Risi s tretjo zmago v Južni Koreji

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 4. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Južni Koreji dosegla tretjo zmago. Slovenci so s 5:3 (2:0, 0:2, 3:1) premagali Ukrajino.

Selektor Matjaž Kopitar Foto: Nebojsa Tejic
Selektor Matjaž Kopitar Foto: Nebojsa Tejic

SEUL > Za Slovenijo so zadeli Miha Štebih (13.), Jan Urbas (19.), Aleš Mušič (43.), Jan Muršak (47.) in Boštjan Goličič (58.).

Slovenija je bila premočna

Če bi po koncu tekme tisti, ki niso spremljali dvoboja v dvorani Goyang, pogledali zgolj statistiko, bi bilo videti vse enostavno: Slovenija je imela izrazito premoč, kar 38 strelov na gol, Ukrajina pa le 16, ter osemkrat igralca več, tekmeci le štirikrat. A na ledu stvari niso bile tako lahke, Slovenci pa so se morali krepko potruditi za nov uspeh, ki jih pelje na pot k želenemu cilju, vrnitvi v elitno skupino.

Četa Matjaža Kopitarja je na svoji četrti tekmi v predmestju Seula odlično odigrala prvo tretjino in večji del zadnje, vmes pa dovolila Ukrajini, da je zelo dobro izkoriščala prednosti igralca več. Slovenci so bili na kazenski klopi štirikrat, toda kar trikrat so njihovi tekmeci to znali izkoristiti in zadeli v polno.

Selektor Kopitar ni posegal v postavo z zadnje tekme, v vratih je tudi tokrat začel Luka Gračnar. V uvodni tretjini pa so imeli prvi priložnosti Slovenci, Jan Urbas, Marcel Rodman, ob igralcu več še Andrej Tavželj. V 13. minuti pa se je s prvim golom za člansko izbrano vrsto izkazal mladi Miha Štebih, ki ga je lepo zaposlil Anže Kuralt, potem ko je nase potegnil vso ukrajinsko obrambo in podal samemu Štebihu, ki je z natančnim strelom premagal Sergija Gajdučenka. Za piko na i pa je pred koncem prvega dela zadel še Urbas po samostojni akciji, ki jo je kronal z neubranljivim strelom pod prečko.

Drugih 20 minut bodo Slovenci hitro pozabili. Sami so imeli dva "power-playa", ki pa sta ostala neizkoriščena, Ukrajinci pa so bili v tem elementu igre precej nevarnejši. Jurij Navarenko je tako v 27. minuti streljal od daleč, pred vrati Gračnarja pa je plošček preusmeril Andrij Mihnov in presenetil slovenskega vratarja, ki je tako moral prvič na SP po plošček v mrežo. Ob koncu tretjine se je scenarij ponovil, Slovenci svojega moža več na ledu niso izkoristili, Ukrajinci pa in Denis Petruhno je izid v 39. minuti izenačil.

Ukrajina je celo povedla

Ko je Ukrajina, spet z igralcem več, v 43. minuti prek Jevgena Beluhina celo povedla, se je zdelo, da je Slovenija v težavah. A na srečo je bila kriza hitro mimo, za lažje nadaljevanje sta poskrbela Jan Muršak, plošček po njegovem strelu je vratar Gajdučenko le odbil, pred golom pa je bil na pravem mestu Mušič. Nato pa je - v šestem poskusu - končno tudi Slovenija prišla do zadetka ob številčni prednosti, Muršakov strel je bil dovolj močan, da ploščka ukrajinski vratar ni mogel obdržati v rokavici.

Kljub vodstvu Slovenci še niso mogli mirno končati tekme, Ukrajinci so nenehno prežali na protinapade, dokončno pa je bilo vse določeno šele v 58. minuti, potem ko je Boštjan Goličič iz neposredne bližine dvignil plošček mimo vratarja pod prečko in pokopal zadnje ukrajinske upe.

Danes bosta na sporedu še tekmi Madžarska - Avstrija (ob 9. uri) in Japonska - Južna Koreja (ob 12.30). Petek bo na SP drugi prost dan, v soboto pa bodo na sporedu dvoboji zadnjega kroga, Slovenijo čaka dopoldanski obračun z Avstrijo.

Dvorana Goyang, gledalcev 1700, sodniki: Mullner (Slovaška), Sylvain (Kanada, glavna), Chae (Južna Koreja), Kanazava (Japonska).

Strelci: 1:0 Štebih (Goličič, Kuralt, 13.), 2:0 Urbas (Pavlin, M. Rodman, 19.), 2:1 Mihnov (Navarenko, Beluhin, 27.), 2:2 Petruhno (Materuhin, 39.), 2:3 Beluhin (Blagi, 43.), 3:3 Mušič (Muršak, Pance, 43.), 4:3 Muršak (Mušič, Robar, 47.), 5:3 Goličič (Kuralt, Razingar, 58.).

Kazenske minute: Slovenija 8, Ukrajina 16.

STA


Najbolj brano