Se bo Tokiću odprlo?

Jutri se bo v avstrijskem Schwechatu začelo evropsko ekipno in posamično člansko namiznoteniško prvenstvo, na katerem bosta igrala tudi Primorca Bojan Tokić in Jana Tomazini. Tokić še ni v pravi formi, a je edini, ki sodi v elito.

Bojan Tokić bo po klubsko slabem septembru na evropskem prvenstvu skušal presenetiti sebe in konkurenco Foto: Leo Caharija
Bojan Tokić bo po klubsko slabem septembru na evropskem prvenstvu skušal presenetiti sebe in konkurenco Foto: Leo Caharija

SCHWECHAT > Mesto na vzhodnem obrobju avstrijske prestolnice bo od 4. do 13. oktobra gostilo najboljše evropske namiznoteniške igralke in igralce. Najprej bodo na vrsti ekipni obračuni. Moški so v prvem krogu prosti in bodo za mizami šele v soboto, dekleta pa jutri čaka Bolgarija.

Slovenski reprezentanci na EP, moški: Saš Lasan (klub La Romagne, Francija, 93. na evropski lestvici), Ludvik Peršolja (Letrika, 383.), Uroš Slatinšek (Krka, 174.), Bojan Tokić (Saarbrücken, 17.), Jan Žibrat (Taverzo, Nizozemska, 150.); ženske: Manca Fajmut (Fužinar, 175.), Alex Galič (Eintracht, 170.), Jana Tomazini (Linares, Španija, 128.), Nina Zupančič (Logatec 207.)

Prvi lopar reprezentance je Koprčanka Jana Tomazini, selektorka Vesna Ojsteršek pa je položaj pred prvenstvom in cilje za naš časopis predstavila takole: “Mi nimamo takšne kvalitete, da bi lahko v posamičnem delu prvenstva karkoli napovedovali. Zelo smo odvisni od žreba, konkurenca pa je zaradi razvoja namiznega tenisa v novih deželah in zaradi vse večjega števila naturalizirani Kitajk vedno hujša. Veselili se bomo vsake zmage. Glede na povedano je naša prioriteta ekipni nastop. Tu smo dokaj kompaktni, naš cilj pa je, da obstanemo v drugem kakovostnem razredu. Naloga bo zelo težka, ker sta imeli tik pred prvenstvom naši najboljši igralki težave z zdravjem.”

Prvo igralko Jano Tomazini že dalj časa muči poškodba narta, druga igralka Manca Fajmut pa je po bolezni šele ta teden začela trenirati. Slovenke imajo sicer pri začetnem žrebu srečo v nesreči. Jutri jih namreč čakajo Bolgarke, ki so na papirju še najlažje premagljive, prva zmaga pa bi Slovenkam precej približala obstanek v skupini od 14. do 25. mesta, v katero so po prejšnjem EP prišle z dodatnimi kvalifikacijami.

Slovenski fantje so izpadli iz prve jakostne skupine in si želijo, da bi se vanjo - med elitno dvanajsterico - znova uvrstili. Tudi fantom je začetni žreb dokaj naklonjen. V prvem krogu so prosti, v soboto pa se bodo v drugem pomerili z zmagovalcem dvoboja Danska : Slovaška. Oba tekmeca sta premagljiva, favorit prvega kroga so Danci, a v njihovi postavi manjka poškodovani prvi igralec Michael Maze, ki bi zdrav sodil v širši krog kandidatov za odličja. Naš selektor Bojan Rak je bil sicer včeraj zelo zaskrbljen: “Mi bi se zdravi in optimalno pripravljeni morali boriti za napredovanje v prvo jakostno skupino ekipnega tekmovanja, žal pa si je konec tedna gleženj poškodoval naš drugi igralec Jan Žibrat, Bojan Tokić pa je šele pred nekaj dnevi po septembrskem rezultatskem mrku dosegel prvo zmago v nemški ligi in ni v vrhunski formi. S svojimi izkušnjami in koncentracijo zna presenetiti sebe in tekmece, a brez pomoči soigralcev ne bo zmogel bremena napredovanja. Če bo Žibrat sposoben polne obremenitve, bi skupaj z Lasanom, ki je preverjeno učinkovit ekipni igralec, lahko dosegli želeno. Posamično lahko na več kot eno zmago ob primerni dnevni formi računa le Tokić. Njegov doseg bi moralo biti četrtfinale.”

Novogoričan Bojan Tokić, ki je vrhunec kariere bržkone doživel na EP pred dvema letoma (sedaj ima 32 let) z bronastima odličjema posamično in v dvojicah, bo tokrat ostal brez prave priložnosti v dvojicah, saj se je njegov odlični partner Aleksandar Karakašević poškodoval. Zato si toliko bolj želi, da bi tokrat preskočil vsaj osmino finala, kjer se mu je ustavilo na lanskem EP. Član Letrike iz Vrtojbe Ludvik Peršolja bo v svoji prvi članski sezoni verjetno le rezerva, a se lahko v primeru, da Žibrat ne bo mogel igrati, zasuče tudi drugače. Zanj bo to prvo člansko prvenstvo, pred njim pa se je z reprezentanco mlajših članov kalil v srednjeevropski superligi, v kateri je konec tedna s 3:2 premagal Slovaka Samuela Kaluznyja.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano