Rohnelo je v soseščini

Da smo v dobi recesije, je letos potrdilo tudi znatno manj gledalcev na domačih avtomobilskih dirkah, ki se borijo za preživetje. Povsem drugače pa je bilo minuli konec tedna le nekaj kilometrov onkraj južne meje, v Buzetu, kjer so množico navdušili 32.Buzetski dnevi.

Gledalci so z navdušenjem sprejeli voznike v cilju Foto: Damjan Brenčič
Gledalci so z navdušenjem sprejeli voznike v cilju Foto: Damjan Brenčič

BUZET > Letos se je na Buzetske dneve, gorskohitrostno dirko, na kateri vozniki tekmujejo za točke v hrvaškem, slovenskem in evropskem prvenstvu, prijavilo 197 voznikov. Na nedeljski dirki je nato startalo 145 tekmovalcev, med njimi tudi 31 Slovencev. Bližina, tradicija in dobro vzdušje je privabilo tudi večino slovenskih in primorskih voznikov relija.

Sobotne treninge in še bolj nedeljsko dirko so zaznamovale prekinitve. Samo v nedeljo jih je bilo več kot 20, tako da se je dirka zavlekla do poznih popoldanskih ur, nekateri vozniki pa so se morali zaradi tega tudi večkrat vračati na start in ponavljati vožnjo.

Na dirki je najboljši čas dosegel Čeh Miloš Beneš, sledil mu je prav tako Čeh Otakar Kramsky, tretji pa je bil Patrik Zajelšnik, ki je bil tretji tudi na sobotnih treningih. Njegov brat Aleksander, ki prav tako živi v Nemčiji, a tekmuje pod slovensko zastavo, je bil deveti. Aleš Prek, ki je bil v absolutni razvrstitvi 24., si je z zmago v svoji diviziji na predzadnji dirki že zagotovil naslov prvaka v domačem prvenstvu. Na treningih je bil s petim mestom odličen Marjan Smrdelj, a mu je na njegovi formuli 3000 nato na startu počila polgred.

Ob koncu dirke se poraja vprašanje, s čim Buzet privabi toliko tekmovalcev in še več gledalcev. Mogoče z nizko ceno vstopnic, atraktivnimi progami, najbolj verjetno pa z vzdušjem. Srčni gledalci zapolnijo vsak kotiček ob progi in pričarajo neverjetno vzdušje, še posebej ob izteku dirke, ko se dirkači vračajo navzdol po progi in jih gledalci sprejmejo z bučnim aplavzom in prižganimi baklami.

Naslednja in zadnja dirka za slovensko prvenstvo bo oktobra v Čedadu.

DAMJAN BRENČIČ


Najbolj brano