Sekunda preveč za Lovra Lebana in Roka Kuka

Slovenskemu kajakaškemu dvojcu v Poznanju ni uspelo zmagati, vendar si za svoj nastop zasluži pohvale. V London bosta potovala Portugalca.

Lovro Leban (levo) in Rok Kuk nista uspela osvojiti druge kajakaške olimpijske kvote za Slovenijo  Foto: Ervin Čurlič
Lovro Leban (levo) in Rok Kuk nista uspela osvojiti druge kajakaške olimpijske kvote za Slovenijo  Foto: Ervin Čurlič

POZNANJ> Mostarski dvojec Lovro Leban-Rok Kuk je v finalu poljskih kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah zasedel tretje mesto. Mostarska mirnovodaša se pri ocenjevanju nasprotnikov nista motila, saj sta prav posadki iz Španije in Portugalske označila za glavna favorita za nastop v Londonu. V sredo se je tekma razpletla Slovencema v prid, bila sta druga, dobre pol sekunde za Špancema Javierjem Hernanzom Aguerio in Diegom Cosgayo Noriegom ter poldrugo sekundo pred Portugalcema Fernandom Pimento in Emanuelom Silvo.

Včerajšnji finale je razkril, da sta Portugalca v predtekmovanju varčevala z močmi. V finalni dirki z visoko frekvenco zavesljajev na nemirni progi sta začela zadržano, na polovici sta bila na predzadnjem mestu, potem pa sta stopnjevala in v cilj prišla z desetinko sekunde prednosti pred Čehoma Danielom Havlom in Janom Sterbo. Slednja sta večino proge veslala v sredini, v finišu pa vse, razen Portugalcev, pustila za sabo.

Od danes do nedelje bodo slovenski kajakaši v Poznanju tekmovali v svetovnem pokalu. Mostarjema (tekmovala bosta na 500 in 1000 m) in Joštu Zakrajšku (500, 1000, 5000 m) sta se pridružila Špela Ponomarenko Janić, ki ostaja edina slovenska kajakašica na mirnih vodah za olimpijado, in Tilen Vidovič s Ptuja (oba 200 in 500 m).

Mostarja sta finale začela na polno, tako kot sta napovedovala. Na prvi četrtini proge sta bila tretja, vendar so drugi pospeševali, zato sta na polovici proge padla na šesto mesto, v finišu pa sta se spet dvignila na tretje mesto. Med prvimi štirimi posadkami, ki so se na cilju zvrstile v dobri sekundi, so bile kar tri iz “slovenske” predtekmovalne skupine. Bron iz poznanjskih kvalifikacij ni razlog za nezadovoljstvo, dobro formo bosta imela priložnost potrjevati na naslednjih tekmah te sezone, izkušnje pa bosta lahko s pridom uporabila na poti do Rio de Janeira 2016.

Leban po tekmi ni skrival razočaranja: “Kaj hočemo, tudi največji frajerji včasih izgubijo. Konkurenca je bila predobra, zato nisva uspela. Tako pač je.” Niti Kuk ni pokal od zadovoljstva: “Nisva prav zadovoljna, saj bi lahko veslala precej bolje. Pod velikim pritiskom včasih ne gre, ampak bova to poskušala popraviti na tekmi svetovnega pokala.”

Direktor reprezentance Andrej Jelenc pa je za PN podal umirjeno oceno: “Z njunim nastopom smo lahko zadovoljni, pokazala sta zrelost. Ko je bilo treba ravnati odgovorno, sta ohranila hladno glavo. Peljala sta svojo tekmo, medtem ko sta - denimo - Litovca na začetku narekovala nor ritem, in se nista pustila zmesti. Držala sta dogovorjeni ritem in zadnjih 250 metrov stopnjevala. A sta bila Čeha in Portugalca močnejša.”

Izidi finala K2 na 1000 m - 1. Portugalska 3:15.059, 2. Češka 3:15.163, 3. Slovenija 3:16.139, 4. Španija 3:16.247, 5. Srbija 3:17.371, 6. Litva 3:18.387 ...

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano