaja v zrela boksarska leta, odlikujeta ga eksplozivnost in hitro povezovanje udarcev, ki jih tudi dobro prenaša. Rezerve? V delu nog, predvsem ko se odmika od tekmeca,” je ocenil svojega nekdanjega varovanca Taraniš. Za Simčiča meni, da se lahko poteguje tudi za naslov svetovnega prvaka, a je razvoj dogodkov pogojen s številnimi dejavniki. Tretja ubranitev naslova mednarodnega prvaka v poltežki kategoriji (do 79,4 kilograma) mu je spet navrgla nekaj točk na jakostni lestvici. Trenutno zaseda sedmo mesto med izzivalci po različici IBF in enajsto po verziji WBO.

Saša Taraniš: “Denis je pravi domoljub, kleni Bric: neustrašen borec z velikim srcem, a tudi bistro glavo.”

Teoretično bi se lahko za pas svetovnega prvaka pomeril že v naslednji borbi. Prvak posamezne različice (poleg obeh naštetih sta najbolj priznani še WBC in WBA) namreč izbere izzivalca med prvih 15 na jakostni lestvici v posameznih verzijah.

(Ne)števni naslovi

V profesionalni konkurenci štejeta pas svetovnega prvaka in denar, ki je v igri. Naslovi mednarodnega ali evropskega prvaka so sicer prestižni, a so običajno vmesne stopničke do vrha in niso nobeno zagotovilo, da se bo v bližnji prihodnosti zgodil boj za pas svetovnega prvaka. Med naslovoma mednarodnega in evropskega prvaka ni bistvene razlike. Mednarodni prvak v praksi pomeni medcelinski prvak, potencialni tekmeci torej prihajajo tudi izven Evrope. Ključno je, da naslova evropskega in mednarodnega prvaka prinašata točke za jakostno lestvico, ki je števna na poti do obračunov za naslov svetovnega prvaka,” je pojasnil Taraniš, ki meni da je Simčič dobro voden. Prenagljen obračun z Ukrajincem Vjačeslavom Uzelkovom, s katerim je Simčič doživel tudi edini poraz v profesionalni karieri, je bil dovolj poučen.

“Veliko vlogo v boksu igrajo menedžerski lobiji, Zaslužki so od borbe do borbe različni, odvisni pa so od odmevnosti dogodka, televizijskih pravic in spretnosti menedžerjev, ki pa se tudi uštejejo, ko izbirajo oziroma podcenijo tekmece. To se je primerilo tudi Južnoafričanu Isaacu Hlatshwayu, ki je izgubil šampionski pas proti Dejanu Zavcu,” je ozadja razčlenil Taraniš, ki ni najbolj navdušen nad razvojem dogodkov v profesionalnem boksu, kjer si je dokaj težko zapomniti svetovne prvake v 17 kategorijah in (vsaj) štirih različicah. ALEŠ SORTA


Najbolj brano