Rodićeva za London

Jutri se bo v Slovenski Bistrici začela 7. sezona mednarodne atletske lige AZS, ki bo imela postaji tudi v Postojni in Kopru. Za nagradni sklad 30.000 evrov se bodo potegovali tudi kakovostni tuji atleti.

Snežana Rodić bo na mitingu AZS v Ljubljani naskakovala A normo za olimpijske igre Foto: STA
Snežana Rodić bo na mitingu AZS v Ljubljani naskakovala A normo za olimpijske igre Foto: STA

LJUBLJANA> Uvodni miting v Slovenski Bistrici bo z razmeroma ozkim naborom disciplin predvsem pisan na kožo najboljšim štajerskim atletom v šprintih in metih. Komisar lige Martin Steiner pričakuje prvi vrhunec na drugem mitingu lige - 7. junija na Memorialu Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana v Ljubljani: “Miting bo zanimiv zaradi kompletnega programa in iztekajočega se časa za lov na norme za evropsko prvenstvo in olimpijske igre. Kakovostni vrhunec sezone bo na četrtem mitingu 14. junija Velenju, saj je to miting evropske atletske zveze in s tem tradicionalno najkakovostnejša prireditev z največjim nagradnim skladom pri nas. Sicer pričakujem, da bo letos zaradi prepoznavnosti, ki si jo je liga v šestih letih pridobila, in zaradi lova na olimpijske norme konkurenca v juniju najboljša doslej.”

V Ljubljani bo prvič na sporedu troskok z zanimivim dvobojem na svetovni ravni za A olimpijsko normo med domačinko Marijo Šestak in športnico Primorske Snežano Rodić. Prav zaradi lova na norme za EP in olimpijske igre je pričakovati solidno konkurenco tudi na 3. mitingu, ki bo 10. junija v Postojni. Nanj tempirajo formo najboljši primorski atleti, ki zaradi omejenih možnosti zimske vadbe junija šele prihajajo v pravo letno formo.

Naslednje postaje lige (na vsaki morajo lokalni organizatorji, z izjemo pokala in DP, zagotoviti vsaj 8000 evrov nagradnega sklada) bodo 16. junija na finalu atletskega pokala v Mariboru (za točke le Slovenci), 4. julija v Novem mestu, sledil pa bo primorski vrhunec lige - državno prvenstvo 7. julija v Kopru, kjer bodo točke za skupni seštevek (po 10 najboljših moških in žensk se bo potegovalo za 30.000 evrov nagrad) nabirali le Slovenci.

Sezona se bo nadaljevala z mitingom v Mariboru (18. julija) in v Celju (5. septembra). Lanski skupni zmagi branita kranjski skakalec v višino Rožle Prezelj in metalka kopja celjskega Kladivarja Martina Ratej. Lanska najboljša primorska dosežka sta bila 7. mesto člana AD Postojna Marka Macuha (400 m) in 12. mesto atletinje AK Koper Nike Barundič (100 in 200 m). Oba bosta skušala uvrstitev izboljšati, kar pa bo težko. Konkurenca atletov iz močnih in bistveno bogatejših klubov iz Ljubljane, Celja, Maribora in Novega mesta je prehuda za večino Primorcev, ki so obsojeni na amaterizem. Morda bo nase opozoril še kdo iz obetavne mlade vrste AK Gorica. Kandidati so Maja Bratkič, Aleš Peloz, Urban Čehovin in Tina Slejko. V Postojni računajo še na izkušeno šprinterko Nino Kovačič, v Kopru pa predvsem na Roka Vilerja, in Dašo Bajec Korent.IGOR MUŠIČ


Najbolj brano