Rekordno v Portorožu

Tudi letos so velikonočnemu utripu v slovenski Istri svoj delež dodali mladi jadralci. Na dveh tradicionalnih regatah v Izoli in v Portorožu se jih je skupaj zbralo 630.

V Piranskem zalivu je bila v minulih dneh precejšnja gneča jadrnic optimist Foto: Jk Pirat
V Piranskem zalivu je bila v minulih dneh precejšnja gneča jadrnic optimist Foto: Jk Pirat

IZOLA, PORTOROŽ> Predvsem v JK Pirat, ki organizira Velikonočno regato za razred optimist, so bili lahko navdušeni nad udeležbo, saj je bila rekordna. Jadralo je 459 tekmovalcev iz enajstih držav. Že v petek, na prvi regatni dan, so izpeljali tri regate, kar je bilo dovolj za veljavnost celotne Velikonočne regate, ki se je uveljavila kot najpomembnejša regata za ta otroški razred v tem delu Evrope. V soboto so nato opravili še eno regato, v nedeljo pa so morali jadranje zaradi prešibkega vetra prekiniti.

Zmagal je italijanski jadralec Antonio Persico (4 točke), na drugo mesto se je uvrstil Rok Verderber (Pirat, 5), na tretje pa Avstrijec Saje Yannis (7). Med 44 slovenskimi optimisti se je izkazala še Mara Turin (JK Izola, 16 točk), ki je bila sedma, hkrati pa je zmagala med deklicami. Povedala je naslednje: “Bilo je kar težko, razmere so bile drugačne, kot sem jih navajena, saj je veter veliko obračal. En dan je bilo tudi dosti vala in ne dovolj vetra. Mislim, da sem uspela dobro odjadrati, čeprav bi lahko bila boljša.”Klemen Semelbauer (Pirat, 19) je osvojil osmo mesto.

Spomladanski pokal oziroma Izola spring cup organizira JK Burja. Tudi Izolanom je v muhastem vremenu uspelo izpeljati štiri regate, s čimer so poskrbeli, da so imeli jadralci prost velikonočni ponedeljek. V petih razredih, od tega treh olimpijskih, je tekmovalo 180 jadralcev iz sedmih držav.

V razredu laser standard je zmagal Nik Pletikos, ki si je z regato že skorajda priboril vozovnico za svetovno prvenstvo. Drugo mesto je pripadlo Mariborčanu Urošu Kraševcu, tretje pa Koprčanu Mateju Valiču. V razredu laser radial je zmagal Izolan Marko Radman pred Alessandrom Brezovcem iz Italije ter Maksom Vrščajem iz Črnomlja. V dvosedu 470 sta prepričljivo zmagala domačina Domen Vasič Stepančič in Jakob Božič pred posadko Peternelj-Baruca (Jadro). V razredu 420 Slovenci niso imeli svojih predstavnikov, zmagala pa sta Avstrijca Kohlendorfer ter Luschann. V najmanjšem razredu laser 4.7 je zmagala Italijanka Francesca Bergamo pred Portorožanko Lin Pletikos ter Tašom Kolmanom (Burja).

Obe regati ne predstavljata le pomembnih športnih dogodkov, temveč tudi prijetno turistično popestritev, saj so tekmovalci s svojimi spremljevalci (skupno število je zagotovo več kot tisoč) najmanj štiri dni prebivali v slovenski Istri.

DES


Najbolj brano