Roku Kuku evropsko srebro

Član Soških elektrarn Rok Kuk je v soboto na EP za mladince in mlajše člane v kajakaštvu na mirnih vodah na Portugalskem osvojil posamično srebrno odličje, dvojec KK Ankaran je bil bronast, Rok Markočič (SE) pa se z mladinskega SP v slalomu v ZDA vrača z ekipnim naslovom prvaka.

Rok Kuk - drugi na EP Foto: Ervin Čurlič
Rok Kuk - drugi na EP Foto: Ervin Čurlič

MONTEMOR O VELHO> Ta portugalski kraj je bil konec tedna med dvema prizoriščema mednarodnih veslaških tekmovanj s primorskim zastopstvom za naše športnike najsrečnejši. Kajakaš Soških elektrarn Rok Kuk je v finalu na 1000 metrov na EP za mlajše člane zasedel drugo mesto, za zlatim odličjem pa je zaostal za manj kot pol sekunde.

"Zelo sem zadovoljen. Pred prvenstvom si nisem predstavljal, da bom lahko tako konkurenčen. Že na zadnjih pripravah v Pusianu sem dobro veslal in takoj v kvalifikacijah izpolnil svoj cilj, odveslal sem tehnično in taktično popolno tekmo, danes pa sem jo v finalu še enkrat ponovil. Sto metrov pred ciljem sem pomislil, da bom morda celo zmagal, a je bil davek na veslanje v močnem vetru previsok in v zadnjih metrih mi je zmanjkalo nekaj moči,” je po uspehu dejal Kuk.

WAUSAU> Kajakaši Martin Srabotnik (tudi srebrn posamično), Vid Karner in član Soških elektrarn Rok Markočič so si na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah v ameriškem Wausau priveslali naslov ekipnih mladinskih prva kov. Sedem sekund so zaostali drugouvrščeni Avstralci, tretji pa so bili Nemci. V posamični konkurenci je celjski kajakaš Karner za sedel četrto mesto. Ekipa mlajših članov, za katero je veslal tudi član Soških elektrarn Matic Štrukelj, je za sedla sedmo mesto.

Primorec je odlično veslal že v kvalifikacijah, kjer je bil najhitrejši in se je tako neposredno uvrstil v finale. Tokrat je bil od nosilca odličij s svetovnih pokalov in prvenstev (v dvojcu z Lovrom Lebanom), hitrejši le Madžar Bence Dombvari, tretje mesto pa si je priveslal švicarski trening partner našega Kuka, Fabio Wyss. Kuk je s tekmovanjem nadaljeval tudi včeraj, ko je v B finalu na 500 metrov zasedel tretje mesto. Drugo primorsko odličje - bronasto - sta na Portugalskem na isti progi med mladinci zagotovila člana KKK Ankaran, veslača kajakaškega dvojca Alan Apollonio in Simon Blažević."Nisva se obremenjevala s startom, saj sva vedela, da bodo v tem vetru druge ekipe omagale pred nama. Taktično sva odveslala natanko tako kot je bilo dogovorjeno in v končnici pridobila pet mest. To je bilo dovolj za medaljo, ki sva jo dolgo sanjala," je povedal Apollonio, Najhitrejša sta bila Nemca Marius Radow in Lukas Reuschenbach, drugo mesto pa sta si priveslala Rusa Aleksander Sergejev in Dimitrij Petajkin.

Apollonio in Blažević sta bila na delu tudi včeraj, ko sta veslala v A finalu na 500 metrski progi. Osvojila sta šesto mesto. Včeraj je med Primorci veslala še članica ankaranskega VK Adria Anja Osterman. V kategoriji mlajših članic je med kajakašicami na 200 metrski progi v B finalu zasedla tretje mesto. K slovenskim dosežkom na Portugalskem sta solidno prispevala še Vid Debeljak (Tacen) in Tilen Vidovič (Ptuj). Kajakaš Debeljak je bil šesti v B finalu na 200 metrov med mladinci. Na enako dolgi progi je bil med kajakaši v konkurenci mlajših članov Vidovič v B finalu sedmi. Primorski trener Jernej Župančič Regent je bil z dosežki fantov zadovoljen, saj so v svojih prvih disciplinah dosegli in celo presegli načrtovane uvrstitve.

Na veslaškem SP do 23 let v Vilniusu sta v finalu A Mariborčana Aleš Zupan in Grega Domanjko v dvojnem dvojcu zasedla šesto mesto. Zmagala je posadka Nove Zelandije pred Nemčijo in Italijo. Jure Grace je v B-finalu lahkih enojcev zasedel četrto mesto. STA, IM


Najbolj brano