Rodićeva za finale

Jutri se bo v turškem Carigradu začelo 14. dvoransko atletsko svetovno prvenstvo, na katerem bo primorsko atletiko zastopala le koprska specialistka za troskok Snežana Rodić, ki ima stvarne možnosti za nastop v finalu.

Snežana Rodić je lani na dvoranskem EP doskočila na 4. mesto s 14,35 metra Foto: Gustau Nacarino
Snežana Rodić je lani na dvoranskem EP doskočila na 4. mesto s 14,35 metra Foto: Gustau Nacarino

CARIGRAD> Med 9. in 11. marcem bo največje turško (17-milijonsko) mesto gostilo kraljico športov. Delež Slovenije v svetovnem atletskem vrhu je v zadnjih letih omejen na dva do štiri atlete. Tokratna reprezentanca bo štela štiri člane. Atletinji ljubljanskega AD Mass Marija Šestak in Koprčanka Snežana Rodić imata stvarne možnosti za nastop v finalu troskoka, kjer bi se ob ugodnem razpletu in odlični dnevni formi lahko celo približali bronastemu odličju. Celjanka Marina Tomić (Kladivar) v teku na 60 m ovire in Ljubljančan Vid Jakob Tršan (Mass) v teku na 800 metrov imata za cilj postavitev osebnega rekorda. Le tako lahko upata, da se bosta prebila iz kvalifikacij v polfinale. Vsi Slovenci bodo imeli kvalifikacije že jutri.

Slovenska atletska reprezentanca se je najbolj zadovoljna vračala s prvenstva v Barceloni leta 1995, kjer je osvojila kar dve odličji. Britta Bilač si je v skoku v višino priskakala srebro, Brigita Bukovec pa je v teku na 60 metrov z ovirami dodala še bron. Zadnje odličje sega v leto 2008, ko je bila bronasta v troskoku Marija Šestak.

Na SP bi lahko nastopila še Ljubljančanka Tina Šutej v skoku s palico, ki je ta čas v dobri formi, vendar ima študijske obveznosti v ZDA. Z naštetimi se vrhunska slovenska imena zimske atletske sezone končajo.

Marija Šestak je s 15,08 metra četrta na večni dvoranski lestvici vseh časov. Po operaciji in dolgotrajnem vračanju med najboljše še ni v formi iz najboljših let. Letos je doskočila pri 14,19 metra, kar bi za finale moralo biti dovolj, a je zaskrbljujoče, da v celotnem februarju Ljubljančanka ni preskočila 14-metrske meje.

Snežana Rodić se bo - tako kot na prejšnjem SP - spet soočila z okoliščino, ki je ne mara: “Mojega trenerja Srdjana Djordjevića ni v ekipi, kar me zelo moti. Potrudila se bom po svojih najboljših močeh. Veliko sem delala na vhodu na desko pred odskokom. S tem sem imela težave na državnem prvenstvu v Celju. Zadnji treningi so bili zelo dobri, zato upam na dober nastop,” je povedala pred odhodom. Na SP bo zanjo in za Šestakovo skrbel njen soprog, trener Matija Šestak. Zaplet je posledica omejitev števila akreditacij službenih oseb za tako majhno reprezentanco, kot je slovenska. AZS je lahko prijavila le dva trenerja. Za troskok je tako dobil prednost pred Srdjanom Djordjevićem (njegova atletinja na SP je le Rodićeva) Šestak, ki ima na SP dva svoja atleta (ob soprogi še Tršana). Snežana je sicer letos februarja na DP skočila 14,05 metra, lani je pristala pri 14,35 metra, na zadnjih štirih velikih tekmovanjih pa je bila prav Rodićeva najboljša slovenska atletinja. Njen minimalni cilj je vsekakor izboljšati deveto mesto s prejšnjega SP, ko je zaradi 5 cm prekratkega skoka (13,84) obstala tik pred finalom.

Glede na visoko raven Rodićeve in Šestakove je cilj slovenske odprave, ki jo v Carigradu vodi direktor AZS, Postojnčan Boris Mikuž, en finalni nastop. STA, IM


Najbolj brano