Še petič na Tour

Kristijan Koren ima podoben tekmovalni spored kot lani. Če bo šlo vse po načrtih, bo kolesar z Budanj pri Ajdovščini še petič zapored vrtel pedala na francoskem Touru.

Kristijan Koren nabira kilometre na moštvenih pripravah v Toskani
Kristijan Koren nabira kilometre na moštvenih pripravah v Toskani 

NOVA GORICA > Eden izmed dveh Primorcev v elitnem razredu Pro Toura - drugi, Idrijčan Borut Božič, naj bi se letos osredotočil na spomladanske klasike - nabira kilometre na ekipnih pripravah v Toskani, kjer bo del moštva Cannondale ostal do 23. januarja. Prva dirka Kristijana Korena čaka prav v tej italijanski pokrajini 2. februarja, nato pa sledita že tradicionalni krajši etapni preizkušnji v Katarju in Omanu, kjer se mu bo pridružil prvi moštveni adut Peter Sagan. Koren je eden od najbolj zanesljivih veznih členov v moštvu, v katerem močni Slovak običajno postavi piko na prizadevanjem klubskih kolegov.

Jutri (21. januar) se v Avstraliji začenja prva dirka svetovnega koledarja, Tour Down Under. Na petdnevni preizkušnji bo vrtel pedala tudi lanski svetovni prvak med mlajšimi člani in moštveni kolega Kristijana Korena pri Cannondalu Matej Mohorič. V Sloveniji se bo kolesarska sezona začela 22. februarja na primorskih cestah. Enodnevna dirka za Velika nagrado Izole-Butan-plin bo ena izmed petih slovenskih dirk, ki štejejo za evropski koledar.

Tudi letos Korenov tekmovalni koledar precej sovpada s Saganovim, zato so tudi pristop in pričakovanja podobni. “Saganovi uspehi so tudi moji oziroma ekipni uspehi. Lani sem bil v seštevku zadovoljen s sezono. Letos pa si predvsem želim predvsem, da bi bil konkurenčen že nekoliko prej, recimo že na preizkušnji od Tirenskega do Jadranskega morja, ki bo za ekipo pravi test dometov v prvem delu sezone,” je pojasnil 27-letni Koren. Na tradicionalni krajši etapni dirki, ki se začenja 12. marca, ekipe Pro Toura praviloma že pokažejo glavne adute, nekateri posamezniki pa stopnjujejo formo za spomladanske klasike. Prvi del z vrhuncem na znameniti preizkušnji Pariz-Roubaix (13. april) je podčrtan tudi v Korenovem tekmovalnem koledarju.

Drugi del sezone predvideva tako kot lani vrhunec na dirki po Franciji. Približevanje oziroma odštevanje do Toura (5. do 27. julij) bo podobno lanskemu. Začel ga bo na dirki po Kaliforniji, nadaljeval na kriteriju Dauphine in zaokrožil na dirki po Sloveniji (od 19. do 22. junija), kamor se Cannondale vrača po enoletni odsotnosti. Koren se je pred dvema letoma na največji domači dirki izkazal z zmago v vožnji na čas in s tretjim mestom v skupnem seštevku, letošnji cilji pa bodo odvisni od profila dirke in seveda sestave moštva.

“Po letih imamo eno najmlajših ekip v Pro Touru, če ne najmlajšo. Izstopa pravzaprav le Ivan Basso, ki je predviden kot adut za skupno uvrstitev na Giru. Jedro ekipe pa tvorijo kolesarji od 25 do 27 let, kopica pa je tudi mlajših,” je Koren orisal starostna razmerja v ekipi, ki je pred letošnjo sezono opravila rošade v strokovnem štabu. Upravljavska struktura Cannondala, s katerim je Koren sklenil pogodbo do konca sezone 2015, ostaja italijanska, kapital pa ameriški.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano