Rosberg zmagovalec v Monaku, Hamilton drugi

Nemec Nico Rosberg German (Mercedes) je zmagovalec dirke v Monaku, šeste preizkušnje svetovnega prvenstva formule 1. Na ulični dirki v kneževini je bil drugi njegov moštveni sotekmovalec Britanec Lewis Hamilton, tretji pa Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull).

Nemec Nico Rosberg German (Mercedes) je zmagovalec dirke v Monaku, šeste preizkušnje svetovnega prvenstva formule 1 Foto: Robert Pratta
Nemec Nico Rosberg German (Mercedes) je zmagovalec dirke v Monaku, šeste preizkušnje svetovnega prvenstva formule 1 Foto: Robert Pratta

MONTE CARLO > V skupnem seštevku SP je Rosberg z drugo letošnjo zmago po Avstraliji tudi prevzel vodstvo, zdaj ima 122 točk, na drugem mestu pa je Hamilton s 118. Dirkača Mercedesa sta dobila vseh šest dirk sezone 2014.

Klasična monaška preizkušnja je sicer postregla z nekaj običajnimi zanimivostmi na tej zahtevni progi, tako je moral dvakrat posredovati tudi varnostni avto (prvič po trčenju Sergia Pereza in Jensona Buttona, drugič po izletu Adriana Sutila s steze ob izhodu iz predora), ki je nekoliko zgostil kolono dirkačev. Vseeno pa na vrstni red ti obdobji nista bistveno vplivali, veliko dela v boju za zmago pa je Rosberg opravil že v soboto, ko je slavil v kvalifikacijah, te pa so v Monaku vselej izjemno pomembne.

Njegova kvalifikacijska zmaga ima sicer manjšo lepotno napako, saj je po svojem zadnjem najhitrejšem krogu obtičal na stezi in s tem posredno preprečil zadnji poskus Hamiltonu. Njegov moštveni sotekmovalec je to potezo razumel kot namerno oviranje, a čeprav vodstvo dirke ni ugotovilo, da bi nemški dirkač naredil kar koli narobe, so bili odnosi danes v taboru srebrnih puščic precej slabi.

Rosberg je najbolje začel dirko, potem pa uspešno odbijal napade Hamiltona. Ob koncu si je nemški dirkač privozil nekaj več prednosti, Hamilton pa je imel nekaj več dela z vztrajnim zasledovalcem Ricciardom, toda Avstralec je bil vseeno brez realnih možnosti za napad na drugo stopničko.

Če sta bila lahko dirkača Mercedesa vsaj navzven zadovoljna tudi z moštvenim izkupičkom, petič v sezoni sta namreč poskrbela za dvojno slavje svoje ekipe, pa ni bil prav nič dobre volje svetovni prvak Sebastian Vettel. Nemški zvezdnik, navajen serij zmag iz prejšnjih sezon, ima v letošnji veliko težav in tudi Monako je bil takšen.

Že po nekaj krogih je Vettel, ki sicer ni slabo startal in se je mimo Ricciarda prebil na tretje mesto, ugotovil, da ga tehnika pušča na cedilu, tekmeci so kar "padali" mimo njega, po dveh servisnih postankih v boksih pa je obupal in svojega Red Bulla pustil v garaži. "Seveda ni prav nič navdušujoče, če se po Monaku voziš kot premična ovira," po dirki ni bil najboljše volje Vettel, ki tudi ni imel posebnih razlogov za proslavljanje jubilejne stote dirke za Red Bull.

Pod stopničkami so s točkami končali še Fernando Alonso, edini poleg prve trojice v istem krogu, ter Nico Hülkenberg, Jenson Button (vodstvo dirke je napovedalo, da bo še preiskalo njegovo trčenje s Perezom), Felipe Massa, Romain Grosjean, Jules Bianchi in Kevin Magnussen.

"Zame je to še en poseben dan. Lewis je vozil dobro in nenehno pritiskal name. A sem ohranil zbranost in mirno pripeljal do konca, zahvala pa gre tudi ekipi za izjemno delo," je dejal zmagovalec Rosberg.

Rosberg je tako v dveh sezonah dosegel že drugo zmago v monaški kneževini, kjer ima stalno prebivališče. S peto zmago v karieri pa se je 28-letni dirkač zdaj izenačil tudi z očetom Kekejem po številu zmag.

V skupnem seštevku SP je Rosberg z drugo letošnjo zmago po Avstraliji tudi prevzel vodstvo, zdaj ima 122 točk, na drugem mestu pa je Hamilton s 118. Zaostanek tekmecev pa se je še povečal; tretji je Alonso z 61 točkami, četrti Ricciardo (54), peti Hülkenberg (47), Vettel je ostal pri 45 in je zdaj šesti.

Naslednja dirka SP bo preizkušnja v Kanadi 8. junija.

STA


Najbolj brano